Dat bloem een houdbaarheidsdatum heeft, wil niet zeggen dat je ze direct moet opmaken. Je kunt bloem 1 tot 2 jaar bewaren als je het op de juiste manier doet. Wel gaat de bakkwaliteit wat achteruit. Deeg gemaakt met oudere bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.
“Zodra de houdbaarheidsdatum voorbij is, gaan de kwaliteit en smaak achteruit.” Over het algemeen kun je dus stellen dat bloem ook na de houdbaarheidsdatum nog prima is te gebruiken, maar dat het op een gegeven moment niet meer lekker zal smaken.
Zo is wit meel bij kamertemperatuur zes tot twaalf maanden houdbaar. Volkorenmeel echter maar één tot drie maanden. Roggemeel is wel zes maanden houdbaar, glutenvrij meel drie tot zes maanden. Echter, ook als de houdbaarheidsdatum van uw meel nog niet voorbij is kan het meel toch zijn aangetast.
Wanneer de houdbaarheidsdatum op die verpakkingen is verstreken, kan je ze beter weggooien. De niet-gekoelde producten, zoals rijst en bloem, moet je niet meteen weggooien en kan je zelfs nog voor een langere tijd gebruiken.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Bewaart u meel en bloem niet goed of te lang, dan is de kans groot dat er zich stofluizen in gaan nestelen. Dat zijn kleine vleugelloze beestjes van een millimeter lengte met een grijs-bruine kleur. Ze kunnen overal vandaan komen maar verblijven het liefst in een stoffige omgeving.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Ze zijn dan verser (minder uitgedroogd) en er is minder kans op eventuele uitgroei van ziekmakende bacteriën. Eet je ze na de THT-datum? Verhit ze altijd door en door. Hardgekookt of goed doorbakken zorgt ervoor dat bacteriën dood gaan.
Het meel ruikt muf en is ranzig. Door vocht en warmte tref je eerder insecten aan in meel en bloem. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Dit is de datum tot waarop het levensmiddel zijn specifieke eigenschappen behoudt, als het op de juiste manier wordt bewaard. Tot die datum is het levensmiddel veilig en van goede kwaliteit. In theorie zou een levensmiddel ook na deze datum nog verkocht of geconsumeerd kunnen worden.
Mocht het product onverhoopt niet goed meer zijn, dan ruik je dat wel. De bloem of het meel ruiken dan muf in plaats van fris. Gooi bloem en meel dus zeker niet zomaar weg op of net na de tht-datum, dat zou jammer zijn. Het is dan vaak nog prima bruikbaar.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem minder voedzaam dan meel.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Hoe lang kun je bloem bewaren? Bewaar bloem op een donkere en droge plek. Bloem kun je perfect bewaren in een goed afsluitbare doos. Bloem kun je ongeveer een jaar bewaren, houd er wel rekening mee dat de bakkwaliteit na verloop van tijd achteruit gaat.
Ruikt de bloem muffig of ranzig? Gooi het dan weg. Hetzelfde geldt voor verpakkingen die op een vochtige plek zijn bewaard. De kans is groot dat er dan bacteriën en insecten in groeien.
Gemiddeld gaan snijbloemen één tot twee weken mee. Kies je voor amaryllis of de flamingobloem, dan kan je er langer van genieten dan van bijvoorbeeld een boeket narcissen, irissen of tulpen. Informeer je hierover bij de bloemist.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Kan ik bakken zonder bloem? We noemden custard en griesmeel al als mooie vervanger voor bloem. Maar wist je dat zelfrijzend bakmeel, maizena of pannenkoekenmix ook heel goede bloemvervangers zijn? En de kans is groot dat je hiervan nog wel iets in je keukenkastjes hebt staan.
Van al die soorten tarwe kan bloem gemaakt worden. Patentbloem is ook gemaakt van tarwe, maar bevat meestal net iets meer eiwitten dan gewone tarwebloem en is extra fijn gemalen.
De officiële naam voor maizena is maïszetmeel en komt van – je raadt het al – maïskorrels. Dat maakt dit product dus heel anders dan bloem. In plaats van maizena, kun je ook een allesbinder gebruiken. Deze hoef je vaak niet eerst nog te mengen met water, maar voeg je meteen toe aan je gerecht.