Je kunt groenten 12 maanden bewaren, terwijl rauwkost en voorgesneden groenten maar 3 maanden goed blijven. Het is verstandig om brood altijd in de oorspronkelijke verpakking te laten liggen.
Je kunt de rauwkost ongeveer 2-3 dagen in een afgesloten luchtdichte doos in de koelkast bewaren.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Het maakt eigenlijk weinig uit of je rauwkost eet of gekookte groente. Het is allebei gezond. Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je het beste zoveel mogelijk variëren.
Rauwkost en voorgesneden groenten kan je maar 3 maanden bewaren. Ook is het afgeraden om groenten die veel vocht bevatten (bv. komkommer, tomaat, sla) in te vriezen: tijdens het ontdooien zullen de groenten te veel water afgeven, waardoor er amper iets overblijft.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Rauwe groenten, rijkelijk aanwezig in salades, bevatten vezels en complexe koolhydraten die lastiger te verteren kunnen zijn. Het eten van een grote salade 's avonds kan leiden tot ongemak en een opgeblazen gevoel, waardoor het natuurlijke afbouwproces van het lichaam verstoord wordt .
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
De maaltijd beginnen met rauwkost is aangewezen omdat rauwe groenten ervoor zorgen dat de spijsvertering op een juiste manier op gang komt en schept bovendien in de maag en de darmen een optimaal milieu voor het verteren van de hoofdmaaltijd.
Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen gebruikt worden.
Wortels, selderij en radijzen blijven tot 5 dagen goed als ze in water worden bewaard, maar als je ze zo lang bewaart, zorg er dan voor dat je het water elke dag of ten minste om de dag ververst. Dus ga je gang, snijd wat groenten!
U mag, ALLEEN IN GEVAL VAN EXTREME SPOED, Hoewel voor routinematige doeleinden . Maar houd er rekening mee dat u ze maximaal een dag in de koelkast kunt bewaren. U kunt de gesneden groenten ook in een vochtige papieren handdoek of een dunne katoenen doek wikkelen en in de koelkast leggen. Vergeet niet om ze niet in een luchtdichte container te bewaren.
Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
De meeste gesneden groenten kun je perfect een paar dagen in een plastic of glazen potje bewaren. Zorg er dan wel goed voor dat je de verschillende groenten niet samen in één potje doet. Harde groenten zoals wortels en pastinaak kunnen wel bij elkaar.
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Een krop bladsla, zoals rode bladsla of of kropsla blijft iets minder lang vers in je koelkast: gemiddeld 5 tot 7 dagen. En heb je een krop botersla of veldsla te pakken, dan kun je die het beste zo snel mogelijk opeten: die blijft net als losse sla ongeveer 3 tot 5 dagen goed.
Als je er veel van eet, zul je je zeker "vol" en opgeblazen voelen en als gevolg daarvan je slaap verstoren . Bovendien is er nog een reden waarom je komkommer alleen in beperkte hoeveelheden zou moeten eten. Dit is omdat je meer water binnenkrijgt en je blaas zich vult en meer plast tijdens je slaap.
Vezels. Wanneer u rauwe groenten eet, is uw spijsverteringsstelsel belast met het afbreken van de voedselcomponenten. De taaie vezels in groenten (cellulose) worden niet afgebroken en de "ruwvoer" kan het spijsverteringskanaal irriteren als het erdoorheen gaat .
Broccoli of bloemkool.
Ze zijn een geweldige gezonde keuze op elk ander moment, behalve voor het slapengaan . Ze bevatten allebei vezels, die het lichaam niet kan verteren en die je lichaam 's nachts aan het werk kunnen houden als je wat slaap wilt krijgen.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
EERST BLANCHEREN! Wist je dat je (bijna) alle groenten kunt invriezen, mits je ze eerst blancheert? Blancheren houdt in dat je de groenten kort in kokend water legt en daarna direct met ijskoud water afspoelt om het kookproces te onderbreken.
Ja, je kunt nasi invriezen. Handig als je het langer wilt bewaren dan twee dagen. Laat het dan weer snel afkoelen en doe het in een luchtdicht bakje of speciale diepvrieszak.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan . Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Hardere groenten, zoals wortels, paprika's en broccoli- en bloemkoolroosjes, blijven doorgaans een week goed , terwijl zachtere groenten (denk aan tomaten en komkommers) doorgaans maximaal 3 of 4 dagen houdbaar zijn. Zodra de groenten in de gewenste grootte en vorm zijn gesneden, bewaart u ze in luchtdichte containers in de koelkast.
De meeste groenten kun je zonder problemen invriezen. Met name groenten als kool, broccoli, prei, wortel, paprika, pepertjes, boontjes en peultjes etc. laten zich goed gesneden invriezen.