Dieetveranderingen: Bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, chocolade en suiker, kunnen seborrhoïsch eczeem verergeren. Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan helpen de symptomen te verminderen. Vermijd koude temperaturen: Koude temperaturen kunnen de huid uitdrogen en seborrhoïsch eczeem verergeren.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen. Eet geen kant-en-klaar maaltijden en gebruik bij de bereiding van je maaltijden geen 'pakjes en blikjes'. Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren.
Mensen met een cacao–allergie krijgen van alle producten waar cacao in verwerkt zit een allergische reactie, gaande van huiduitslag, jeuk, hoofdpijn tot ademhalingsproblemen. Deze reacties treden meestal binnen enkele minuten, maar soms pas twee uur na het eten van cacao op.
Onderzoek toont aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels. Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Cacao allergie symptomen zijn onderander: huiduitslag, jeuk en ademhalingsproblemen. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor cacao, is het raadzaam om bij de huisarts een allergietest te laten doen. Verder kijkende naar de allergenen, cacao en cacaopoeder zijn van nature glutenvrij.
Verzadigd vet en calorieën
Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal). Dat is evenveel als 2 volkorenboterhammen belegd met halvarine, 30+ kaas en een glas halfvolle melk samen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel.
Dieetveranderingen: Bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, chocolade en suiker, kunnen seborrhoïsch eczeem verergeren. Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan helpen de symptomen te verminderen.
Rosacea en voeding: histamine
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine worden namelijk vaak geassocieerd met rosacea. Denk aan gerookt vlees, vis, zuurkool, citrusvruchten, tomaten en de grootste 'boosdoener': chocolade.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
Een huidallergie herken je aan huiduitslag: roodheid, schilferende vlekjes, jeuk, bultjes en/of blaasjes. Qua symptomen ziet een huidallergie er precies zo uit als eczeem. De symptomen ontstaat ongeveer drie dagen na blootstelling aan een allergische stof.
Herstel van een allergische reactie
De allergische reactie gaat altijd vanzelf over, zonder dat ze uw huid beschadigt. Meestal verdwijnt de uitslag binnen enkele dagen. Soms duurt het enkele weken.
Een goede verzorging van de huid is de eerste stap om het eczeem zo rustig mogelijk te houden. Basiszalven vormen de basis van de behandeling en zorgen ervoor dat de huid niet droog is. Het eczeem wordt daarnaast behandeld met zalven waar medicijnen inzitten (zalven die de ontstekingsreactie van de huid onderdrukken).
Zo zijn omega 3-vetzuren erg vatbaar voor oxidatie als ze niet op de juiste manier worden bewaard of verwerkt. Veel eczeempatiënten hebben lage niveaus van zink, vitamine B12 en vitamine D. Eczeem patiënten lopen het risico voedingstekorten te ontwikkelen.
Stress kan een eczeemtrigger zijn. Bij eczeem is de huid meestal droog en de plekken zijn naast droog en rood ook schilferig. In sommige gevallen zijn er ook bultjes of blaasjes te zien op de huid: Jeuk.
Donkere chocolade vermindert je stresslevels en zorgt er dus voor dat je huid er stralend blijft uitzien. In donkere chocolade zitten flavonoïden; stoffen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze je huid beschermen tegen UV-stralen en zo dus de kans op verbranden en huidkanker doen dalen.
Niet alleen rode wijn, maar ook chocolade, oude kaas of noten zorgen voor een toename van histamine. Bij een DOA-tekort heeft men last van jeuk, een verstopte neus of hoofdpijn, na gebruik van deze voedingsmiddelen. Deze klachten kunnen zich direct voordoen, maar ook pas een dag later.
Voedselallergie en huiduitslag
Vooral voedingsmiddelen als tarwe (gluten), zuivel (koemelk), eieren, pinda's, soja, vis of schaal- en schelpdieren zijn bekende triggers van ontstekingen van de huid. Maar ook bepaalde soorten fruit en noten kunnen een reactie uitlokken.
Maar liefst twee derde van hen geeft aan dat bepaalde voeding hun eczeem erger maakt. Koemelkeiwit wordt het vaakst genoemd als trigger. Daarna volgen noten, tarwe, pinda's, schaaldieren en vis.
Seborrhoïsch eczeem is een chronische goedaardige, niet besmettelijke huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid en schilfering, die vooral voorkomt in het gezicht en op het behaarde hoofd. Het komt veel voor, naar schatting bij ten minste 5% van de bevolking. Mannen zijn iets vaker aangedaan dan vrouwen.
Het slikken van extra vitamine D kan de ernst van eczeem verminderen en kan daarom worden beschouwd als een veilige en effectieve therapie. Dat blijkt uit een meta-analyse en review van Zuid-Koreaanse onderzoekers. Het lijkt er ook op dat vitamine D voor verbetering kan zorgen van de huidklachten bij eczeem.
Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
In witte chocolade zit bijvoorbeeld helemaal geen cacao en is daarom het ongezondste van alle chocoladesoorten. In melkchocolade en pure chocolade zit wel cacao, maar ook suiker en andere toevoegingen.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.