Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen.
Geraspte kaas is 3 dagen houdbaar in de koelkast. Wil je het langer bewaren, vries het dan in.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Harde kazen, zoals Edammer of Parmezaanse kaas, kan je over het algemeen het langst bewaren. Ongeopend blijft het tot 2 maanden en mogelijk nog langer goed. Geopend blijft harde kaas ongeveer 4 weken goed. Hoe zorg je ervoor dat je harde kaas zo lang mogelijk kan bewaren?
De Nederlands-Italiaanse kaas is vermalen zonder de korst en is daarom zachter. "Het is een compromiskaas, die goed past bij de Nederlandse keuken. Het heeft een smaak richting de Italiaanse kazen en het smelt goed op een pasta of pizza.
Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen.
Ondertussen kunnen harde kazen zoals Parmezaanse kaas, Zwitserse kaas en Cheddar worden gered door het beschimmelde gedeelte weg te snijden. Omdat schimmel voedselvergiftiging en andere schadelijke gezondheidseffecten kan veroorzaken , moet u altijd voorzichtig zijn en uw kaas grondig inspecteren voordat u hem eet.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Maar er is een groot verschil tussen veilig gerijpte kaas en kaas die over de datum is. Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken.
Parrano is een Nederlandse variant op Goudse kaas, die wat betreft smaak iets weg heeft van Italiaanse kazen als Parmiggiano Reggiano of Grana Padano.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Zeer kenmerkende Zwitserse kaas, gemengd uit magere koemelk en op smaak gebracht met het kruid hoornklaver. Wat zorgt voor de opvallende groenige kleur en een uitsesroken kruidige smaak.
Zachte kazen zoals roomkaas, cottage cheese, geraspte kazen en geitenkaas moeten voor de veiligheid gekoeld worden. Over het algemeen hoeven harde kazen zoals cheddar, bewerkte kazen (Amerikaans) en zowel blok- als geraspte Parmezaanse kaas niet gekoeld te worden voor de veiligheid , maar ze blijven langer houdbaar als ze gekoeld worden bewaard.
Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien. Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten.
Altijd heerlijke kaas in huis
Wist je dat je geraspte kaas heel makkelijk kan bewaren in de diepvries? Je kan dus perfect een groot blok raspen in een keer en alles dan in porties verdelen.
Meestal zul je geen problemen merken nadat je ontdekt dat je een hap van een beschimmelde Munster hebt genomen. (Lees meer over beschimmeld voedsel.) Het eten van een kleine hoeveelheid beschimmelde kaas zal waarschijnlijk geen gezondheidsproblemen veroorzaken voor de meeste mensen . Zodra je merkt dat de kaas beschimmeld is, gooi je hem weg.
botulinum, de bacterie die botulisme veroorzaakt. De pH van kaas kwalificeert het als een voedsel met een lage zuurtegraad (pH 5,1 tot 5,9) en bevindt zich dus in het bereik van het inblikken. Hoewel niet-ingeblikte harde kazen (Asiago, Cheddar, Edam, Feta, Gouda, Parmezaanse kaas) de groei van C. botulinum niet ondersteunen , kan het inblikken wel beschikbaar water aan de kaas toevoegen.
Harde kazen zoals cheddar en Parmezaanse kaas hebben een lager vochtgehalte, waardoor ze veilig zijn om langere tijd te bewaren - tot wel 8 uur bij kamertemperatuur . Gepasteuriseerde bewerkte kazen, zoals Amerikaanse, vallen ook in deze categorie vanwege hun hittebehandeling en mix van ingrediënten.
Als u schimmel ziet (in de vorm van blauwe of groene vlekken) of als het een zure of vreemde geur heeft, is de kans groot dat de kaas bedorven is. Een ander teken van bederf kan een verandering in kleur zijn - als uw kaas geelachtig of bruinachtig wordt, is het misschien tijd om hem weg te gooien.
Zwitserse kazen
Kaasliefhebbers, spits je oren, onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat Zwitserse kaas een superfood is. Het is een milde kaassoort, gemaakt van koemelk en is nootachtig van smaak. Omdat het een harde kaas is, bevat het iets meer vet en eiwit dan de bovenvermelde kazen in de lijst.
Harde kazen zoals cheddar, Zwitserse en Parmezaanse kaas kunnen zes maanden voor het openen van de verpakking en drie tot vier weken na het openen in de koelkast worden bewaard. Ze kunnen ook zes maanden worden ingevroren. Plakjes bewerkte kaas kunnen niet goed worden ingevroren, maar kunnen één tot twee maanden in de koelkast worden bewaard.
Hoe lang kan kaas buiten de koelkast blijven liggen voordat het onveilig wordt om te eten? Voor de beste smaak en kwaliteit mag kaas niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard . Harde kazen kunnen langer worden bewaard zonder onveilig te worden, maar de kwaliteit en smaak kunnen veranderen.
Gebruik was- of bakpapier om kaas te bewaren
Voor degenen die geen kaaspapier kunnen vinden, wikkel de overgebleven kaas in was- of bakpapier en doe het vervolgens in een gedeeltelijk afgesloten plastic zak. Hierdoor ontstaat er een barrière tussen de kaas en het plastic, terwijl het plastic voorkomt dat het uitdroogt.
Een vacuüm verpakte kaas kun je over het algemeen langer bewaren: ongeopend doorgaans drie maanden na ontvangst. Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren.