De boosdoener: ethyleen Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd. Verse appels kun je op die manier wel tot een maand lang bewaren!
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Het langere antwoord is nee, maar soms wel. Meestal is er geen reden om appels in de koelkast te bewaren. Sterker nog, het koelen van appels kan ervoor zorgen dat ze sneller smaak en zoetheid verliezen . Bovendien kan het koelen van appels hun knapperigheid beïnvloeden.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
Appels die niet bedoeld zijn voor de verse markt worden opgeslagen bij lage temperaturen, met lage zuurstofniveaus en hoge koolstofdioxideniveaus . Hoewel dit de natuurlijke productie van ethyleen en de effecten daarvan door de appels vertraagt, moeten er vaak fungiciden worden toegepast om te voorkomen dat schimmelrot zich vastzet.
Elke appel is een levend organisme.
Omdat deze energie wordt verbruikt in een kelder of koelkast, veranderen de suiker-, zuur- en zetmeelgehaltes van het fruit . Op een gegeven moment zorgen deze processen ervoor dat het weefsel afbreekt, en het fruit melig of rubberachtig wordt, en uiteindelijk gaat rotten.
De ideale bewaartemperatuur is 30 tot 35 graden F. met 90 tot 95 procent relatieve vochtigheid. Als u niet veel appels hebt, is de koelkast een goede optie. Doe ze in de groentelade in een plastic zak met gaten erin of bedek de appels met een vochtig stuk keukenpapier .
❄️ De koelkast helpt het rijpingsproces te vertragen en de versheid van appels te behouden , waardoor ze langer meegaan. Dit is vooral belangrijk als je ze meerdere weken wilt bewaren. Houd er echter rekening mee dat de koude temperatuur na verloop van tijd hun textuur kan beïnvloeden.
Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 - 4°C is meestal goed.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
Dat klopt. Appels doen het het beste in een omgeving met 90% luchtvochtigheid. Wist u dat uw koelkast een natuurlijke dehydrator is ? Het is makkelijk te zien als u ooit appels (of andere producten) een tijdje in de groentelade hebt laten liggen, alleen om die lade open te schuiven en een heel verschrompeld stuk fruit te vinden.
Wanneer blootgesteld aan lucht, vindt oxidatie plaats waardoor de appels verkleuren. Kortom, zodra je de appels snijdt, is er geen manier om te voorkomen dat die plakjes bruin worden. En hoewel bruine appels veilig zijn om te eten , is het niet de meest aantrekkelijke manier om appelschijfjes te serveren.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Op het aanrecht . Wanneer ze op het aanrecht worden bewaard, zouden appels een week of twee houdbaar moeten zijn, hoewel de exacte tijd dat ze vers blijven afhangt van de variëteit en de kamer waarin ze worden bewaard. Voor de beste resultaten, bewaar appels uit direct zonlicht en zorg ervoor dat de kamer niet te warm is.
Appels bewaren
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
Gecontroleerde atmosfeer is de sleutel om appels het hele jaar door te bewaren: het zout Na de oogst kunnen appels maandenlang worden bewaard in opslagruimtes met gecontroleerde atmosfeer, waar de temperatuur, zuurstof-, koolstofdioxide- en vochtigheidsniveaus zo worden aangepast dat ze in winterslaap gaan.
Koude temperaturen helpen het rijpingsproces van appels tegen te gaan , wat betekent dat ze langer meegaan, aangezien appels die op kamertemperatuur worden bewaard een veel kortere houdbaarheid hebben. Bewaar ze in de groentelade (op een lage luchtvochtigheid, als u die optie hebt) voor de beste resultaten.
Om ze vers te houden, wikkel je de appels in een vochtige papieren handdoek of doe je ze in een plastic zak met gaten . Zorg ervoor dat je de appels uit de buurt van andere producten bewaart, want het ethyleengas dat appels afgeven, zorgt ervoor dat andere soorten fruit en groenten sneller rijpen.
Zodra ze worden blootgesteld aan zuurstof, beginnen enzymen in de appel natuurlijke chemicaliën genaamd polyfenolen om te zetten in 'melanine', een ijzerhoudende verbinding die het vruchtvlees een bruine, roestige kleur geeft . De reactie vindt snel plaats, en dus kan een gesneden appel binnen een paar minuten bruin worden.
Bij kamertemperatuur blijven appels ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Daarna beginnen ze in kwaliteit en voedingswaarde af te nemen. Ze beginnen hun smaak en versheid te verliezen en verschrompelen of worden papperig.
De ideale omgeving voor het bewaren van appels is een vochtige plek met een temperatuur boven het vriespunt ; tussen 34° en 40°F is ideaal. Voor een klein aantal appels is de groentelade in uw koelkast een geweldige bewaarplek.
In een magazijn liggen ze vaak minimaal 9 tot 12 maanden oud. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat appels gemiddeld 14 maanden oud zijn.