Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Kipfilet marineren
Maak je marinade bijvoorbeeld op basis van olijfolie, yoghurt en citroensap. Deze drie ingrediënten zorgen namelijk samen voor een heerlijk zachte, malse kipfilet. Voeg vervolgens andere smaakmakers toe, zoals geperste knoflook, geraspte gember, kruiden en specerijen naar smaak.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden. Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe. Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Dé gouden tip. Wat ook kan helpen om je kip malser te krijgen, is om de stukken kip plat te slaan met een vleeshamer of een deegroller. Hiermee bewerk je de vezels in het vlees, wat uiteindelijk resulteert in malse kip.
Langzaam en op lage temperatuur garen, zoals braden, stoven of roken, is het meest effectief als u mals en sappig kipvlees wilt maken.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Marineer de kip
Je hebt je misschien afgevraagd waarom de meeste chefs of koks hun kip liever een nacht in karnemelk of yoghurt laten weken. Nou, het antwoord is simpel: ze maken de kip malser om later te koken, en dat is het geheim achter hun superlekkere, sappige kip.
Hele Kipfilet:
Bak ze op een hoog vuur om en om in ongeveer 3 minuten lichtbruin. Draai het vuur laag en bak de kipfilets aan beide kanten bruin in ongeveer 10-12 minuten gaar. Regelmatig keren. De kipfilets worden extra lekker als je een beetje verse tijm meebakt.
Bak je de kip te lang door, dan verandert het al snel in een taai stukje. Controleer daarom tijdig of de kip gaar is door de filet in het midden in te snijden. Als het midden niet meer transparant is of er helder sap uitloopt, weet je dat je goed zit.
Steek je vinger tussen het vlees en het vel. Hierdoor creëer je 'luchtzakjes' waardoor de huid in de oven extra knapperig wordt. Wat ook werkt: prik met een sateprikker zo'n 20 kleine gaatjes in de huid, hierdoor kan het overgebleven vocht tijdens het bakken ontsnappen.
Een goede remedie tegen droge kip is om boter onder de huid van de kip te doen. Laat de boter daarvoor op kamertemperatuur komen en voeg er eventueel smaakmakers aan toe, zoals tijm of rozemarijn. Wrijf de boter dan voorzichtig onder de huid.
De reden dat mensen kip wassen, is volgens het Voedingscentrum omdat ze het hygiënischer vinden en bacteriën willen wegspoelen. Gek genoeg neemt de kans op een voedselvergiftiging juist toe als je kip wast.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en dep ondertussen de kipfilets droog. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze in de hete olie. Bak de kipfilets nu in 12-15 minuten goudbruin en gaar. Om te checken of je kipfilet gaar is, gebruik je een vleesthermometer.
U gebruikt het bijvoorbeeld voor een lekkere saladedressing, een ovenschotel of voor het bakken van een malse kipfilet. Maar niet iedere olijfolie is daarvoor geschikt. In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten.
Zoals eerder vermeld, verliest de kip vocht (en vet) naarmate de kooktijd toeneemt, wat resulteert in een rubberachtige textuur . Je kunt niet teruggaan en de kip opnieuw maken, maar het goede nieuws is dat er manieren zijn om dit te verhelpen. Je zult meer vloeistof en vet moeten toevoegen om de kip malser en aangenamer te maken.
Dat is het dan: je kunt je kipfilet pekelen of marineren, hem op een lagere temperatuur langer laten garen en hem daarna laten rusten. Zo wordt het vlees net zo sappig, mals en overheerlijk als in je favoriete restaurants.
Het stampen van vlees, zoals kipfilets, is een culinaire techniek die wordt gebruikt om het vlees malser te maken en gelijkmatig te garen . Het is vooral handig bij het bereiden van gerechten zoals kip parmesan, schnitzel of elk recept dat een dunne kotelet vereist.
Er zijn doorgaans een paar verschillende manieren waarop restaurants hun kip fluweelzacht maken. De meeste Chinese restaurants gebruiken baking soda en maizena voor de beste resultaten. Er zijn echter ook een paar andere methoden, zoals: Chemische malsmakers. Eiwitten.
Door het aanbrengen van baking soda op het vlees kunnen de eiwitten minder goed aan elkaar binden en hierdoor wordt het vlees dus zachter en malser.
“Het lijkt misschien tegenstrijdig om te marineren voor het koken, maar de fluweelzachte marinade maakt het vlees malser, houdt het sappig en voegt smaak toe . Het vlees wordt sappig en smaakvol, een resultaat dat je niet krijgt met een standaard blancheerproces.”
1) Marineer de kip in water, wijn of andere vloeistoffen tot een uur voor het koken . Dit zal het vlees malser maken en smaak toevoegen. 2) Kook de kip langzaam op laag vuur met een deksel erop gedurende ongeveer 15-20 minuten per pond kip. Het deksel voorkomt dat de kip te veel uitdroogt.
Te lang koken zorgt ervoor dat het vlees droog, taai en zaagselachtig wordt en vrijwel geen smaak heeft.
Hoge pre-slaughter stunning, hoge scordingtemperaturen, langere scordingtijden en machinaal plukken kunnen er ook voor zorgen dat pluimveevlees taai wordt. De malsheid van geportioneerde of botloze stukken pluimvee wordt beïnvloed door de tijd na het slachten van het ontbenen.