Conclusie. Olijfolie is beter dan zonnebloemolie als het gaat om gezondheid en voedingswaarde. Het bevat meer gezonde vetten en vitamines dan zonnebloemolie en heeft meer gezondheidsvoordelen. Het is ook een uitstekende keuze om mee te koken vanwege het hoge rookpunt.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Olijfolie wint qua smaak en aroma , en het is een veelzijdige olie om bij de hand te hebben voor veel verschillende kooktoepassingen, waaronder frituren. De milde smaak en het hogere rookpunt van zonnebloemolie maken het echter een goede keuze als u bakt of werkt bij extreem hoge kooktemperaturen.
Zonnebloemolie heeft veel gezondheidsvoordelen omdat het weinig verzadigd vet bevat en veel twee soorten vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren en enkelvoudig onverzadigde vetzuren . Meervoudig onverzadigde vetzuren, of PUFA's, omvatten omega-3's en omega-6's.
Het is wel aangetoond dat omega 6-vetzuren, zoals zonnebloemolie, je risico op hartziekten verlagen in vergelijking met verzadigde vetzuren, zoals kokosvet. Daarom kies je beter voor zonnebloemolie, zelfs opgewarmde, dan voor kokosvet.
Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn. Onderzoekers brengen een hoge inname van zonnebloemolie dan ook in verband met het ontstaan van overgewicht (24, 25).
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Vetten die op een kunstmatige manier zijn geproduceerd, zoals margarine en zonnebloemolie, zullen je darmen geen goed doen. Kies daarom voor gezonde vetten, zoals avocado's, lijnzaad of zalm. Ze bevatten Omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam.
Zowel zonnebloemolie als olijfolie hebben gezonde eigenschappen. Zo bevatten zonnebloemolie en olijfolie allebei gezonde onverzadigde vetten en antioxidanten. Zonnebloemolie is een bron van omega 6 en vitamine E is, maar olijfolie bevat weer veel omega 3 en vitamine K. Welke olie gezonder is, verschilt per individu.
Uit een onderzoek onder 15 gezonde volwassenen bleek dat degenen die gedurende 10 weken een dieet aten dat rijk was aan zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte, aanzienlijk lagere bloedwaarden van LDL (slechte cholesterol) en triglyceriden hadden , vergeleken met degenen die een dieet aten met een vergelijkbare hoeveelheid verzadigd vet ( 13 ).
Het olijfolie vervangen door zonnebloemolie wordt dikwijls aangeraden omdat zonnebloemolie een neutrale smaak kent en daarom prima te gebruiken is in gerechten. Wanneer je het hebt over het bakken in zonnebloemolie of olijfolie, is zonnebloemolie zeker een optie, maar we raden het toch eerder af dan aan.
Olijfolie komt van olijven, het wordt koudgeëxtraheerd, door middel van mechanische processen. En zonnebloemolie wordt gewonnen door het persen van de zaden van de zonnebloemplant. Olijfolie is rijk aan onverzadigd vet en oliezuur, terwijl zonnebloemolie rijk is aan poly-onverzadigde vetzuren.
Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn Bakken & braden de gezondste keuze voor een bak- en braadproduct is. Dit product bevat 98% olie; raapzaadolie aangevuld met zonnebloemolie en daarnaast hulpstoffen als karnemelkpoeder om vlees en jus bruin te kleuren.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Zonnebloemolie kent dus een aantal (gezondheids)voordelen. Zo bestaat het voor ongeveer 85% uit onverzadigde vetten, waarvan 22% enkelvoudig en 63% meervoudig onverzadigde vetten. Het product bevat normaal gesproken geen transvetten en weinig verzadigde vetten en is rijk aan vitamine E. Dit maakt zonnebloemolie gezond.
Het wordt gebruikt als bron van meervoudig onverzadigd vet in het dieet. Mensen gebruiken zonnebloemolie voor een hoog cholesterol en het voorkomen van hartziekten. Het wordt ook gebruikt voor hoge bloeddruk, eczeem, droge mond, droge huid en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen .
Er wordt soms gezegd dat extra vergine olijfolie en zonnebloemolie ongeschikt zijn om in te bakken, braden en frituren. Deze oliën zijn namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren die minder goed bestand zijn tegen hoge temperaturen.
Verschillende onderzoeken suggereren dat het consumeren van zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte (en minder verzadigde vetten) het risico op beroertes en hartaandoeningen kan helpen verminderen door LDL (slecht) en HDL (goed) cholesterol te verhogen.
"In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten. Onverzadigde vetten bevatten namelijk goed HDL-cholesterol en verzadigde het slechtere LDL-cholesterol." Olie is het beste om in te braden en bakken.
6. Zonnebloemolie. Zonnebloemolie wordt gemaakt van zonnebloempitten die vol zitten met gezonde enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. Onderzoeken tonen aan dat het consumeren van zonnebloemolie als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet het totale cholesterol kan verlagen en de glucosespiegels kan controleren om diabetes effectief te behandelen en voorkomen .
Vitamine E helpt de integriteit van immuuncellen te behouden, waardoor hun vermogen om infecties en ziektes te bestrijden wordt verbeterd. Hersengezondheid: Hersen- en zenuwgezondheid zijn nauw met elkaar verbonden, en zonnebloemolie draagt positief bij aan beide .
Hoeveel oliën en vetten per dag? Voor volwassen vrouwen is het advies om elke dag 40 gram oliën en vetten binnen te krijgen en voor mannen 65 gram. In de Schijf van Vijf voor jou kun je zien hoeveel jij nodig hebt.
Zonnebloemolie wordt als goed voor de gezondheid beschouwd vanwege het hoge gehalte aan onverzadigde vetten, met name enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. Deze vetten kunnen helpen het slechte cholesterolgehalte te verlagen, waardoor het risico op hartziekten afneemt.