De komkommer staat bekend als een echte zomergroente en, toeval of niet, deze groente kan niet goed tegen de kou. Bewaar komkommers daarom niet te koud. Dit wil zeggen dat je komkommers niet in de koelkast maar liever in de berging of de kelder bewaart. Net zoals aubergines dek je komkommers af tegen uitdroging.
Komkommers kun je beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed.
Welke groenten bewaar je buiten de koelkast? Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt.
Komkommer hebben warmte nodig. Bij gebrek aan warmte gaan de planten slap vallen en afsterven, precies alsof ze water te kort hebben maar ze hebben warmte te kort. Daarom is het aangewezen om komkommerplanten ten vroegste half mei-begin juni in de kas te planten.
Het beste kan je daarom komkommer op kamertemperatuur te bewaren en binnen een paar dagen op eten. Dek eenmaal aangesneden komkommer af met plastic folie om vochtverlies tegen te gaan. De neutrale smaak laat zich onuitputtelijk combineren, bijvoorbeeld met gangmakers als feta, tomaat, avocado, zalm en dille.
Om koude verwondingen zoals pitten te voorkomen, bewaart u komkommers in de koelkastdeur — de warmste plek in een koelkast. Als uw koelkast een groentelade heeft met ingebouwde vochtigheidsregelaars, is dit een andere goede opslagoptie. Stel de groentelade in op een hoge luchtvochtigheid en uw komkommers blijven langer vers.
De beste plek om Perzische komkommers te bewaren is op kamertemperatuur of in de groentelade van uw koelkast, op de deur of aan de voorkant van een plank, waar de temperatuur iets warmer is .
Te veel water geven is het equivalent van force-feeding voor planten, wat leidt tot wateroverlast van de wortels en slappe bladeren . Aan de andere kant verandert te weinig water geven de komkommers in een trieste, verschrompelde bende. De sleutel is een consistent vochtigheidsniveau - zie het als het comfortvoedsel van de plant. Voedingsbalans speelt ook een rol.
Na de oogst: komkommers bewaren
Het is belangrijk om komkommers zo snel mogelijk uit de zon te halen, omdat hun donkere schil veel warmte absorbeert naarmate ze langer buiten blijven. Bewaar komkommers bij 55 tot 57°F (13–14°C) en bij 95 procent luchtvochtigheid .
Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen. Niet geschikt om in te vriezen.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Eén manier om te pekelen is om water, azijn, zout en suiker (ongeveer de helft van het watervolume) aan de kook te brengen en de hete vloeistof over de komkommers te gieten. Sluit de potten vervolgens af en etiketteer ze . Komkommers kunnen ook worden gepekeld zonder het water te koken, wat helpt om de oorspronkelijke consistentie van het rauwe fruit te behouden.
Als ze onder de 50°F worden bewaard, zijn ze vatbaar voor 'koude verwondingen', waaronder waterdoorweekte plekken, putjes en versneld verval . Maar als u er absoluut op staat om uw komkommers te koelen, beperk het dan tot maximaal drie dagen en eet ze zo snel mogelijk op.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Bewaar in je kelder alleen spullen die tegen vocht kunnen. Papier, kleding of elektrische apparaten zijn bijvoorbeeld geen goed idee. En bewaar geen spullen op de grond. Maar zet ze hoog en droog in bijvoorbeeld een stellingkast of op een vlonder.
Was en snijd de komkommers in dunne plakjes. Verdeel de komkommers in een enkele laag over een ondiepe schaal. Zet ze net lang genoeg in de vriezer om ze te laten bevriezen totdat de komkommerschijfjes stevig zijn. Doe de komkommers in een luchtdichte zak, laat geen ruimte over en sluit deze vervolgens af.
Wikkel elke hele komkommer in een papieren handdoek en bewaar ze in een afsluitbare zak . Papieren handdoeken doen geweldig werk om overtollig vocht uit de komkommers te verwijderen, waardoor ze langer houdbaar blijven. Plaats de zak in de deur of aan de voorkant van de koelkast, wat doorgaans de warmste plekken in uw koelkast zijn.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Komkommerbacterieverwelking wordt veroorzaakt door de bacterie Erwinia tracheiphila en wordt in eerste instantie gekenmerkt door verwelking en uitdroging van individuele bladeren, met name die met komkommerkeverschade. Komkommers en muskusmeloenen zijn vatbaarder dan pompoenen of kalebassen; de ziekte is zelden een probleem bij watermeloenen.
Slappe komkommers kunnen weer tot leven worden gewekt door het uiteinde eraf te snijden en ze in een kom met koud water te zetten . Als je overgebleven plakjes komkommer hebt, bewaar ze dan in een afsluitbare bak met een vel keukenpapier om ze knapperig te houden.
Komkommers zijn uitzonderlijk gevoelig voor een reeks plagen, waaronder bladluis, mineervlieg, wolluis, motten en rupsen, wantsen, spint en andere plaagmijten, trips en witte vlieg, die de oogst ernstig kunnen beïnvloeden. Tegelijkertijd vormen bacteriële en schimmelziekten een bedreiging voor komkommerplanten.
Je voelt komkommerbederf voordat je het ziet; als komkommer te lang ligt, verliest het zijn karakteristieke knapperigheid en wordt het zacht om aan te raken . "Zowel vocht als vochtophoping kunnen bijdragen aan komkommerbederf," zegt Roszkowski.
De komkommer wordt gekweekt in een warme kas en moet getransporteerd worden van de producent naar de winkel. Door de komkommer in plastic te verpakken komt er minder vocht vrij en wordt de zuurstof gereguleerd. Zo blijft de komkommer verser en sappiger. Kortom langer houdbaar.
Papieren handdoeken kunnen helpen vocht te absorberen om producten langer vers te houden. Bewaar komkommers niet in de buurt van tomaten, appels, avocado's of andere soorten producten die ethyleen afgeven . Dit gas kan ervoor zorgen dat komkommers sneller rotten.