Ja, je kunt ovenschotels invriezen! Maak je ovenschotel zoals wanneer je 'm meteen in de oven zou stoppen: doe alles in laagjes in een ovenschaal. Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag. Je kunt je ovenschotel nu ofwel volledig afbakken, ofwel ongebakken invriezen.
Een restje pizza of ovenschotel weer opwarmen, dat kan perfect in de oven of microgolfoven. Maar hoe vermijd je dat die heerlijke overschotjes gaan uitdrogen? Het enige wat je moet doen, is een kopje water erbij zetten.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren. Een visbereiding is natuurlijk wat gevoeliger dan een bereiding met vlees.
Restjes van een ovenschotel bewaren is geen enkel probleem hoor. Dek de overgebleven portie goed af vooraleer ze in de koelkast te bewaren. Wil je ze in de diepvries bewaren, zorg er dan voor dat de restjes in handige porties verpakt zijn en dat ze in luchtdichte zakjes of potjes verpakt zijn.
Van bereiden naar bewaren
Gebruik de glazen ovenschaal met deksel om nog langer te genieten van jouw favoriete gerecht. Bewaar het in je koelkast of vriezer en warm het eenvoudig opnieuw op in de magnetron.
U kunt het zeker invriezen in welke glazen of keramische ovenschaal of metalen pan u het ook wilt bakken, mits deze zowel in de vriezer als in de oven kan, of om specifieker te zijn, van vriezer naar oven, wat het geval is voor borosilicaatglas zoals Pyrex.
Als u een keramische of gehard glazen ovenschaal gebruikt, zorg er dan voor dat deze ovenbestendig is en vermijd extreme temperatuurschommelingen, die ervoor kunnen zorgen dat keramiek of glas barst of breekt . Zorg ervoor dat de lasagne volledig is afgekoeld voordat u deze invriest en vermijd het om een bevroren lasagne rechtstreeks in de oven te zetten.
Een ovenschotel die je ongebakken hebt ingevroren, mag later diepgevroren in de oven. Zet de temperatuur wel ietsje lager om te beginnen, zodat het gerecht 10 à 15 minuten zachtjes kan ontdooien, en verhoog de temperatuur daarna zodat je gerecht kan garen en een mooi korstje krijgt.
Wil je een gerecht koel houden? Omwikkel het dan met de glanzende kant van de folie naar buiten. Ook een ovenschotel die je wilt beschermen tegen bruin verbranden dek je op deze manier af.
Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!
Maak je ovenschotel zoals wanneer je 'm meteen in de oven zou stoppen. Dat wil zeggen: bak vlees of vis (of niet, als je een veggie ovenschotel wilt), gaar de groenten, maak de saus en doe alles in laagjes in een ovenschaal.
Vermijd het invriezen van ovenschotels die gemaakt zijn met zuivelproducten (vooral zachte kazen met een hoog watergehalte zoals ricotta of hüttenkäse), eieren, zetmeelrijke groenten en waterrijke groenten zoals sla en komkommer .
Absoluut! De meeste ovenschotels kunnen prima worden ingevroren en blijven drie tot zes maanden goed in de vriezer . Na zes maanden kan de kwaliteit van de ovenschotel afnemen en kan er vorst ontstaan, maar het is nog steeds veilig om te consumeren.
Verwijder het plastic deksel en leg bakpapier of aluminiumfolie op de bevroren ovenschotel. Plaats de bevroren ovenschotel op het middelste rek van de oven. Bak ongeveer 40-45 minuten (afhankelijk van de grootte van de ovenschotel). Verwijder bakpapier of aluminiumfolie en verwarm nog 15-20 minuten.
Door de perfect sluitende deksel blijft alles vers en voorkom je geurtjes in de koelkast. En die leftovers warm je later gemakkelijk weer op in de oven of magnetron.
Goed afgedekt kun je een ovenschotel zeker een of twee dagen bewaren in de koelkast voordat je hem afbakt.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Hoe het afdekken van een ovenschotel helpt bij het koken. De belangrijkste reden om een ovenschotel af te dekken tijdens het bakken, is om vocht in de schaal te houden. Dit houdt niet alleen de ovenschotel zelf vochtig, maar het helpt ook om de ovenschotel op kooktemperatuur te krijgen .
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Voor het beste resultaat, leg een vochtige papieren handdoek over de bovenkant om het vocht vast te houden. Doe de restjes in een ovenvaste bakplaat, dek af met folie en plaats in een hete oven (350ºF). Verwarm gedurende 10-20 minuten, of tot het helemaal warm is. Als er een kaasachtige of knapperige topping is, verwijder dan de folie de laatste 5 minuten.
De ovenschotel weer opwarmen
Begin wel op een lage temperatuur: zo kan de ovenschotel rustig ontdooien en krijgt hij een mooie korst. Na 20 minuten mag je de temperatuur verhogen. Een ovenschotel die al afgebakken was moet altijd eerst een nachtje ontdooien in de koelkast voor je hem in de oven schuift.
Ja, u kunt de ovenschaal in de vriezer leggen tot -18°C.
Het bouwen van de lasagne
En als je van plan bent om je ongebakken lasagne in te vriezen, zijn noedels zonder koken een must. Ja, je kunt gewone lasagne-noedels koken, ze vervolgens afgieten en afkoelen en je lasagne opbouwen en vervolgens invriezen .
Bekleed je pan met stevige aluminiumfolie. Laat extra folie over alle randen hangen, zodat je het later helemaal over de bovenkant kunt trekken. Doe het eten in de pan en zet de pan vervolgens in de vriezer, zonder deksel. Wanneer de ovenschotel bevroren is, til je hem uit de pan, waarbij je de folie als handvatten gebruikt.
Voor het beste resultaat, vriest u lasagne in nadat deze is samengesteld, maar voordat deze is gebakken . Door voedsel op deze manier in te vriezen, behoudt u de kaas- en noedeltextuur van de lasagne en voorkomt u dat deze zompig wordt.