Wat je eet wordt verteerd door je maagdarmstelsel. Niet al het voedsel wordt volledig verteerd: met name vezels zijn grotendeels onverteerbaar en verlaten het lichaam vaak als ontlasting. De tijd die het duurt voordat je eten als ontlasting eruit komt verschilt per persoon: dit noemen we ook wel transitietijd.
Vetrijke voeding
Vetrijk eten kost je lichaam meer moeite om te verteren, wat kan leiden tot vermoeidheid. Daarnaast stimuleren vetten de afgifte van het hormoon cholecystokinine (CKK), dat naast het bevorderen van de spijsvertering waarschijnlijk ook een rol speelt in slaperigheid na het eten.
Nadat de voedingsstoffen uit je eten zijn gehaald, wordt wat je niet gebruikt in je darmen tot poep gekneed. En dat poep je binnen 24 tot 48 uur uit. De hele reis van eten door je spijsvertering duurt dus 24 tot 48 uur. Dit hangt af van wat je precies eet en hoe makkelijk dat af te breken is door je lichaam.
Diarree na het eten is meer dan alleen een ongemak. Het kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS of IBS), voedselintolerantie of -allergie (zoals een glutenallergie of coeliakie), inflammatoire darmaandoeningen of een infecties.
Heb je zin om na het eten even lekker weg te dutten? Dat is niet verstandig! Je lichaam neemt voedingstoffen namelijk beter op als je rechtovereind zit.
2 Water drinken
Wat slokjes tussen je maaltijd door of vlak erna is geen probleem. Maar als jij na het avondeten glazen vol water naar binnen klokt, verdun je de verteringsstappen in je maag en vertraag je het verteringsstelsel. En dat is nu precies wat je niet wilt, zeker als je probeert af te vallen.
Dit heeft vaak te maken met de zogenoemde gastrocolic reflex: als je gaat eten, gaat vooral de dikke darm extra bewegen om ruimte te maken voor het nieuwevoedsel. Dit wordt getriggerd doordat je maag wordt opgerekt wanneer er nieuw eten inkomt.
De ontlasting is misschien te snel door de dikke darm gegaan. Daardoor heeft de dikke darm weinig vocht onttrokken aan de ontlasting. Uw voedingspatroon kan hierbij een rol spelen. Dunne ontlasting of diarree kan ook ontstaan bij een buikgriep of een ontsteking in de darm.
Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt.
Regelmatige stoelgang
Hoe vaak je moet poepen, zegt iets over je spijsvertering en stoelgang. Moet je vaker dan drie keer per dag poepen? Dan heb je misschien last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week naar het toilet, dan spreken we van verstopping.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit.
Wat is een goed instant laxeermiddel? Voor voedingsmiddelen die als natuurlijk laxeermiddel werken, probeer pruimen of pruimensap . Zoutoplossing laxeermiddelen, die uw ontlasting zachter maken en de darmen helpen samentrekken, werken snel.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Maar een 'abnormale' of 'niet-noodzakelijke vermoeidheid' is anders. Dit is extreme vermoeidheid die plotseling op kan komen, die niet gerelateerd is aan inspanning en waarvoor een lange herstelperiode nodig is. Deze vermoeidheid voelt vervelend aan.
Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen naar de twaalfvingerige darm. Het duurt normaal gesproken ongeveer 24 tot 48 uur voordat het voedsel dat we gegeten hebben in de wc terecht komt.
Activiteiten zoals wandelen, joggen en fietsen verhogen je metabolisme, wat de voortstuwende beweging van de darm stimuleert. Hoe meer je beweegt, hoe actiever je darmen zijn. Als je dus nauwelijks beweegt blijft er meer ontlasting in je darmen achter, waardoor verstopping kan ontstaan.
Dr. Kenneth Koch vertelt aan Women's Health dat het beste moment om een 'nummer twee' te doen in de ochtend is, vlak nadat je wakker bent geworden. Je darmen zijn namelijk de hele nacht bezig geweest om alles wat je die dag ervoor opgegeten hebt te verwerken. In de ochtend wil je lichaam dit dan zo snel mogelijk kwijt.
Wacht met douchen
Douche vooral niet net na je avondeten. Je lichaamstemperatuur zal stijgen, waardoor je bloed naar het huidoppervlak stroomt om terug af te koelen. Er zal daarom geen bloed meer overblijven voor de vertering. Hierdoor vertraagt de spijsvertering en krijg je last van een opgeblazen gevoel.
Voordat je gaat slapen, koelt je lichaam juist af. Ook hieruit blijkt dus dat je lijf helemaal niet toe is aan slaap na een uitgebreide maaltijd. Daarbij hebben suikers en geraffineerde koolhydraten ook nog eens een stimulerende werking. Dus na zo'n maaltijd, voel je helemaal even geen zin om te gaan slapen.
dossier Wandelen vlak na een maaltijd kan gerust, het is zelfs een uitstekend idee. Het bevordert de spijsvertering en het helpt je lichaam bij het regelen van de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Het verbetert ook de gezondheid van het hart en het kan leiden tot een betere nachtrust.
“Drinken tijdens het eten zou volgens sommigen de verteringssappen verdunnen, waardoor je maaltijd niet voldoende wordt afgebroken”, begint Martijn. “Het gevolg daarvan is een daling in de opname van voedingsstoffen en een maag die langer vol blijft zitten, waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt of zelfs maagzuur.
Feit: een wandeling maken na de maaltijd is goed om je spijsvertering te bevorderen. En nieuw onderzoek toont aan dat het óók voor je bloedsuikerspiegel goed is om wat te bewegen na het eten. Kan die wandeling misschien ook het risico op diabetes verlagen? Professor Nico de Leu legt uit.
Antwoord: Rusten is niet hetzelfde als slapen. Slaap is nodig voor het goed functioneren van de hersenen. Het kan wel zo zijn dat wat achteraf als rusten aanvoelt, toch deels slaap is geweest. Niet iedereen ervaart slaap als 'buiten westen' zijn.