Wat is witlof? Witlof groeit uit de wortel van cichorei het is een plant van de samengesteldbloemige familie van planten en is zeer nauw verwant aan de andijvie, want wist jij dat ze beide uit dezelfde wortel groeien? Witlof moet in het donker of onder de grond groeien, want als er licht bijkomt dan wordt het andijvie.
Taxonomisch gezien zijn alle frisées andijvies, maar niet alle andijvies zijn frisées . Frisée wordt soms ook wel krulandijvie of witlof genoemd. Maar in tegenstelling tot sommige andijvies heeft frisée geen cilindervormig blad. In plaats daarvan is het nogal ruig en bossig.
Het belangrijkste verschil tussen hen is dat andijvie gekrulde, fijn gesneden bladeren heeft, terwijl andijvie brede, platte bladeren heeft . Het zijn planten voor het koele seizoen die goed groeien in de lente en beter in de herfst. Hoewel andijvie in Florida wordt geproduceerd, wordt het geproduceerd als wintergroente.
Andijvie is één van de populairste bladgroenten. Er bestaan twee soorten: 'gewone' andijvie en krulandijvie, ook wel frisée. Gewone andijvie heeft een grote krop met grove, groene bladeren en een geel hart. Andijvie behoort tot de familie Asteraceae en is nauw verwant aan witlof en slasoorten.
Witlof, witloof, grondwitloof of Brussels lof (Cichorium intybus var. foliosum) is een bladgewas, een bladgroente die in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen. De afgesneden (afgebroken) krop kan rauw, gekookt of gestoofd worden gegeten.
Witlof is familie van andijvie. Witlof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten.
Witloof en witlof zijn allebei correct.
In België komt het witloof het vaakst voor. In Nederland wordt witlof het meest gebruikt; witlof kan daar zowel een de-woord als een het-woord zijn. René houdt van gegratineerd witloof. Het Brusselse grondwitloof dat Marcel teelt, is erg gewild bij restauranthouders.
Witlof (/ˈɛndaɪv, -dɪv, ˈɑːndiːv/) is een bladgroente die behoort tot het geslacht Cichorium, waartoe ook verschillende soortgelijke groenten met bittere bladeren behoren.
Wat is witlof? Witlof groeit uit de wortel van cichorei het is een plant van de samengesteldbloemige familie van planten en is zeer nauw verwant aan de andijvie, want wist jij dat ze beide uit dezelfde wortel groeien? Witlof moet in het donker of onder de grond groeien, want als er licht bijkomt dan wordt het andijvie.
Andijvie behoort tot de familie van sla, schorseneren, paardenbloem en witloof, waarmee het de pittige, licht bittere smaak gemeen heeft.
Witlof is onderdeel van de andijviefamilie, niet van de slafamilie. De kleuren en vormen kunnen variëren, van krullend tot kroes. Twee van de meest bekende witlofsoorten zijn andijvie en krulandijvie (ook wel bekend als frisée).
De witlof is familie van de andijvie en valt onder de bladgroenten. De witlof heeft langwerpige gesloten witte kroppen met een lichtgele bladrand en wordt ook wel Brussels lof genoemd.
Het witloof (Cichorium intybus var. foliosum) behoort tot de familie van cichoreiachtigen, net als andijvie en roodlof.
Technisch gezien wordt andijvie beschouwd als een platbladige variëteit van andijvie . Wat gewoonlijk "andijvie" wordt genoemd, is Belgische andijvie, een geelgroene plant met dicht op elkaar staande, cilindrische bladeren (2). Toch vind je deze stevige plant meestal samen met de boerenkool en sla in de supermarkt.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Groenlof is een bladgroente en behoort tot dezelfde plantensoort als witlof. De groente wordt ook wel suikerbrood genoemd. Dit verwijst naar een ander familielid, de chicorei wortel. Deze wortel wordt als suikervervanger gebruikt.
Andijvie is een groene bladgroente met een licht bittere smaak. Krulandijvie of frisée is een variëteit met lichtgroene gekrulde bladeren.
Andijvie behoort tot de composietenfamilie en is nauw verwant aan andere bladgroenten zoals witlof en radicchio. In Nederland wordt andijvie al eeuwenlang verbouwd en heeft het een prominente plaats in de traditionele keuken.
We merken dat andijvie vaak wordt verward met kropsla, omdat ze erg op elkaar kunnen lijken. Andijvie is gemakkelijk te herkennen aan zijn bittere smaak en stevigere bladeren. Krulandijvie heeft kroezige bladeren, terwijl normale andijvie grotere en gladdere bladeren heeft.
Krulandijvie (uitgesproken als in-dive) is een losse krulgroen blad dat één keer in een veld wordt gekweekt. Andijvie (uitgesproken als on-deev) is een strak gesloten, geelachtig-witte of rode torpedovormige krop die voor de tweede keer in een donkere koelcel wordt gekweekt.
Onder groente vallen onder andere de volgende soorten: • Bladgroenten: spinazie, andijvie, sla, veldsla, witlof, ijsbergsla, raapstelen, postelein, snijbiet, waterkers.
Er worden zelfs verschillende namen gegeven aan dezelfde soort, afhankelijk van hoe de plant wordt gekweekt (hieronder meer hierover), en in het geval van de Belgische variëteit, in de VS "endive" genoemd, maar botanisch gegroepeerd als cichorei .
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten. Waar komt de witlof vandaan: De witlof is afkomstig uit Nederland, België en Frankrijk.
In de winkel vind je twee soorten: witloof uit hydrocultuur en witloof uit volle grond. Grondwitloof is heel arbeidsintensief en daardoor ook vaak duurder. Het is een echte wintergroente, die verkrijgbaar is van november tot maart.
Cichorei (Cichorium) is een geslacht uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Tot dit geslacht behoren onder meer witlof (witloof) en andijvie.