De rode bes is veruit de laagste in kcal per 100 gram, namelijk 36kcal per 100gram. In tegenstelling tot 55kcal per 100gram appel en 52kcal per 100 gram blauwe bessen. Tevens bevat de rode bes de minste suikers, maar wel de meeste eiwitten en voedingsvezels! De rode bes bevat ook veel anti-oxidanten.
Factcheck. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
Blauwe bessen zijn zoet, voedzaam, bevatten weinig calorieën en behoren daarom tot een van de gezondste stukken fruit. Ze zitten tjokvol antioxidanten en vitamines. Bovendien zijn de bessen een bron van vitamine K - en dat is goed voor je botten -, zitten ze vol vezels en boordevol vitamine E.
Hoeveel bessen mag je eten? In het kader van een gezonde voeding wordt aangeraden om het hele jaar door 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten, of zo'n 250 tot 375 g.
Kleine rode bessen, grote kracht
En ondanks hun klein voorkomen, leveren bessen grote prestaties voor ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat we goed eten en kalm blijven in stressvolle situaties. Maak kennis met de bes: zomers superfruit.
De spijsvertering bevordert en diarree wordt bestreden
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Rode bessen zijn zuur tot zoetzuur van smaak. Je kunt de hele bes eten, inclusief schil en zaden. Ze zijn heerlijk in fruitsalades, nagerechten of jam.
De rode bes is veruit de laagste in kcal per 100 gram, namelijk 36kcal per 100gram. In tegenstelling tot 55kcal per 100gram appel en 52kcal per 100 gram blauwe bessen. Tevens bevat de rode bes de minste suikers, maar wel de meeste eiwitten en voedingsvezels! De rode bes bevat ook veel anti-oxidanten.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
Omdat blauwe bessen boordevol vitamines en mineralen zitten, heeft het eten ervan super veel gezondheidsvoordelen. Toch kun je ze beter niet in combinatie met zuivel eten.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Let op: Hoewel blauwe bessen erg gezond zijn, is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat deze fruitsoort fructose (fruitsuiker) bevat. Het eten van te veel fruit kan het afvallen vertragen. Daarom is het aan te raden om niet meer dan twee porties fruit per dag te eten.
Rode bessen kan je een aantal dagen bewaren in de koelkast en 1 tot 2 dagen op kamertemperatuur. Voorkom kneuzingen aan de besjes door de steeltjes pas na het wassen te verwijderen. Als je de rode besjes wil invriezen leg je ze best eerst gespreid op een schaal in de vriezer.
Rode bessen zijn langer houdbaar als je ze uitgespreid op een bord in de koelkast bewaart. Je kan ze ook invriezen door ze naast elkaar op een plat bord eerst te laten bevriezen. Verpak ze daarna in een goed gesloten bakje/zakje en stop ze weer in de diepvriezer. Diepgevroren kan je de bessen een paar maanden bewaren.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
"Blauwe bessen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast bevatten ze vezels, die je helpen om je buikvet te bestrijden. Een studie van de Universiteit van Michigan toont aan dat het eten van blauwe bessen resulteert in gewichtsverlies rond je taille."
Nederlandse supermarkten halen de bessen en kersen van veel internationale bestemmingen. Bij frambozen, rode bessen en bramen is Nederland de belangrijkste herkomst. Dat blijkt uit een rondgang van Groenten&Fruit langs 6 grote supermarkten (Albert Heijn, Lidl, Aldi, Jumbo, Plus en Emté) in Midden-Nederland.
Op de lijst van minst bespoten soorten: onder meer avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges.
Bessen bewaar je bij voorkeur in een papieren zak in de koelkast. Je kunt de bessen ook uitgespreid op een bord in de koelkast bewaren. Zorg dat ze niet vochtig worden. Leg de bessen eventueel op een keukenpapiertje om vocht op te nemen.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Top 5 gezondste fruitsoorten:
Kiwi: Een vitamine C-bom die bijdraagt aan een stralende huid en gewichtsverlies ondersteunt. Blauwe Bessen: Boordevol antioxidanten die spierweefselherstel versnellen. Grapefruit: Bevordert de spijsvertering en ondersteunt bij het afvallen.