Maar let er wel op dat je je restjes niet te lang laat afkoelen. De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen. Als eten te lang buiten de koelkast ligt, kan het namelijk gaan bederven. En dat wil je natuurlijk niet!
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Hoe lang je eten in de koelkast kan bewaren is afhankelijk van de maaltijd. Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je volgens het Voedingscentrum binnen 2 dagen nog opeten. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD. Een hele pan af laten koelen kan wel even duren.
Richtlijnen voor hete houdtijd
Idealiter zou voedsel niet langer dan vier uur warm gehouden moeten worden, omdat de kwaliteit van het voedsel kan worden beïnvloed als het voedsel uitdroogt. De kans op temperatuurschommelingen is groter wanneer voedsel langer warm wordt gehouden.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
"Je kan spoorvorming voorkomen door de pasta, nadat je die gekookt hebt, zo snel mogelijk af te koelen. De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen. Bewaar de pasta dus altijd in de koelkast en haal hem er alleen dan uit om hem meteen te serveren.
Koud water neemt snel de warmte van het gerecht op. Je ovenschotel koelt nu af aan de zijkanten, de binnenkant blijft nog erg warm. Vervang dus een paar keer in 5 tot 10 minuten het water om je eten heen. Na maximaal een kwartier zet je het eten in de koelkast of zelfs in de vriezer.
Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.
Je kan zowel warme als koude gerechten als restjes bewaren. Maar er is een belangrijk verschil. Gerechten die warm geserveerd werden, kan je nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Je doet dit best in een afgesloten bakje dat geschikt is om voeding in te bewaren of je kan ook de pot afdekken met plastiekfolie.
Temperatuur in huis & van uw apparaten
Want als de temperatuur van uw producten oploopt, kan eten sneller bederven: In een koelkast die uit staat, blijft uw eten ongeveer 4 uur goed. In een halfvolle vriezer die uit staat, blijft uw eten ongeveer 24 uur goed. In een volle vriezer is dit 48 uur.
Maar let er wel op dat je je restjes niet te lang laat afkoelen. De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen. Als eten te lang buiten de koelkast ligt, kan het namelijk gaan bederven. En dat wil je natuurlijk niet!
Voedsel dat niet binnen twee uur is gebruikt, moet ofwel opnieuw worden opgewarmd tot het gloeiend heet is en terug in de warmhoudkast worden gezet, of zo snel mogelijk worden gekoeld tot 8°C of lager. Als het langer dan twee uur buiten de koelkast heeft gestaan, gooi het dan weg. Vergeet niet om het voedsel op een veilige temperatuur te houden totdat het wordt gebruikt.
Als u meerdere gerechten bereidt die op verschillende tijdstippen "gaar" worden, kunt u de meeste warme gerechten vaak ongeveer 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 tot 250°F houden. Controleer voor langere tijd regelmatig met een voedselthermometer om er zeker van te zijn dat de temperatuur van het eten 140°F of hoger is.
De lage temperatuur in je frigo zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels minder snel groeien en voedingsmiddelen minder snel bederven. Bederfbare voeding koud bewaren is dus belangrijk in de strijd tegen voedselverspilling. Ook ziekteverwekkende bacteriën groeien minder snel in de koelkast.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Zorg voor een noodpakket in huis: een zaklamp (en extra batterijen) en een radio. Ook lucifers, kaarsen en dekens kunnen van pas komen. Hang het Nationaal Storingsnummer (0800-9009) op in de meterkast. Sla dit nummer en het telefoonnummer van de Spoedklusservice op in je telefoon.
Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
het gevaar van bacteriegroei in voedsel wanneer voedsel niet stomend heet is en ook niet koud . Dit omvat bijvoorbeeld voedsel dat slechts gedeeltelijk is opgewarmd of 'verwarmd' in plaats van volledig opgewarmd. dat het opwarmen van voedsel het risico op voedselgerelateerde ziekten met zich mee kan brengen, zelfs als het voedsel niet rauw is of helemaal opnieuw is bereid.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Hoe lang houdt een koeltas eten en drinken koud? De meeste koeltassen houden eten en drinken 24 uur koud. Als u eten en drinken langer koud wilt houden, kunt u ice packs of gel packs in de koeltas gebruiken. Deze moeten regelmatig vervangen worden om de koeltas koud te houden.
Zeer bederfelijke voedingsmiddelen
Deze categorie omvat, maar is niet beperkt tot, de volgende verse voedingsmiddelen: rauwe groenten, rauw fruit, rauwe melk, vis, gevogelte en rood vlees . Van deze voedselgroepen zijn verse rauwe vruchten het minst vatbaar voor bacteriële bederf, omdat de pH van het fruit de bacteriële groei vertraagt.
'Te gebruiken tot' (TGT) staat op voedingsmiddelen die snel bederven: het is de uiterste consumptiedatum. Denk aan verse (rauwe) vis en vers (rauw) vlees. Op die voedingsmiddelen kunnen bacteriën namelijk snel groeien, wat mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengt.