Wortels verliezen snel hun vocht. Bewaar verse wortels daarom niet samen met het groen, omdat het kruid het vocht uit de wortels haalt. In de vershoudlade van de koelkast blijven wortelen tot wel een week goed. Kool blijft lang houdbaar in een koele kelder.
Of je ze nu gebruikt of niet, wortelgroenten zuigen vocht uit de wortels (het deel dat we eten) en veroorzaken verwelking. Wikkel de wortels in een papieren handdoek en bewaar ze in een luchtdichte container . Bewaar wortels in het koelste deel van je koelkast en uit de buurt van fruit dat ethyleengas produceert, zoals appels, om bederf te voorkomen.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
De koelkast droogt ze uit . In de winkel gekochte wortels zitten in een plastic zak die dit voorkomt. Doe ze dus in een soort afgesloten bak, of wikkel ze in ieder geval in een vochtige doek of keukenpapier.
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Om de versheid te behouden, bewaar je wortels in een koele, droge omgeving . Begin met het verwijderen van het groen, dat vocht uit de wortels kan trekken. Was de wortels niet meteen; laat ze in plaats daarvan drogen en lichtjes uitharden in een luchtige ruimte. Als ze eenmaal droog zijn, sluit je ze af in afsluitbare zakken en leg je ze in de groentelade van je koelkast.
Een winterpeen is de dikkere variant van wortelen, met oranje kleuren wordt met loof verkocht zodra ze vers uit de grond komen. Maar je ziet ze vooral zonder loof en hier in Nederland kennen we deze uiteraard omdat hij vaak wordt gebruikt in hutspot.
Voeg je wortels toe aan het ijswaterbad, zet de kom in de koelkast en wacht . De tijd die nodig is om wortels nieuw leven in te blazen, hangt ervan af of je ze in hun geheel of in stukjes aan het water toevoegt. Hele wortels hebben baat bij een uur weken en kunnen een nacht in het water blijven liggen voor maximale knapperigheid.
Dit zou betekenen dat zwarte of slappe wortels tot het verleden zouden behoren. Er is hier geen magie, alleen basiswetenschap. Dus wat is het geheim? Wortels in een luchtdichte container leggen met een papieren handdoekje erop, verlengt hun houdbaarheid tot wel 10 keer langer dan wanneer je ze gewoon los in de koelkast laat liggen.
Waarom worden wortels slecht? Een van de redenen waarom de meeste verse groenten en fruit slecht worden, is vanwege het gas dat ze uitstoten als ze rijpen . Wortels, net als andere groenten, geven een gas af dat ethyleen heet als ze rijpen.
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers! Een krop sla kun je een aantal dagen langer bewaren door hem in vochtig keukenpapier te wikkelen en in de koelkast te bewaren.
Teveel kalium kan diarree veroorzaken, maar om aan zo'n gehalte te komen, moet je extreem veel wortels bijvoeren. De geleerden zijn het er niet helemaal over eens wat een veilige marge is voor het bijvoeren van wortels. Er wordt door voedingsdeskundigen gesproken over 5 tot wel 12 kilo per dag.
Als je groenten kookt in een pan met kokend water, gaat er zo'n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren. Hoe langer de wortelen worden gekookt, des te meer voedingsstoffen er verloren gaan. Toch is het goed om je te realiseren dat het eten van rauwe wortels het gezondste is.
Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook. Je bewaart ze zo tot 12 maanden.
Worteltjes zonder loof blijven wel een tot twee weken goed in de koelkast. Wil je rauwe worteltjes invriezen? Blancheer ze dan eerst 2-4 minuten. Worteltjes zijn dan bij minimaal -18ºC tot 12 maanden houdbaar.
De beste manier om wortels vers te houden in de koelkast is echter om ze in een luchtdichte ziplock-zak in uw koelkast te bewaren, wat helpt om de luchtvochtigheid te regelen. Dit zal helpen om de luchtvochtigheid te regelen, wat ervoor kan zorgen dat wortelgroenten uitdrogen en beginnen te bederven.
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
Wortels worden zacht door vochtverlies als ze niet goed worden bewaard, maar zolang ze niet slijmerig zijn, kun je ze nog steeds eten. Gebruik zachte wortels in soepen of stoofschotels, omdat ze vol van smaak zijn en sneller gaar worden. Als je zachte wortels weer tot leven wilt wekken, dompel ze dan onder in een ijswaterbad om ze weer knapperig te maken.
Een zachte wortel, radijs of pastinaak? Leg ze in een bakje met een laagje water in de koelkast. De volgende dag zijn ze als nieuw.
Maar als je wortel slap is geworden, kun je hem gemakkelijk weer tot leven wekken door hem in water te weken . Onderzoek van de University of Otago heeft uitgewezen dat wortels 10 keer langer houdbaar blijven als je ze in de koelkast bewaart in een luchtdichte container met een papieren handdoek op de bodem.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
Worteltjes zijn gezond, en lekker, en leuk om te telen. Je hebt er wel wat geduld voor nodig want na het zaaien moet je wel 3 maanden wachten voor je kunt oogsten.
Gewone wortelen kun je, zonder loof, tot zo'n 4 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast op een donkere plek zo'n 3-5 dagen. Bewaar ze niet in de buurt van appels. Deze scheiden een gas af die de wortels een bittere smaak geeft.
Wortel of peen is een gekweekte groente, die botanisch van dezelfde soort is als wilde peen (Daucus carota). De wilde peen kan zeer gemakkelijk worden gekruist met de eetbare wortel, waardoor er zo nu en dan een witte wortel tussen de gekweekte wortelen kan voorkomen.
De best smakende rassen waren Namur, Nerac en ras 55-300 van Rijk Zwaan. Van deze drie rassen staat het ras Namur al langer bekend om zijn goede smaak. De professionele smaaktest werd uitgevoerd door een expert panel van vijf getrainde proevers van PPO Glastuinbouw (tabel 5).