Tal van dieren zoals eenden, kippen, muizen, mollen, kikkers en padden voeden zich met slakken. Ook egels zijn er verzot op.
Een barrière van droog materiaal zoals stukjes eierschalen, cacaodoppen, perlite, koffiedik, gedroogde tijm, kalk en basaltpoeder kan dus helpen. Ook heel fijn gemaakte houtsnippers kunnen uitstekend dienst doen als slakken af- weer, ze kruipen er niet overheen. Maai de graskanten vanaf mei regelmatig zeer kort af.
Bescherm uw aardbeiplantjes tegen vorst, kou en schadelijke insecten! Vliesdoek en folie houden de kou tegen en bevorderen de groei van uw aardbeiplanten vooral in het vroege voorjaar.
Gebruik van aardbeiennetten. Een van de meest effectieve manieren om aardbeien te beschermen is het gebruik van speciale aardbeiennetten. Deze netten zijn ontworpen om over je aardbeienplanten te spannen, waardoor volgens geen toegang hebben tot de vruchten.
Volgens Cornell University, zal het plaatsen van bessen in een oplossing van 1 eetlepel zout in 1 kopje water gedurende 15 minuten de larven die in het fruit nestelen, verwijderen. Spoel de bessen grondig af om alle resterende zoutheid en die ongewenste gasten te verwijderen.
De insecten zijn technisch gezien een soort vliegenmaden die rijpe bessen besmetten en onopgemerkt blijven omdat ze zich van binnenuit voeden met de bessen. Je zult echter niet in alle aardbeien wormen vinden ; als je ze wel vindt, kan het wassen van je fruit slechts een paar wormen elimineren.
Hoe fruitbomen beschermen? Je kan je fruitbomen beschermen door een boomlijmband te plaatsen rondom de boomstam. Op die manier blokkeer je de weg voor de kruipende insecten.
Plagen die voorkomen in aardbeien zijn bladluizen, fruitvliegen, cicaden, rupsen, wantsen, plantparasitaire nematoden, kevers, spintmijt en overige mijten, trips en witte vlieg. Deze plagen kunnen aanzienlijke schade aan de planten veroorzaken, wat leidt tot een verminderde opbrengst en een verminderde fruitkwaliteit.
Breng in de lente een laag kwaliteitscompost aan als oppervlaktemulch om onkruid tegen te gaan en een open, onkruidvrije laag te creëren om slakken weg te houden . Breng diatomeeënaarde aan de basis van uw aardbeienplanten aan om slakken af te schrikken. Gebruik Sluggo, een goede slakkenverdelger die is goedgekeurd voor biologisch tuinieren.
Laaggroeiende planten zoals aardbeien creëren een schaduwrijke, vochtige habitat die slakken beschermt tegen zonlicht en roofdieren . Zacht fruit, met name aardbeien, dat dicht bij de grond groeit, is een ideale voedselbron voor slakken die gemakkelijk toegankelijk is onder de bescherming van de bladeren van de plant.
De merel is dol op regenwormen, larven en zaden. Maar de ultieme favoriet van de merel is fruit. Het liefste eet de vogel bessen, bramen en aardbei.
De aardbeien plant heeft ook zo af en toe wat extra voeding nodig. Je kunt het beste in het vroege voorjaar de plant bemesten. Gebruik hiervoor natuurlijke meststof, maar geef niet te veel. Geef na het mesten meteen water zodat de mest goed wordt opgenomen.
Natuurlijke vijanden van slakken
Egels, spitsmuizen, maar ook reptielen zoals kikkers, padden, hagedissen, ringslangen en hazelwormen eten namelijk slakken.
Als het fruit er nog gaaf uitziet en je het goed wast, kun je het gewoon opeten. Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.
A: De wormen in uw aardbeien zijn afkomstig van een fruitvliegje, de Spotted Wing Drosophila , een nieuwkomer in onze regio.
Nou, het lijkt erop dat aardbeien vol verrassingen zitten, of liever gezegd ermee bedekt zijn, want die zaadachtige witte stippen zijn eigenlijk geen zaden. De ontpitte accessoires van de aardbeien worden dopvruchten genoemd , en ze zijn in feite de vrucht van de plant, met elk een enkel zaadje erin.
Wees niet bang: azijn kan helpen om pesticideresten en vuil of bacteriën weg te spoelen . Giet drie kopjes koud water en een kopje appelazijn of witte azijn in een kom en dompel je aardbeien vijf tot 20 minuten onder.
Aardbeien zijn een aromatische, glinsterend-rode, ruwweg kegelvormige bes bedekt met wat eruitziet als kleine zwarte stippen. Deze stippen worden dopvruchten genoemd en zijn de echte vruchten van de aardbeienplant. Elke dopvrucht is eigenlijk een individuele vrucht met één zaadje.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Je kunt gebruikte koffiedik rond je aardbeienplanten strooien . Dit kan helpen om slakken en naaktslakken af te schrikken. De koffie zal na verloop van tijd afbreken en ook je planten voeden, wat een win-winsituatie is. Ik heb ook goede resultaten gehad met diatomeeënaarde, wat een andere biologische manier is om slakken te elimineren.
Als je houdt van sappige aardbeien, dan moet je je plant veel water geven. Vooral bij weinig regen moet je regelmatiger begieten. Toch mag de grond tussen de gietbeurten een beetje uitdrogen. Bij bijzonder heet zomerweer kunnen de bladeren van je aardbeienplant wat gaan hangen, ook al is de grond nog vochtig.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.