Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Het komt vaak snel opzetten waardoor je meteen naar het toilet moet. De oorzaken zijn divers: te veel, te vet of erg pittig eten, eten dat te veel 'slechte' bacterieen bevat. Maar ook een voedselallergie of -intolerantie, buikgriep, een infectie of psychologische spanning kan diarree veroorzaken.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt. Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap en frisdrank zijn minder geschikt, die kunnen de diarree erger maken. Of neem eventueel een suikerzoutoplossing (ORS, verkrijgbaar bij de drogist).
Diarree kan een gevolg zijn van een voedselinfectie, stress, voedselovergevoeligheid, een onderliggende ziekte of het gebruik van bepaalde medicijnen. Wanneer de ontlasting een slappe brij vormt, is dat niet meteen diarree. Slappere ontlasting komt in veel gevallen door een verkeerd voedingspatroon.
De klachten van voedselvergiftiging en buikgriep lijken erg op elkaar. Ze hebben dezelfde symptomen: buikpijn, diarree en braken. Voedselvergiftiging krijg je door het eten van verontreinigd voedsel. Buikgriep krijg je door besmetting met een virus of bacterie via een andere persoon, en geeft je vaker koorts.
Drink genoeg water. Andere dranken zoals thee of bouillon kunnen ook helpen. Het is beter om vruchtensap en frisdrank te vermijden, aangezien deze diarree kunnen verergeren. Zorg dat u genoeg vezels binnenkrijgt.
Voedselinfecties worden veroorzaakt door inname van voeding met een ziekteverwekkende hoeveelheid virussen, bacteriën of parasieten. Bij een voedselvergiftiging zijn de giftige stoffen die worden geproduceerd door bacteriën of schimmels de boosdoeners.
Klinische symptomen, zoals braken en diarree beginnen meestal acuut na 12-48 uur (Glass 2009). De incubatieperiode in vrijwilligersstudies is minimaal 8 en maximaal 60 uur, met een gemiddelde van 30 uur.
Nadat de voedingsstoffen uit je eten zijn gehaald, wordt wat je niet gebruikt in je darmen tot poep gekneed. En dat poep je binnen 24 tot 48 uur uit. De hele reis van eten door je spijsvertering duurt dus 24 tot 48 uur. Dit hangt af van wat je precies eet en hoe makkelijk dat af te breken is door je lichaam.
Vloeibare voeding en dranken blijven zo'n 1-2 uur in de maag, terwijl vaster voedsel er gemiddeld 3 uur over doet voordat het verder gaat naar de dunne darm. In de dunne darm blijft voedsel gemiddeld 4-8 uur.
Overloopdiarree (paradoxale diarree)
Bij langdurige verstopping kan dunne ontlasting langs de harde ontlasting in de endeldarm weglekken. Dit wordt ook wel overloopdiarree, paradoxale diarree of 'soiling' genoemd. Vooral bij ouderen en kinderen is dit vaak de oorzaak van ongewild ontlastingsverlies.
Diarree na het eten is meer dan alleen een ongemak. Het kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS of IBS), voedselintolerantie of -allergie (zoals een glutenallergie of coeliakie), inflammatoire darmaandoeningen of een infecties.
Diarree gaat meestal vanzelf over binnen 4 tot 7 dagen. Na 10 dagen is het weg bij 9 van de 10 mensen. Duurt de diarree langer? Dan is de kans groter dat het door een parasiet komt.
Loperamide kunt u gebruiken als u de diarree snel wilt stoppen, bijvoorbeeld omdat u op reis moet. Loperamide stopt de diarree binnen enkele uren.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
In eten en drinken kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zitten die je ziek kunnen maken. Je wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en hebt diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken.
Eet of drink geen suikervrije producten met de zoetstof sorbitol of Maltitol. Producten met sorbitol en maltitol kunnen zorgen voor diarree. Sorbitol en maltitol zit vaak in suikervrije drop, kauwgom, keelpastilles, snoepjes, cake en koekjes.
Aarzel dus niet om het advies van een arts in te winnen. Let er in elk geval op dat u voldoende drinkt en rust goed uit. U eet ook het best wat licht verteerbaar voedsel: beschuit, bouillon, yoghurt, rijst ... Vermijd voedingswaren die pikant zijn of slecht verteren, zoals paprika's en champignons.
Het Voedingscentrum tipt bij diarree en overgeven zo gezond mogelijk te eten, én genoeg vezels binnen te krijgen. Die zitten vooral in volkorenproducten (zoals brood), zilvervliesrijst, fruit, groente en noten. Vezels werken ook wel als een spons in de darm. Ze kunnen water opnemen, zodat je poep steviger wordt.
Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij. Soms hebben mensen ook hoofdpijn, koorts, spierpijn en/of gewrichtspijn.
Klachten en symptomen bij diarree
De klacht bij diarree is dunne ontlasting, meerdere keren per dag. Daarnaast komt de behoefte om naar het toilet te gaan (aandrang) meestal plotseling. Ook het ophouden van de ontlasting lukt meestal niet of moeizaam. De ontlasting heeft bij diarree vaak een andere kleur en geur.
De meest voorkomende klachten zijn diarree, misselijkheid, soms lichte koorts, hoofdpijn, buikpijn, buikkramp en braken. Het braken is vaak heftig en kan heel plotseling beginnen. Het virus zit in ontlasting en braaksel van een besmet persoon. De ontlasting kan wel drie weken besmettelijk blijven.
De symptomen van buikgriep zijn braken en diarree. De klachten treden meestal op tussen de 15 en 48 uur nadat je met het virus bent besmet. Het braken kan heftig zijn en plotseling opkomen. Daarnaast kun je last hebben van misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp.