Pijnboompitten bewaren Als je pijnboompitten goed bewaart, kun je ze tot wel een jaar goed houden.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Dat ze niet “onbeperkt” houdbaar zijn, komt door de ruime hoeveelheid vet die ze bevatten, zo'n 60 g per 100 g pitten. Hierdoor kunnen pijnboompitten ranzig worden. Door te ruiken en eventueel te proeven weet je dus of ze nog goed zijn. Bewaar de pitten bij voorkeur goed afgesloten, op een donkere plek.
Het pijnboompittensyndroom is niet erg schadelijk voor de gezondheid, maar wel erg vervelend. Grofweg twee dagen na het eten van pijnboompitten kan een verandering van smaak worden waargenomen. Er wordt voor enkele dagen een bittere / metaalachtige smaak geproefd die tijdens eten extra naar voren komt.
2 x per week pijnboompitten geven minimaal tot de leeftijd van 18 jaar maar liefst levenslang. Een milde reactie kan zijn: tinteling in de mond, keel of lippen, jeukende huiduitslag of roodheid in het gezicht of over het lichaam, milde zwelling in het gezicht zonder benauwdheid, buikpijn, spugen, diarree.
Pijnboompitten zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten die belangrijk zijn voor ons lichaam. Ze bevatten ook enkelvoudige onverzadigde vetzuren die kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het bevorderen van een goede hartgezondheid.
Pijnboompitten kun je rauw eten, maar dat smaakt vaak te flauw. Meestal worden pijnboompitten dan ook geroosterd. Dit kan in de pan, in de oven en zelfs in de magnetron. Maak ook eens eigen pesto van pijnboompitten!
Je kunt pijnboompitten rauw opeten, maar de smaak is dan vrij flauw. De smaak van de pijnboompit komt beter tot zijn recht als je ze kort gaat roosteren in een koekenpan of grillen in een oven. Omdat de pijnboompit van zichzelf vrij veel olie bevat, kun je ze droog in een koekenpan doen.
De inname van pijnboompitten kan aanleiding geven tot een bittere, metaalachtige smaaksensatie bij het nuttigen van voedsel of drank. Er zijn geen andere negatieve effecten voor de gezondheid gekend en deze stoornis verdwijnt vanzelf.
Zet het bakje vervolgens op een donkere, koele plaats. In je keukenkastje, bijvoorbeeld. Niet in de koelkast, want dan worden ze zacht. Op deze manier blijven je pijnboompitten wel 2-3 weken goed als je ze geroosterd hebt.
Deze hoge prijs ontstaat doordat pijnboompitten lastig te verzamelen zijn. Zo stelt Healthline dat er veel tijd en arbeid zit in het oogsten van pijnboompitten. Het kan zelfs tot 25 jaar duren voordat pijnbomen eetbare pijnboompitten gaan produceren en nog langer voordat die productie goed en wel op gang is.
Pijnboompitten als heerlijke verrijking voor salades, carpaccio en andere koude en warme gerechten en mag dus niet ontbreken in de keuken!
Hoe je dit het beste kunt voorkomen? Rooster je pijnboompitten in de oven! Of je nou pijnboompitten over je salade sprenkelt, ze in koekjesdeeg doet of omdat je een huisgemaakte pesto wilt maken, rooster je pijnboompitjes altijd. Pijnboompitten zijn als ze geroosterd zijn veel lekkerder van smaak.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
De pijnboompitten in pesto kunnen gemakkelijk worden vervangen door andere noten: walnoten, pistachenoten, amandelen en zelfs zonnebloempitten zijn allemaal perfecte vervangers voor pijnboompitten. Je kunt zelfs pesto maken die is gebaseerd op voedsel dat anders weggegooid zou worden, zoals wortelbladeren.
Pijnboompitten worden veel gebruikt in Italiaanse gerechten, zoals pesto, maar ook (licht geroosterd) in salades. De pitten hebben een licht harsachtige smaak en zijn rijk aan olie.
In pijnboompitten zitten relatief veel proteïnen. Ze kunnen dan ook dienen als vleesvervanger, maar niet te vaak; ze zijn ook erg vet en dus calorierijk. Verder bevatten de pijnboompitten vitamine B1, B2, B3 en veel vitamine E.
Pijnboompitten zijn de zaden van de dennenboom. Om de zaden uit de den te krijgen is veel werk nodig. Er zijn tijdens de oogst dus veel mensen nodig, om veel pijnboompitten te kunnen oogsten. Dit is een van de redenen dat pijnboompitten duurder kunnen zijn dan andere noten, pitten en zaden.
Antwoord van Jeroen Meus. Het is niet noodzakelijk om de blanke pijnboompitten te roosteren alvorens ze in een pesto te verwerken. Door dat wel te doen, krijgt de pesto een subtiele geroosterde smaak. In dat geval kleur je de pitjes kort en krachtig in een droge pan of in een pan met een beetje olijfolie.
Pijnboompitten bewaren
Als je pijnboompitten goed bewaart, kun je ze tot wel een jaar goed houden. Hiervoor moet je ze luchtdicht in de koelkast bewaren. Wil je ze nog langer bewaren, stop ze dan in de vriezer. Zo blijven ze tot wel vijf jaar goed.
Bewaar de pitten bij voorkeur goed afgesloten, op een donkere plek. Geroosterde pijnboompitten zijn onder andere heerlijk over salades en op een broodje oude kaas met geroosterde paprika's.
De naam zegt het al, want het zijn pitten van de pijnboom. Maar wat is een pijnboom dan? Pijnboom is een andere benaming voor de dennenboom, en de pitten zijn dus de zaden van deze dennenbomen.
Strooi de noten gelijkmatig in de koekenpan en verhit op middel-hoog vuur. Bij het bakken in de pan is het belangrijk om de pan regelmatig te schudden of te roeren zodat ze gelijkmatig verkleuren. Hazelnoten, walnoten of pijnboompitten kunnen ook goed in de oven geroosterd worden.