Je koopt rauwe havermout bij natuurvoedingswinkels. Je kunt de havermout als ontbijt ook lekker door je smoothie heen blenden. Je maakt de vezels dan kleiner waardoor ze sneller opgenomen kunnen worden. Het is zeker niet raadzaam om havermout gewoon zo uit het vuistje te eten.
Moet je havermout koken? Havermout hoef je niet per se te koken.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier.
Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Eventueel kun je fruit of wat ongezouten noten toevoegen.
Ja, haver kan gegeten worden zonder te koken . Er zijn bijvoorbeeld een aantal no-bake koekjes met haver die erg populair zijn. Omdat sommige mensen echter een gevoeliger spijsverteringskanaal hebben, is het een goed idee om rauwe haver langzaam aan uw dieet toe te voegen en wat vocht te drinken wanneer u haver eet.
Verstoppingen door havermout
Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen. Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan.
In principe kunt u biologische havervlokken en havermout ongekookt eten. Toch moet u daarmee oppassen. Als u teveel ongekookte haver eet, kunt u last krijgen van verstopping. Ongekookte havermout trekt namelijk vocht aan, waardoor het een grote brok kan gaan vormen in uw darmen.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Kort samengevat, Griekse yoghurt met havermout is niet alleen een smakelijke start van je dag, maar ook een voedzame keuze boordevol eiwitten, vezels, gezonde vetten, probiotica, antioxidanten en mineralen. Het helpt je om vol energie aan je dag te beginnen en ondersteunt je algehele gezondheid.
Als je tussen de 50-70 gram havermout dag eet, krijg je genoeg binnen om van de gezondheidseffecten te profiteren. Een gewone kom havermoutpap maak je meestal van 30-50 gram droge havermout of havervlokken. Een eetlepel havermout weegt ongeveer 10 gram.
Je koopt rauwe havermout bij natuurvoedingswinkels. Je kunt de havermout als ontbijt ook lekker door je smoothie heen blenden. Je maakt de vezels dan kleiner waardoor ze sneller opgenomen kunnen worden. Het is zeker niet raadzaam om havermout gewoon zo uit het vuistje te eten.
Kortom: havermout is ongeveer even gezond als volkoren brood, mits je er niet te veel volle melk, honing of andere zoetstoffen aan toevoegt. Ook is het belangrijk om het af te wisselen met brood, zodat je voldoende jodium binnen krijgt.
Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips. De beta-glucanen in havermout verlagen het cholesterolgehalte. Wetenschappers hebben aangetoond dat je door regelmatig havermout op je menu te zetten beter beschermd bent tegen hart- en vaatziekten.
Havermout helpt bij constipatie
Uit onderzoek is gebleken dat haverzemelen obstipatie bij ouderen kunnen verlichten.
Je kunt het warm of koud eten, in zowel zoete als hartige bereidingen.
Een prima ontbijtje dus. Maar pas wel op, want als je te grote porties neemt of een teveel aan rauwe/ongare havermout binnenkrijgt, dan kunnen je darmen verstopt raken. Dat komt doordat ongekookte havermout vocht absorbeert en daardoor als het ware een grote klont wordt.
Het niet laten weken
Net zoals noten en andere granen bevat havermout namelijk het stofje fytinezuur. Dit stofje belemmert de opname van zink, ijzer, calcium en magnesium. Hoewel fytinezuur ook positieve krachten heeft, krijgen de meeste mensen hier genoeg van binnen.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Natuurlijk wil je lekker vol zitten na het ontbijt, maar zélfs met havermout kun je het ook overdrijven. Een te grote portie van deze pap zal je niet alleen een grote hoeveelheid koolhydraten en calorieën opleveren, maar zorgt er ook voor dat je waarschijnlijk een enorme dip krijgt niet lang na je ontbijt.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Bij havermout is het eigenlijk hetzelfde. Als je bijvoorbeeld een portie van 40 gram havermout hebt met 200 ml halfvolle melk, dan zou je er eigenlijk een schep suiker en een stuk fruit aan moeten toevoegen als je 2 belegde boterhammen en een glas melk wilt vervangen.
In principe kun je havervlokken en havermout ongekookt eten. Denk maar aan muesli, waarin havervlokken zitten. Je darmen kunnen het prima verteren.
25 tot 30 gram havermout per dag wat ongeveer gelijk staat aan twee eetlepels. Is een goed uitgangspunt voor het maximale wat je per dag aan havermout mag eten. Heb je een lekker havermout ontbijt gegeten, dan is het nu belangrijk dat je er voor zorgt dat je voeding in balans blijft.