Je bent het misschien niet gewend, maar sauzen als ketchup, mayonaise en sojasaus kun je ook buiten de koelkast bewaren. Ze zitten namelijk vaak vol natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen.
Sauzen. Veel mensen bewaren geopende flessen en potjes met sauzen en smaakmakers, zoals ketchup, sojasaus en sambal, in de koelkast. Heb je een koele, donkere ruimte, dan is dat niet echt nodig. Deze producten zitten meestal vol natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen.
Sojasaus kan op kamertemperatuur bewaard worden.
De meeste sauzen zitten vaak vol natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen. Op ketjap en vissaus staat vaak 'koel en droog bewaren', wat betekent dat ze op hun best blijven in je keukenkastje. Maar ook mayonaise en ketchup blijven goed buiten de koelkast.
Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar? Net als bij de meeste sauzen die azijn bevatten of gefermenteerd zijn is deze saus ook ontzettend lang houdbaar. Zowel ongeopend als geopend blijven de flesjes maanden goed. Je bewaart de fles met saus om een koele en donkere plek, bij voorkeur in de voorraadkast.
Je bent het misschien niet gewend, maar sauzen als ketchup, mayonaise en sojasaus kun je ook buiten de koelkast bewaren. Ze zitten namelijk vaak vol natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen. Dit betekent niet altijd voor eigengemaakte sauzen. Die kun je beter wel gekoeld bewaren.
Volgens het Voedingscentrum, kenniscentrum op het gebied van voedings- en voedselveiligheid,adviseert mayonaise na opening in de koelkast te bewaren. Vervolgens is het 2 tot 4 maanden houdbaar. Buiten de koelakst bewaren is door de eieren waarvan mayonaise is gemaakt geen goed idee.
Hoe moet je hoisin bewaren? In een ongeopend potje of flesje blijft de meeste hoisinsaus wel een paar jaar goed. Heb je gekookt met hoisinsaus en is de verpakking nog niet leeg? Bewaar hem dan in de koelkast, waar het een paar maanden duurt voor hij bederft.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Volgens Pascalle Stijger, woordvoerder van het Voedingscentrum, is het antwoord eenvoudig. Ongeopende ketchup kan je overal in huis bewaren. Echter, eenmaal geopend, is de koelkast de beste plek.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
De favoriete saus van Nederlanders
In bijna ieder huishouden staat dan ook een pot. Geopend kun je die het best in de koelkast bewaren en binnen 2 tot 3 maanden opmaken.
Hete saus is over het algemeen echt heel lang te bewaren. Sommige varianten, vaak de extreem hete, hebben een houdbaarheid tot wel 4 jaar. De ten minste houdbaar datum staat op de fles (vaak in Amerikaanse datum waar de maand voor de dag komt). Eenmaal geopend verandert de zaak.
Geopende flessen en potjes sauzen hoef je niet in de koelkast te bewaren. Dit geldt ook voor smaakmakers als sambal, sojasaus en ketchup. Er zitten namelijk veel natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen in. Je kunt ze daarom op een koele, donkere plek bewaren.
Je kunt curry na het afkoelen 2 dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bak. In de vriezer is curry 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in de bak, zodat de curry bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbak barst.
Zolang de mosterd geen fruit of groente bevat, bevat het voldoende zuur als conserveermiddel . Gele, Dijon of zelfs volkoren mosterd kan tot twee maanden in de kast worden bewaard.
Bewaartip voor dit product
Kan ook koel, droog en donker bewaard worden, tenzij fabrikant anders adviseert.
Zelfgemaakte knoflooksaus blijft tot ongeveer 3 dagen goed. Bewaar de saus in een luchtdichte verpakking in de koelkast en proef en ruik om te beoordelen of de saus nog geschikt is voor consumptie.
Net als azijn hoeft Worcestershiresaus niet in de koelkast bewaard te worden. Ongeopend of geopend kan het twee jaar in de voorraadkast bewaard worden.
Sojasaus
Sojasaus bewaar je het beste op een koele plek. Draai de dop er goed op, want lucht, licht en temperatuur kan de smaak wel veranderen.
Pikante sausjes zoals tabasco blijven perfect goed op kamertemperatuur door de suiker, azijn en bewaarmiddelen. In de koelkast worden ze sneller minder pikant.