Rijstolie wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt en is een goede vervanger voor zonnebloemolie. De smaak is neutraal en ook rijstolie kan hoge temperaturen aan. Hij is ook redelijk goed betaalbaar.
Vervanger voor zonnebloemolie tijdens het bakken
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die je kunt gebruiken. Vervang zonnebloemolie simpelweg door andere neutrale plantaardige oliën. Zoals koolzaadolie, arachideolie, rijstolie, raapzaadolie of slaolie. Zo kun je onbezorgd blijven genieten van al je zoete baksels.
Rijstolie heeft net als arachideolie het voordeel dat je het goed kunt verhitten en rijk is aan omega 9-vetzuren in tegenstelling tot zonnebloemolie. Dit maakt beiden perfect om mee te roerbakken en heeft de voorkeur als je het vergelijkt met kokosolie of zonnebloemolie.
Rijstolie heeft geen uitgesproken smaak of geur. Het heeft een hoog rookpunt, waardoor het geschikt is om eten in te bereiden bij hoge temperaturen zoals frituren en roerbakken.
Antioxidanten, vetzuren, vitaminen en mineralen herstellen de huid, waardoor jeuk, roodheid en irritatie afnemen. Rijstolie is ook zeer geschikt om te gebruiken bij eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen waarbij de huid uitdroogt, schilfert en jeukt.
Rijstolie wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt en is een goede vervanger voor zonnebloemolie. De smaak is neutraal en ook rijstolie kan hoge temperaturen aan. Hij is ook redelijk goed betaalbaar.
Net als andere plantaardige oliën bevat rijstolie vooral de goede onverzadigde vetzuren. Rijstolie heeft een heel hoog vitamine E-gehalte (zie tabel). Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt zo onze cellen, bloedvaten, organen, ogen en ons weefsel.
Tips voor goudgele aardappeltjes:
Gebruik vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige olie geschikt voor hoge temperaturen zoals zonnebloemolie, slaolie, olijfolie (extra vierge kan minder goed tegen hoge temperaturen), koolzaadolie, maïsolie, rijstolie en arachideolie.
Rijstzemelenolie rookpunt
Het is bestand tegen alle soorten hitte, waardoor het een prima optie is voor braden, sauteren, roerbakken, schroeien en zelfs frituren .
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Het met mate gebruiken van deze oliën in het dagelijkse dieet van een individu kan significante hervormingen in hun gezondheid teweegbrengen. Een aspect waarbij zonnebloemolie de race wint voor rijstzemelenolie is het hebben van een hoger gehalte aan vitamine E, wat 37% per eetlepel is, wat in het geval van rijstzemelenolie slechts 29% is .
Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren. Ook roomboter is hier niet geschikt voor.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Volledig geraffineerde palmolie, palmoleïne en palmpitolie, maïsolie, katoenzaadolie, geraffineerde olijfolie en koudgeperste olijfolie .
Vermijd plantaardige oliën met een hoog omega-6-gehalte
Het is belangrijk op te weten dat niet alle plantaardige oliën goed zijn voor je gezondheid. Kokosolie en olijfolie zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes, maar de oliën die een hoog omega-6-gehalte hebben kun je beter vermijden.
Voor roerbakken is rijstolie dus de lekkerste en gezondste keuze. Ook bij het bakken en braden wordt er met hoge temperaturen gewerkt. Wanneer je bijvoorbeeld een biefstuk bakt in olijfolie komen er schadelijke stoffen vrij, omdat er wordt gekookt bij een hogere temperatuur dan het rookpunt van olijfolie.
Rijstolie kan worden gebruikt bij het bakken en braden op relatief hoge temperaturen: tot maximaal 225 graden. Vanwege dit vrij hoge verbrandingspunt is rijstolie populair in Azië. Bovendien is rijstolie in dit werelddeel een relatief goedkoop product, wat het aantrekkelijk maakt om in de keuken te gebruiken.
Oliebollen bak je het best in een olie die neutraal is van smaak, zoals zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), rijstolie, of maisolie. Aan het gebruik van vloeibaar frituurvet en frituurolie voor oliebollen zijn we misschien minder gewend, maar ook dat kan prima.
Rijstzemelenolie komt uit de buitenste laag van rijstkorrels, de zemelen. De productie omvat verschillende belangrijke stappen. Eerst worden de zemelen van de korrel gescheiden. Vervolgens ondergaat het een proces om de olie te extraheren, meestal met behulp van oplosmiddelen of persen .
Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur.
Als je restjes klaarmaakt, is het per definitie "gebakken rijst" en bevat het al een verteerbare olie. Doe het in de magnetron of verwarm het op een andere manier en geniet ervan. Als je begint met ongekookte rijst, moet je wat verteerbare olie gebruiken om te "bakken". Bakken vereist per definitie een kookolie .
De hoge hoeveelheden plantensterol verlagen bovendien het cholesterol in je bloedbanen. Alesie rijstolie is neutraal van geur en smaak en daardoor breed inzetbaar, hierdoor proef je de ingrediënten en niet de olie. Met een rookpunt boven de 250 ° C is rijstolie zeer geschikt voor wokken en frituren.
“Wanneer ik vis, vlees of een of andere groente wil bakken, gebruik ik daar altijd rijstolie voor. Tuurlijk, boter kan af en toe ook lekker zijn, maar bij boter loop je altijd het risico dat het verbrandt. Rijstolie heeft een heel hoog rookpunt, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken tijdens het bakken.
Bovendien heeft rijstolie een neutrale smaak en geur, waardoor het geschikt is voor zowel koken als bakken. Door de unieke samenstelling van rijstolie is het een gezonde keuze voor dagelijks gebruik in de keuken.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.