Eerst in de oven Omdat het vlees al de gewenste kerntemperatuur heeft, kun je het daarna heel kort (in zo'n 30 seconden) bruinbakken in een hete pan. Voor kipfilet en varkenshaas geldt uit het oogpunt van voedselveiligheid een hogere kerntemperatuur van 68 graden.
Het bruinen van het vlees is een van de allereerste stappen om een rundvleesstoofpot zo lekker te laten smaken , maar het is misschien wel het rommeligste, lastigste en minst leuke onderdeel. Er zijn overal hete oliespatten en je moet constant opletten dat dingen niet aanbranden.
Wrijf in met zout
Zout helpt het vlees om dat lekkere, bruine korstje te krijgen. Het droogt de oppervlakte iets uit, waardoor het beter aanbakt. Ook dringt het langzaam het vlees binnen, wat het alvast op smaak brengt.
Is het vlees te koud of te nat, dan koelt het bakvet te snel af. Daardoor gaat het vlees smoren in plaats van bakken. Er ontstaat dan geen beschermend bruin korstje, waardoor het vlees tijdens de bereiding snel uitdroogt. Zout trekt vocht aan, dus ook vleessappen.
Verhit olijfolie, arachide- of zonnebloemolie in een pan en bak het vlees aan beide kanten op hoge temperatuur aan. Kruid het vlees pas dan met peper en zout of andere aromaten. Voeg klontjes boter toe. Zet het vuur lager en bak het vlees verder 1,5 tot 2 minuten aan elke kant of volgens de gewenste gaarheid.
Bestrijk het vlees lichtjes met olie. Stap 2 - Het vlees moet sissen wanneer u het in de pan doet. Houd het vuur matig hoog; dit zou genoeg moeten zijn om het vlees te laten sissen zonder te verbranden. Stap 3 - Bak één kant tot het eerste teken van vocht op de bovenkant verschijnt, draai om en bak de andere kant.
Tips: zo braad je vlees
Laat de boter in de braadpan op laag vuur smelten en lichtbruin worden. Schroei het vlees in de pan aan alle kanten dicht. Voeg nog wat boter toe en draai het vuur lager. Draai het vlees regelmatig om en giet er af en toe wat braadboter op.
" Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je een langzame gelijkmatige braad aan alle kanten hebt , en elk stukje vlees aan de buitenkant moet worden geroosterd," zegt hij. "Als je delen niet bruin laat, laat je smaak achter."
Ja, je kunt het prima een dag van tevoren maken. Zorg er wel voor dat het volledig is afgekoeld, dek het af en zet het in de koelkast .
Als je vlees niet bruin wordt, probeer je waarschijnlijk te veel tegelijk te koken . Bruin worden is afhankelijk van de snelle verdamping van vocht uit het vlees, en als een pan vol is, kan dat vocht de pot niet verlaten, en in plaats daarvan stoomt het het vlees.
Het geheim van een mooi donkere stoofvleessaus zijn de aanbaksels. Het is daarom belangrijk dat je het vlees goed aanbakt in een kleefpan zodat het korstjes vormt. Je hebt de aanbaksels nodig om je saus kleur te geven. Gebruik ook donker bier.
Voordat je het vlees aan de stoofpot toevoegt, is het belangrijk om het eerst goed aan te braden. Hierdoor krijgt het vlees een mooie bruine kleur en ontwikkelt het een rijke smaak. Verhit wat olie of boter in een grote pan op middelhoog vuur en braad het vlees aan alle kanten aan tot het mooi bruin is.
De rusttijd kan variëren afhankelijk van het type en de grootte van het vlees, maar over het algemeen wordt aanbevolen om vlees 5 tot 30 minuten te laten rusten. Wat gebeurt er als je het vlees niet laat rusten? Als je het vlees niet laat rusten, kunnen de sappen ontsnappen en kan het vlees droog en taai worden.
