Je kunt als vuistregel aanhouden dat kwark in de koelkast vijf tot zeven dagen houdbaar is na openen – als de THT-datum niet is verstreken.
Eet geen kwark op pootjes
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, moet je dus vooral even goed het etiket bekijken. Staat er te gebruiken tot (of TGT), dan moet je het product helaas wegkieperen. Bij een THT-datum moet je even de smaakpolitie uithangen. Zolang iets nog fris oogt en ruikt is er weinig aan de hand.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kwark heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Geopend product
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Dus, om het nog even samen te vatten: als het er goed uitziet, ruikt en smaakt en de houdbaarheidsdatum niet te ver is verstreken, kun je het opmaken . Als het eruitziet als een mislukt wetenschappelijk project of een geur heeft waar je van moet kokhalzen, kun je het weggooien.
“ Het is normaal gesproken veilig om yoghurt te eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken, zolang er geen tekenen van bederf zijn, zoals een vreemde geur of schimmelgroei ,” zegt Amidor. “Het is het beste om de yoghurt binnen 7 tot 14 dagen na opening te eten om het risico op schimmel- of gistgroei te verkleinen.”
Voedselvergiftiging is een ziekte die je krijgt door het eten van voedsel dat besmet is met bacteriën, parasieten of andere ziektekiemen. Meestal beginnen symptomen zoals braken en diarree binnen enkele uren na het eten van besmet voedsel. De meeste mensen worden echter binnen een dag of twee beter .
Textuur: Cottage cheese moet glad en romig zijn. Als het klonterig, waterig (met een slechte geur) is, of een korrelige textuur heeft , is het slecht en moet het worden weggegooid. Kleur: Cottage cheese moet wit of gebroken wit van kleur zijn. Als het geel, bruin is, of een andere verkleuring heeft, is het slecht en moet het worden weggegooid.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Het eten van een kleine hoeveelheid beschimmelde kaas zal waarschijnlijk geen gezondheidsproblemen veroorzaken voor de meeste mensen . Zodra u merkt dat de kaas beschimmeld is, gooit u deze weg. Als u schimmel op een blok harde of halfzachte kaas ziet, is het veilig om deze af te snijden, samen met een straal van 2,5 cm eromheen.
O'Brien: " Als je cottage cheese er te waterig uitziet, gooi hem dan gewoon weg ." Ze vindt ook niet dat je alleen op houdbaarheidsdata moet vertrouwen. "Als je twijfelt, gebruik dan je zintuigen," vertelde ze me.
Wanneer het zuur in de melk wordt gemengd, produceert de combinatie melkzuur, wat resulteert in het stremmen van de melkeiwitten en het vormen van klonten . Maar in tegenstelling tot andere soorten kaas (zoals cheddar en Brie), worden de wrongel in cottage cheese niet samengeperst om een vast blok of wiel te produceren.
Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten. Voor geopende producten geldt dat ze tot één week goed blijven, mits je ze bij max. 7°C bewaart en altijd een schone lepel gebruikt bij het opscheppen.
Als u last krijgt van een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree na het eten van zuivelproducten, bent u mogelijk lactose-intolerant . Uw arts kan dit voor u bevestigen met een aantal laboratoriumtests. U hoeft kwark niet op te geven, maar u moet op zoek gaan naar lactosevrije kaas, melk en andere zuivelproducten.
De onderzoeksresultaten bevestigen dat de bacteriën S. aureus en E. coli veelvoorkomende verontreinigingen zijn in cottage cheese (verse kazen).
Bedorven yoghurt kan relatief onschadelijk zijn, een onaangename zure smaak omdat de goede bacteriën erin langzaam lactose blijven fermenteren tot melkzuur. Maar bederf kan yoghurt ook onveilig maken om te eten. Als er schadelijke microben aanwezig zijn, kunnen ze langzaam groeien in yoghurt, wat voedselgerelateerde ziekten kan veroorzaken als ze worden ingenomen .
Ten minste houdbaar tot datum - Deel 2 Hoe weet je of yoghurt bedorven is 🤔 Over het algemeen is afgesloten yoghurt 3-4 weken houdbaar na de uiterste houdbaarheidsdatum . Geopende yoghurt kan 5-7 dagen houdbaar zijn (misschien zelfs langer - maar houd rekening met 5-7 dagen). Let op deze signalen om te weten of yoghurt bedorven is. Let op hoe de wei, de vloeistof in yoghurt, verandert.
Room, yoghurt of melk waarvan de houdbaarheidsdatum op de verpakking is verstreken, is over het algemeen nog 1-2 weken houdbaar . Slaagt het voor de geurtest? 👃 Als het niet zuur ruikt, is het goed.
Om opgeklopte kwark te maken, doe je het gewoon in de keukenmachine (ik gebruik graag de volle versie van Good Culture) en laat je het draaien tot het een romige textuur heeft zonder klontjes.
De wrongel is de klont en de wei is de vloeistof. Hoewel het misschien niet erg smakelijk klinkt, heeft cottage cheese een aantal gezondheidsvoordelen om te overwegen. Cottage cheese begint met gepasteuriseerde magere melk. Er worden culturen en enzymen toegevoegd, wat het fermentatieproces start.
De vaste stoffen, wrongel genoemd, vormen een gelatineachtig laagje over de vloeistof (wei) in de kuip. Deze vloeistof wordt met draden in blokjes gesneden, zodat er meer wei uit de wrongel kan lopen .
Dat laagje water in jouw bakje kwark of yoghurt is dus gewoon wei. Natuurlijk kun je het eruit gieten en wegspoelen. Maar bedenk je wel dat wei ontzettend gezond is. Wei bevat veel probiotica, calcium en eiwitten.
In melk, in kaas, in yoghurt en in kwark. In kwark zitten relatief de meeste van die eiwitten en doordat ze vooral bestaan uit caseïne, neemt je lichaam deze ook heel geleidelijk op. Vandaar dat dit een goede keuze is voor het slapen.
Voeg wat water toe aan je kwark en zoet hem door er iets zoets door heen te doen zoals eiwitpoeder, fruit, een zoetstof zoals stevia of een klein beetje limonadesiroop. Kwark is altijd al een perfecte eiwitbron geweest om aan een smoothie toe te voegen.