Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette blijven zelfs tot 12 maanden goed. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de groente luchtdicht bewaart. De vershoudbakjes van LocknLock zijn hierbij een ideale oplossing. Ze zijn lekvrij, BPA-vrij en geschikt voor de vaatwasser, diepvries en magnetron.
Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Bloemkool bereiden & bewaren
Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Broccoli invriezen
Dat doe je door de broccoli een tweetal minuten onder te dompelen in kokend water. Verdeel de broccoli vooraf in aparte stronken. Na het blancheren spoel je de broccoli af onder koud water. Laat uitlekken en dan is de broccoli klaar om in te vriezen.
Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette blijven zelfs tot 12 maanden goed. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de groente luchtdicht bewaart. De vershoudbakjes van LocknLock zijn hierbij een ideale oplossing. Ze zijn lekvrij, BPA-vrij en geschikt voor de vaatwasser, diepvries en magnetron.
Wil je een gerecht met daarin broccoli invriezen? Als de broccoli verwarmd is, hoef je de groente niet meer te blancheren en kan-ie regelrecht de vriezer - of koelkast in.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Blancheren. Hoewel invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen inactief te maken en de kleur, textuur en smaak van groenten te behouden.
Diepvriesgroenten maak je best zo snel mogelijk klaar. Hoe korter de ontdooitijd, hoe kleiner de kans op kwaliteitsverlies of bederf. Breng het water dus eerst flink aan de kook, en voeg ze dan meteen toe. Haal de groenten pas op het laatste moment uit de diepvries.
Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden.
Je kunt bevroren bloemkool ontdooien in een grote pan met water . Gebruik koud water voor het beste resultaat. Je kunt je pas ontdooide groenten vervolgens gebruiken in een willekeurig aantal bloemkoolrecepten.
Dit komt omdat broccoli voor het grootste deel uit water bestaat; wanneer het bevroren is, verandert het water in ijs en zetten de kristallen uit. Wanneer de kristallen langzaam smelten, sijpelt het water in de groente, waardoor er een kleffe bende ontstaat .
Bij deze kooktechniek kook je de broccoli een paar minuten. Spoel af met koud water en tadaa: de broccoli is klaar om in te vriezen of om te verwerken in je gerecht. Door de groente te blancheren, blijven de smaak, structuur en voedingsstoffen beter behouden. En de broccoli blijft langer goed.
Steelpan: breng water aan de kook, voeg de bevroren broccoliroosjes toe en kook in 4 minuten beetgaar. Afgieten en kruiden naar smaak. Weetje of tip: Vriesvers, direct van het land verwerkt en ingevroren. Met behoud van smaak, vitaminen en voedingsstoffen.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen.
Kun je alle soorten wokgroenten invriezen zonder dat de kwaliteit achteruit gaat? De meeste groenten kun je zonder problemen invriezen. Met name groenten als kool, broccoli, prei, wortel, paprika, pepertjes, boontjes en peultjes etc. laten zich goed gesneden invriezen.
Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht. Je moet de stukken dus niet eerst ontdooien.
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Broccoli — roosjes en stengels — moeten worden geblancheerd om effectief te kunnen invriezen . Als u het rauw invriest, krijgt u bittere, saaie groene, verschrompelde stengels. Blancheren behoudt de heldergroene kleur en de smakelijke smaak. U kunt het drie minuten blancheren in kokend water of vijf minuten stomen.
Broccoli kun je ook invriezen
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
De standaard methode is bloemkool koken. Maar ook bloemkool blancheren is een aanrader, waarbij je de bloemkool maar heel kort in kokend water doet en daarna afkoelt in koud water. Vitamines en mineralen blijven goed bewaard: hartstikke gezond dus. Ook is het goed voor de textuur en smaak van de groente.
Beperk water om papperige groenten te voorkomen
Daarom raden we aan om bevroren groenten te sauteren, roosteren of stomen in plaats van ze te koken. Zo doe je dat: Sauteren – Verhit een brede pan op middelhoog vuur, voeg bevroren groenten en een beetje olie of boter toe, roer en kook (onbedekt) gedurende vijf tot zeven minuten.
Zolang u uw diepvriesgroenten niet te lang op kamertemperatuur laat liggen, omdat dit de groei van bacteriën in voedsel kan bevorderen, kunt u ze gerust zo uit de zak eten.