De wortels zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.
Houdbaarheid wortelen
Onder invloed van licht is de wortel verkleurd van oranje naar groen. Dat is een natuurlijk verschijnsel. Wortelen met loof kan je 2 dagen bewaren. Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed.
Hoe ziet wortelrot eruit? Wortelrot verschijnt meestal als verwelking, vergeling of bruin worden van de bladeren, terwijl de wortels eronder zacht, papperig en bruin kunnen worden.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
De wortels zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als je de grond rond de worteltjes een halve centimeter weg veegt kun je de bovenkant van de worteltjes zien, en als je die dik genoeg vindt (2 centimeter is een mooi formaat) kun je het worteltje oogsten.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Fusarium is een bodemschimmel die via de wortels binnenkomt. Symptomen zijn vaak pas zichtbaar als de plant al ernstig is aangetast. De wortels worden zwart en sterven vervolgens af.
Het begint eerst in de uiteinden van de wortels en breidt zich dan uit. Gezonde wortels worden bruin en papperig als ze afsterven. Als dit op uw wortels lijkt, hebt u waarschijnlijk wortelrot. Rottende wortels zijn papperig en bruin in plaats van stevig en wit .
Zoals je waarschijnlijk al dacht, zijn beschimmelde wortels niet veilig om te eten en moeten ze meteen worden weggegooid. Sommige mensen raden aan om de beschimmelde delen af te snijden en de rest van de groente te gebruiken, maar dat is geen goed idee. Beschimmeld voedsel draagt vaak veel bacteriën met zich mee, die je potentieel erg ziek kunnen maken .
Daar gaat de kwaliteit ternauwernood achteruit. Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
'Harde' groenten zoals paprika, kool en wortel. Als je de beschimmelde stukjes wegsnijdt, kun je de rest nog prima eten.
Slijmerige babyworteltjes zijn prima om te eten . Wanneer babyworteltjes worden verwerkt, worden ze behandeld met een mild ontsmettingsmiddel van voedingskwaliteit (ook wel verdund bleekmiddel genoemd). Laat dit je niet storen. Het maakt ze veiliger.
Wat doe je met beschimmeld eten? Bij harde voedingswaren, zoals harde kaas of wortels, is het veilig om het stuk schimmel plus een paar extra centimeter weg te snijden.
Eerder is aangetoond dat de bittere smaak van wortelrassen verband houdt met een hoog gehalte aan fytochemicaliën zoals polyacetylenen [20]; daarom vermoeden we dat de bittere en sterk smakende groenten van betere kwaliteit zijn (hoger gehalte aan voedingsstoffen/fytochemicaliën) en daarom gezonder .
Slijtage veroorzaakt door mechanisch wassen verwijdert vaak de epidermale laag (buitenste schil), waardoor het wortelweefsel wordt blootgesteld aan oxidatie van fenolische verbindingen, die bruin worden, of in ernstige gevallen zwart. Fenolische bruining kan worden verward met '5 o'clock shadow' of boriumtekort.
Hoe kan ik wortelrot herkennen? Wortelrot is meestal gelukkig goed te herkennen. Vaak zullen de bladeren van een plant namelijk geel kleuren. Eerst krijgt de plant gele vlekjes op het blad, vervolgens kleuren de bladeren helemaal geel.
Samenvatting. Zwarte wortels zijn een essentieel onderdeel van het menselijk dieet vanwege de aanwezigheid van verschillende nuttige voedingsstoffen, waaronder polyfenolen, anthocyanen en fenolzuren. Zwarte wortels kunnen worden toegevoegd om de kleur, smaak en voedingswaarde van een aantal voedingsproducten te verbeteren.
Zien ze er gezond uit? Dan hebben ze een witte tot bruinige kleur. Zijn ze donker verkleurd, slap of snotterig, dan zit er maar één ding op en dat is de aangedane wortels weg te snijden/knippen. Let wel op dat je de gezonde wortels niet aantast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden groente wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Was de taugé ook vooraf met stromend water. Daarna kan je het verhitten door te wokken of door ze minimaal 5 seconden in kokend water onder te dompelen. Taugé die over de houdbaarheidsdatum is kan je beter nooit eten.
Laesies van zwarte wortelrot ( Alternaria radicina ) kunnen soms tijdens de oogst op de wortelen verschijnen, maar treden meestal alleen op tijdens de opslag na de oogst.
Wortels moeten glad en stevig zijn. Ze moeten een dieporanje kleur hebben en als hun toppen aanwezig zijn, moeten ze vers en groen zijn. Wortels die verwelken of donkere vlekken hebben, geven aan dat ze oud zijn .
Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.