Na ongeveer 6 weken zijn de eerste aardbeien rood.
Ongeveer 8-10 weken na het planten rijpen de eerste aardbeien. Oogst de aardbeien als ze mooi rood zijn en al een beetje zacht worden. Knip de vruchten af met een schaar. Zo voorkom je meteen dat je de aardbeien die nog niet helemaal rijp zijn meetrekt.
Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak. Bananen stoten namelijk heel veel ethyleengas uit en versnellen dus het proces.
Als aardbeien rijpen, maakt de groene kleurstof chlorofyl plaats voor rode kleurstoffen, antocyaninen. Hun rode kleur hebben aardbeien te danken aan een groep stoffen, antocyaninen geheten. Net als het oranje caroteen in wortels en het groene chlorofyl van bladeren zijn het plantaardige kleurstoffen.
Hij begint groen, daarna wordt hij wit en uiteindelijk wordt hij rood. Van bloem tot aardbei duurt ongeveer 3 tot 4 weken.
Aardbeienplanten zijn vier tot zes weken na de bloei klaar om te oogsten. Oogst alleen de roodste, rijpste bessen en controleer ze elke twee tot drie dagen - om te profiteren van de verdere rijping en productie. Gebruik een snoeischaar om de steel boven de vrucht af te knippen.
Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner. Het plukken kan beginnen. Als de groene aardbeien in zicht komen gaan we trossen doorhalen.
De kleur van aardbeien wordt veroorzaakt door anthocyanen, voornamelijk pelargonidin 3-glucoside (fig. 1). Anthocyanen zijn in water oplosbare pigmenten die in plantencellen voorkomen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de rode kleur in sommige herfstbladeren.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Aardbeien zaaien doe je het beste eind februari binnen in een zaaitray. In de herfst zijn de plantjes dan groot genoeg om in de tuin uit te planten. De zomer daarna kun je oogsten. De eerste oogst zal vrij klein zijn.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Aardbeien rijpen niet nadat ze geplukt zijn , dus als ze er niet rijp uitzien, zullen ze dat nooit worden. Hoe weet je welke aardbeien het meest vers zijn? Kijk naar een felrode kleur, een natuurlijke glans en vers uitziende groene toppen. Vermijd bessen met witte toppen of punten.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken.
Aardbeien beginnen vier tot vijf weken na het openen van de eerste bloemen te rijpen en blijven ongeveer drie weken narijpen.
Temperatuur beïnvloedt ook het rijpen en de optimale temperatuur varieert voor verschillende soorten fruit. Als het te koud is, zal het rijpen langzaam gaan; als het te warm is, zal het fruit snel overrijp worden. Hoewel zonlicht geen direct effect heeft op het rijpingsproces van fruit , heeft de warmte die het creëert dat wel.
Er zijn 2 soorten aardbeien: eenmaal-dragende rassen en doordragende rassen. Eenmaal-dragende rassen geven rond juni/juli (afhankelijk van het ras) één grote oogst. Doordragende rassen spreiden die oogst over een langere periode (ongeveer van half juni tot eind september).
Laat de bessen macereren .
Een klein beetje suiker is alles wat je nodig hebt. Schep het over gehakte of gesneden bessen, roer het door elkaar en laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan voordat je het opeet.
De aardbeien lusten wel wat water dus zorg zeker dat je ze regelmatig van hun dorstlust verlost. Geef ze ook een extra groeiboost door regelmatig een groente- en fruitmeststof toe te dienen. In pot werkt een vloeibare meststof het beste. In professionele kwekerijen zit in elke watergift vloeibare meststof verwerkt.
Roosteren versterkt de aardbeiensmaak en maakt stevig, onrijp fruit malser . Een scheutje citroensap maakt flauw fruit helderder. Subtiel gebruik van aromaten zoals vanille en rozenwater bootst de geurige diepte van rijp zomerfruit na.
Wat de fotoperiode betreft, moeten de planten, om een correcte rijping van het fruit te garanderen, tussen de 8 en 10 uur licht per dag krijgen, of zelfs meer .
Normale rode aardbeien maken gebruik van een speciaal rijpingseiwit genaamd Fragaria allergeen A1 (of Fra a1) om van wit naar rood te veranderen als ze rijp zijn. Witte aardbeien bevatten heel weinig tot geen Fra a1, wat betekent dat ze rijpen maar wit blijven.
Als er teveel meststof vrijkomt bij de wortels, verbranden ze en worden de randen van de bladeren bruin. We zien dit vaak gebeuren bij aardbeiplanten in potten als er bemeste tuinaarde wordt gebruikt óf wanneer er teveel verse mest door de grond is verwerkt.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.
Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant. Bemest de planten net na het aanplanten en in het voorjaar met een meststof voor aardbeien.
Als je aardbeienplanten laat vermeerderen, kunnen ze minder aardbeien produceren. De planten gebruiken dan namelijk hun energie om nieuwe planten te laten groeien, in plaats van om lekkere aardbeien te maken.