Daarom is azijn ook een perfect middel om te gebruiken bij het wassen van je spijkerbroeken. Laat je favoriete spijkerbroek een nacht in koud water met een beker azijn trekken zodat de wassing van de spijkerbroek nog dieper in de katoenen vezels kan trekken.
Je kunt de spijkerbroek ook een nachtje laten weken in een emmer koud water met een kopje (of wasbolletje) azijn. Was de broek na het wassen of weken met azijn nog een keer uit met een regulier wasprogramma. Bijkomend voordeel is dat je nieuwe broek door de azijn ook geen kleur afgeeft op andere kleding.
Tip 2: Voeg een kopje natuur azijn toe in de wastrommel. Je jeans zal niet ruiken naar azijn, maar de azijn helpt de indigo kleurstof vast te houden in de stof zodat het niet zal blijven afgeven.
Vaak weet je niet wat voor vlekken in je kleding zitten. Witte azijn kan toegepast worden op overgrote meerderheid van hen. Spray de vlekken met azijn en laat het gedurende 10-15 minuten inwerken. Milde vlekken kunnen worden geweekt in een mengsel van azijn en lauw water in een verhouding van 1: 2.
Maak een verzachtende oplossing voor je jeans door acht kopjes heet kraanwater te mengen met één kopje standaard witte huishoudazijn (zoals deze van Heinz) in een schone emmer of plastic bak. Doe je jeans in de oplossing, zorg ervoor dat de stof volledig ondergedompeld is, en laat ze een paar uur of een nacht weken.
Azijn in je wasmachine helpt om zeepresten te verwijderen. Het zijn vaak die resten die in je kleding blijven hangen die je huid kunnen irriteren. Een kopje azijn in het bakje voor de wasverzachter zorgt dus niet enkel voor zachte kleren, maar ook voor schone kleren die niet irriteren.
Zachtere spijkerbroek door te wassen met azijn. Door azijn te gebruiken bij het wassen van je spijkerbroeken verwijdert het azijn de kalk uit het water waardoor het water zachter wordt. Met een zachtere jeans en minder kalkaanslag in je wasmachine als gevolg.
Week je sportkleding in een azijn-en-wateroplossing om geurtjes te bestrijden die zich na verloop van tijd kunnen opbouwen. Gedestilleerde witte azijn doet zijn werk door lichaamsoliën te doorbreken, wat helpt bacteriën en geurtjes los te laten. Dompel kledingstukken gewoon onder in één deel azijn op vier delen koud water en laat ze 15-30 minuten weken.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Wist je dat je een nieuw kledingstuk mooi in kleur behoudt door die eerst een paar uur in natuurazijn en water te leggen? Het gaat dan om de verhouding van 1 deel azijn op 10 delen water waarbij het kledingstuk goed ondergedompeld is.
Tips om vervaging of bloeding te beheersen
Onze beproefde truc om bloeden te verminderen: voeg een half kopje witte azijn toe aan het water de eerste keer dat u een donkere spijkerbroek wast om de kleurstof te fixeren . De azijngeur verdwijnt zodra uw spijkerbroek droog is.
Het is aan te raden om spijkerbroeken binnenstebuiten te wassen. Gebruik een mild vloeibaar wasmiddel om de kleur te behouden en slijtage te voorkomen. Kies voor een kort en zacht wasprogramma, zoals het delicate programma, om te voorkomen dat de stof te veel wordt blootgesteld aan wrijving en spanning.
Maakt geen vlekken op kleding
Azijn maakt normaal gesproken geen vlekken op kleding , maar het is zuur, dus je moet het niet direct op kleding gieten zonder het eerst te verdunnen. Als je geen wasmiddelvakje in je wasmachine hebt, meng dan 1/2 kopje azijn met een kopje water voordat je het op je kleding giet.
Je kunt de kleurstof in je zwarte jeans fixeren door ze eerst te weken in een emmer met koud water, azijn en zout. Dit proces helpt de kleur vast te zetten en vervaging te voorkomen . Fixeer de kleurstof bij elk nieuw paar zwarte jeans en probeer dit voor elke wasbeurt te doen. Let op: je hoeft je jeans niet te wassen na elke behandeling met de kleurstof.
Je hoeft jeans eigenlijk nooit te wassen. En sterker nog, door te wassen zou je de denimvezels alleen maar onnodig hard laten slijten. Met name tijdens het centrifugeren krijgt de spijkerbroek veel te verduren, waardoor je die beter niet kunt wassen. De stof wordt dunner en kan uiteindelijk scheuren.
Wanneer je je jeans voor de eerste keer wast, kan deze tot wel 20 procent krimpen. Het kan behoorlijk vervelend zijn als de jeans tijdens het passen in de winkel perfect zat en na het wassen ineens een stuk kleiner is geworden.
Nieuwe kledingstukken met een mooie of donkere kleur kun je voor het wassen het beste een nachtje in een emmer of wasbak met koud water en een scheut azijn in laten weken. Dit fixeert de kleuren, waardoor ze minder snel vervagen. Dit proces kun later je zo nu en dan herhalen om het effect te behouden.
Artikelen zoals baking soda, witte azijn en zelfs waterstofperoxide zijn allemaal geweldig in het bestrijden van zweetgeuren die zich op kleding hebben opgebouwd . Deze veelvoorkomende huishoudelijke artikelen kunnen aan de was worden toegevoegd met stinkende artikelen om zelfs hardnekkige geuren te neutraliseren of te vernietigen.
Vul een gootsteen met één deel gedestilleerde witte azijn en drie delen water. Dompel de items onder (doe er maar een paar tegelijk) en laat ze minstens een uur weken. Was ze zoals de instructies op het etiket aanbevelen, of gebruik een koud, zacht programma zoals hierboven beschreven. Voeg een wasmiddel toe aan de laatste spoelcyclus.
Bacteriën en schimmels
Vooral als je vaak op lage temperaturen wast kan de wasmachine een broedplaats zijn voor schimmels en bacteriën. De micro-organismen overleven in een vochtige en warme omgeving. Ze veroorzaken een onaangename geur, die ook in je schone kleding kan trekken.
Kleding wassen met azijn: kan dat? Ja, je kunt kleding wassen met azijn. Het is een effectief schoonmaakmiddel dat reinigt, kalk verwijdert en bijvoorbeeld bacteriën en schimmels bestrijdt. Bovendien wordt het water 'zachter', door het kalk dat het azijn eruit verwijdert.
Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water. Is het water in jouw regio zacht (voornamelijk in delen van Friesland en rond de Veluwe), dan is een klein scheutje voldoende.
- Voeg een eetlepel witte azijn en een theelepeltje castillezeep toe aan een kom/emmer met water en meng alles door elkaar. Doe de kleding met de vlekken in de oplossing en laat deze 30 minuten intrekken voordat je deze in koud water wast.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Indien je tijdens het wassen van je kleding een scheut azijn toevoegt aan je machine, zorgt dit ervoor dat er minder kalk in het water zit. Dit ontkalkte water zorgt er enerzijds voor dat je kleding zachter uit het machine komt en anderzijds zorgt dit er ook voor dat je minder kalkaanslag in je wasmachine opstapelt.