Verhit boter en olijfolie in een pan en laat dit goed heet worden. De olie kan deze temperatuur goed aan en de boter zorgt voor een mooi bruin kleurtje. Breng je vlees op smaak met peper en zout en bak het rondom aan in de pan.
"Het bruinen of karamelliseren van vlees voordat het in de slowcooker wordt gedaan, is niet 100 procent noodzakelijk, maar het is de moeite waard voor het meest smaakvolle en volle eindresultaat," zegt hij. " Het gekarameliseerde oppervlak van het vlees geeft een rijke smaak en kleur aan het gerecht ."
Het helpt ook om wat vet te verwijderen, wat kan voorkomen dat de ovenschotel te vet wordt. Het bruinen van rundergehakt voordat je het in de slowcooker doet, is niet nodig , maar het kan wel wat extra smaak aan het gerecht toevoegen.
Het rauwe vlees in zetmeel gooien, zoals bloem, zal de bruining versnellen , maar gebruinde bloem smaakt gewoon niet zo lekker als gebruind rundvlees. Uiteindelijk zal die vloeistof weer verdampen en zal je vlees bruin worden, maar het probleem is dat de hele tijd dat de vloeistof stoomt, je vlees blijft garen.
Dat is een hardnekkige mythe, dus dat gaan we hier niet doen. Sterker nog, het kan zelfs varkensvlees uitdrogen! Dat sissende geluid, hoewel verleidelijk, betekent eigenlijk dat er sappen vrijkomen en verdampen, dus het heeft echt geen zin om een extra mager stuk vlees als varkenshaas dicht te schroeien .
Het is niet per se nodig om je gebraad aan te braden voordat je het gaat bereiden, maar door het karamelliseren van het oppervlak krijgt het stuk een ongelofelijke diepe smaak , versterkt door de complexe lagen van nootachtige karamel en koffie-achtige bitterheid die vleesliefhebbers zo heerlijk vinden.
Breek vervolgens een regel: je hoeft het vlees niet aan te braden voordat je het braadt . De meeste chefs en thuiskoks zullen het erover eens zijn dat aangebraden vlees meer diepte en smaak heeft dan vlees dat alleen in vloeistof is gestoofd, vanwege de Maillard-reactie die plaatsvindt wanneer je eiwit op hoge temperatuur brengt en bruining veroorzaakt.
Hij beschreef het proces als een "niet-enzymatische" bruining die optreedt wanneer aminozuren en suikers worden blootgesteld aan hitte boven 140°F of 60°C . Dit resulteert in de creatie van nieuwe moleculen die de kenmerkende rijke smaak en hartige geur van gekookt vlees hebben.
Deze verdonkering is te wijten aan oxidatie, de chemische veranderingen in myoglobine door het zuurstofgehalte. Dit is een normale verandering tijdens opslag in de koelkast. Rundvlees dat bruin is geworden tijdens langdurige opslag kan bedorven zijn, een vreemde geur hebben en plakkerig aanvoelen en mag niet worden gebruikt .
Schroei het vlees eerst aan beide kanten dicht en draai dan het vuur iets lager. Blijf het vlees over de bodem van de pan schuiven en keer het regelmatig om. Prik niet met een vork in het vlees, maar gebruik een spatel of tang. Bak het vlees tot het bijna of helemaal gaar is (hangt af van de vleessoort).
Vlees mooi bruin bakken doe je best in een pan zonder deksel, zodat het een mooi korstje krijgt. Saus inkoken doe je altijd zonder deksel, want het is net de bedoeling dat het vocht verdampt zodat je een dikkere saus krijgt.
Plaats het vlees in de oven en kook het 20 tot 30 minuten op hoge temperatuur. Verlaag de temperatuur tot tussen 275 F en 325 F en braad het tot het gaar is . Haal het gebraad uit de oven, dek het af met folie en laat het 15 tot 20 minuten rusten voordat u het aansnijdt.