Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
Over de plant
Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar. De wortel kun je roerbakken of stoven, maar ook kan de geroosterde wortel als koffievervanger of surrogaat cichorei worden gebruikt.
Cichorei slaat een relatief hoge hoeveelheid inuline en FOS op in haar wortels. Inuline en FOS zijn oplosbare voedingsvezels. Het zijn prebiotica, wat wil zeggen dat zij de groei van nuttige bacteriën in de dikke darm stimuleren.
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
Consumptie van gebrouwen cichoreibladeren heeft onverwachte bijwerkingen, waaronder een gunstig effect op leverenzymen bij patiënten met niet-alcoholische leververvetting - ScienceDirect.
Cichoreiwortel wordt al eeuwenlang gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden en wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen . De vezels kunnen echter gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden gegeten.
Dit gezondheidseffect is bewezen voor een dagelijkse inname van 12g cichoreiwortelvezel.
Een substantieel deel van het klinische bewijs toont aan dat cichorei anti-diabetisch, immunomodulerend, anti-tumor, antioxidant, anthelmintisch en prebiotisch is. Daarnaast is aangetoond dat cichorei een goede spijsvertering bevordert, de eetlust reguleert en het risico op gastro-intestinale ziekten vermindert [1].
Medische werking wortel: Een aftreksel van de gedroogde wortel werkt versterkend, is licht laxerend en bevordert de afscheiding van urine.
Cichorei kan rauw of gekookt gegeten worden en is er in rode en witte varianten. Hoewel het in het Verenigd Koninkrijk cichorei genoemd wordt, is het in België beter bekend als chicon of witloof (wat wit blad betekent) en in de VS heet het andijvie. De simpele salade van Simon Hopkinson combineert romige roquefort met knapperige, bittere bladeren.
met dit verschil dat witlof gekweekt wordt in het donker en alleen de bleke spruiten worden gegeten en wilde cichorei als een plant van een meter hoog met onwaarschijnlijk blauwe bloemen langs dijken groeit.
De cichorei is een veelzijdige plant met goede voedingswaarde. De cichorei heeft bloedreinigende, leverherstellende en vochtafdrijvende eigenschappen. Ook heeft hij een ondersteunende werking op nieren en milt, en een gunstig effect op de darmflora en bloedsuikerspiegel.
Doe je water en cichoreiwortel in een pan, op basis van de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking. Breng aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten sudderen. Wanneer je drankje klaar is, moet je het hete drankje door een zeef gieten om de cichoreiresten te verwijderen.
Bij inname via de mond: Cichorei wordt vaak in voedsel geconsumeerd. Cichoreiwortelextract en cichoreizaad zijn mogelijk veilig bij gebruik als medicijn, op korte termijn . Bijwerkingen kunnen zijn: gas, een opgeblazen gevoel en boeren. Er is niet genoeg betrouwbare informatie om te weten of cichorei veilig is om op lange termijn als medicijn te gebruiken.
Toch is cichoreiwortel, rauw of in koffie, niet voor iedereen: mensen die allergisch zijn voor ambrosia en pollen, moeten overwegen om cichorei te vermijden. De plant behoort tot de paardenbloemfamilie en zelfs als de wortel geroosterd en gebrouwen wordt, kan deze allergiesymptomen veroorzaken.
Hoe drink je het? Doe twee lepeltjes cichorei in een kopje en giet daar kokend water over, even roeren en klaar om te drinken.
Wilde cichorei heeft veel cultivars die door mensen kunnen worden ingenomen en ook kunnen worden gebruikt als voedergewassen voor huisdieren. Maar het is een giftige plant met een matige toxiciteit. Sommige mensen hebben milde gastro-intestinale bijwerkingen na inname, waaronder winderigheid, buikpijn en hikken.
Regelmatige inname van cichoreiwortelvezels in de aanbevolen doseringen kan helpen om een hoog cholesterol te verlagen . Voedingsvezels en inuline in cichoreiwortel beperken slechte cholesterol of LDL-lipoproteïnen en cholesterol uit de voeding. Daarom verlaagt het de hoge cholesterolwaarden in het bloed.
Het doel van 10 ton inuline per hectare cichorei lijkt hiermee realistisch. Een rendementsstijging van 4% per jaar is nodig om van het huidige gemiddelde niveau van ca. 7 ton inuline per hectare cichorei naar een opbrengst van 10 ton inuline per ha cichorei te komen.
Cichorei biedt je tal van voordelen
Cichorei bevat geen cafeïne, maar heeft geroosterd een smaak die je kan vergelijken met koffie. Dat maakt van cichorei een heerlijk alternatief zonder de opwekkende effecten.
Cichorei-wortel is rijk aan de oplosbare vezel inuline. Deze vezels dienen als prebioticum voor onze darmen, doordat het een voedingsbodem is voor probiotica (de goede bacteriën). Inuline heeft het voordeel dat we ons langer verzadigd voelen. Cichorei wordt dus vooral ingezet ter ondersteuning van de spijsvertering*.
Samenvatting. Cichoreikoffie is een drankje dat afkomstig is van de wortel van de cichoreiplant. Het wint aan populariteit als koffievervanger omdat het een vergelijkbare smaak heeft, maar geen cafeïne bevat . Sommige onderzoeken stellen dat het ook gezondheidsvoordelen kan hebben en kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en de stoelgang te verbeteren.
Verrassend genoeg bevat cichorei geen cafeïne , maar het geeft de drank nog steeds een meer geroosterde smaak dan gewone koffiebonen in echte koffie. Als gevolg hiervan voegen verschillende fabrikanten cichorei toe aan koffie, wat tegelijkertijd het cafeïnegehalte verlaagt.