Kaaspapier zijn vellen papier die speciaal gemaakt zijn om kaas in te verpakken. Ingepakte kaas is langer houdbaar, representatief verpakt en de omgeving is beschermd tegen vetvlekken. Dankzij de PE laag wordt de kaas goed afgesloten tegen druipen, geventileerd en beschermd.
Kaaspapier of een kaasdoos
Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst. In kaaspapier zit een laagje vershoudfolie en dit zorgt ervoor dat de kaas niet uitdroogt.
De blanko vellen zijn gemaakt van 60 grams gebleekt kraft en gevoerd met een HDPE coating. Dit zorgt ervoor dat de producten langer vers blijven en minder snel uitdrogen. De blanko vellen zijn uitstekend geschikt voor het verpakken van kaas en vis.
Het betekent ook dat het , in tegenstelling tot waspapier, de kaas laat "ademen". Je kunt ook een rol kaaspapier kopen als je iemand bent die regelmatig veel kaas bij de hand heeft. Als je kaas in plastic zat, zal het overbrengen naar die verpakking de houdbaarheid en smaak ten goede komen.
Naast vlees en zeevruchten is vriezerpapier ook een geweldig materiaal om stukken kaas in te wikkelen, zodat de kaas kan ademen maar niet uitdroogt . Het wordt ook gebruikt in knutselprojecten zoals het bedrukken van stof en quilten.
Wikkel je kaas in, maar gebruik geen plastic
Er is speciaal kaaspapier te koop, maar slager- of bakpapier werkt net zo goed . Een van de twee belangrijkste doelen bij het inpakken en bewaren van kaas is om een beetje luchtstroom toe te staan, zodat uw luxe kaas nog steeds kan ademen.
Het papier dat de meeste retailers gebruiken om kaas in te pakken is slagers- of diepvriespapier , zegt Goldman. Het probleem: die papieren "zijn niet ontworpen om de luchtvochtigheid te reguleren of zuurstofuitwisseling mogelijk te maken, wat beide cruciaal is voor het goed bewaren van kaas", zegt hij. Formaticum-papier en andere soortgelijke papieren zijn gemaakt om die taak te doen.
Kaaspapier
Kaas verpakt in kaaspapier moet in de koelkast bewaard worden . Kaaspapier is ontworpen om kaas te laten ademen en tegelijkertijd het vocht te behouden, en het doet dat vrij goed. Echter, als de verpakking niet mooi strak is, zal kaaspapier niet goed werken.
Plasticfolie is uit den boze — sterker nog, kaas in plasticfolie wikkelen zorgt er alleen maar voor dat het sneller bederft . Kies in plaats daarvan voor bakpapier of vetvrij papier, waardoor de kaas kan ademen en er geen extra vocht bij kan komen. Je kunt ook kaaspapier gebruiken, maar dat is een stuk duurder.
Kaas in vetvrij papier wikkelen helpt om de smaak vast te houden en vocht vast te houden . Het papier beschermt ook tegen bacteriën en schimmels, terwijl het ruimte laat voor uw kaas om te ademen.
Kaasvellen worden in grote hoeveelheden onder andere ingekocht door kaasboeren, markthandelaars en supermarkten. Maar in ons assortiment kun je ze per stuk kopen om ook als particulier of kleine ondernemer een week- maand- of jaarvoorraad te hebben.
ADEMEND ONTWERP: De combinatie van polyethyleen en met was gecoat papier zorgt ervoor dat kaas kan ademen.
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
Heb je geen kaaspapier bij de hand? Dan kun je het ook wikkelen in zowel een laag bakpapier als een laag aluminiumfolie, om de kaas smeuÏg te houden.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.
Het ideale antwoord voor het bewaren van kaas is tweelaags kaaspapier. Hoewel was- en bakpapier gecombineerd met een strategisch halfgeopende plastic zak een behoorlijke vervanging kunnen zijn , is een tweelaags kaaspapier het perfecte soort inpakpapier dat uw kazen vochtig en beschermd kan houden.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Als u kaas mee naar huis hebt genomen en deze in plasticfolie hebt laten zitten, wat kan er dan gebeuren als de kaas verder rijpt of als de temperatuur stijgt ? Er kan zich vocht ophopen en omdat het plastic ondoordringbaar is, kan het vocht niet ontsnappen, waardoor de kaas gaat 'zweten'.
Die zwoele kleine wiggen in je koelkast hebben voldoende zuurstof en vochtigheid nodig, daarom moet je je kaas nooit in plasticfolie bewaren . Het is eigenlijk heel makkelijk om kaas goed te verzorgen. Hier is een gids over hoe je je kaas kunt bewaren, inclusief een overzicht van de houdbaarheid van kaas.
Je kunt kaaspapier voor meerdere doeleinden gebruiken
Om het kaaspapier nog een paar keer te kunnen gebruiken, raadt Food & Wine aan om het papier te spoelen en het vervolgens aan de lucht te laten drogen voordat u het op toekomstige kaas gebruikt. Het papier kan zelfs worden gebruikt om brokken zuivel te bewaren totdat u olievlekken opmerkt , merkt Formaticum op.
Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos
En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren. Bovendien neemt de bewaardoos geen luchtjes aan, ideaal dus om kaas in te bewaren.
Als kaas goed in papier of een zak wordt verpakt, is dat een ruime barrière tegen uitdroging . Het hoeft niet in een voedselcontainer; dat is overbodig.
Kraftpapier wordt gemaakt van houtpulp en is over het algemeen bruin van kleur, hoewel het ook gebleekt of geverfd kan worden. Butcher paper is een type Kraftpapier dat meestal wit van kleur is en vaak in slagerijen wordt gebruikt om vlees en kaas in te pakken.
Butcher paper is een soort dik kraftpapier dat wordt gebruikt om vlees in te pakken. Butcher paper is gemaakt van kraftpulp dat is behandeld met natronloog en sulfide, evenals lijmmiddelen om lekken te voorkomen. Butcher paper is vochtbestendig en goedgekeurd door de FDA voor direct contact met voedselproducten .