Volkoren ontbijtgranen, havermout of volkorenbrood zijn rijk aan vezels. Deze helpen de opname van glucose te vertragen, waardoor plotselinge pieken in je bloedsuikerspiegel worden voorkomen.
Het verlaagt je risico op diabetes
Havermout is een goede bron van magnesium en rijk aan complexe koolhydraten en vezels, wat een zeer gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel, wat het risico op diabetes verlaagt.
Verstoppingen door havermout
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Nadelen van havermout
Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken. Ongekookte havermout onttrekt namelijk vocht waardoor er brokvorming kan ontstaan, wat spijsverteringsproblemen als gevolg kan hebben.
Zoals je hierboven kunt zien, bevat havermout redelijk veel koolhydraten, maar zit er weinig suiker in. Daardoor heeft havermout een lage score op de glycemische index (GI). Die score geeft aan hoe snel koolhydraten in je lichaam omgezet worden in glucose.
Instant havermout, hoewel handig, kan leiden tot snelle pieken in bloedglucose en insulineniveaus vanwege de hogere glycemische index vergeleken met minder bewerkte voedingsmiddelen . Dit kan de delicate balans van hormonen in het lichaam verstoren, met name insuline, wat cruciaal is voor het reguleren van bloedsuikerniveaus.
Een paar voorbeelden van gezonde ontbijtjes: Volkorenbrood met 100% pindakaas. Volkorenbrood met 30+ kaas en plakjes komkommer. Schaaltje yoghurt met muesli en een stuk fruit.
Aandoeningen van het spijsverteringskanaal, waaronder de slokdarm, maag en darmen : Vermijd het eten van haverproducten. Spijsverteringsproblemen die de tijd die nodig is om uw voedsel te verteren kunnen verlengen, kunnen ervoor zorgen dat haver uw darmen blokkeert.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
Ongeacht de soort mag er in principe maar één ingrediënt worden vermeld: volkoren havermout. Het beste is om een grote zak pure havermout te kopen, zonder enige vorm van toevoegingen. Deze kun je vinden in de natuurwinkel.
Je bloedsuikerspiegel verlagen en een kickstart in de ochtend is essentieel, en dat kan het beste met een eiwitrijk ontbijt, vol groenten. Denk aan eieren (groenten omelet), rauwmelkse volle yoghurt/kwark of een groene smoothie met een plantaardige eiwitpoeder.
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Een gezond ontbijt om af te vallen bevat eiwitten, vezels en gezonde vetten. Opties zijn een omelet met groenten, volkoren toast met avocado en ei, Griekse yoghurt met bessen en noten of havermout met chiazaad en amandelen is ook altijd een goede optie.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ze bevatten veel vezels die je kunnen helpen bij een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten. Daarnaast bevatten ze beide veel koolhydraten die je de benodigde energie geven tijdens het sporten.
Het niet laten weken
Net zoals noten en andere granen bevat havermout namelijk het stofje fytinezuur. Dit stofje belemmert de opname van zink, ijzer, calcium en magnesium. Hoewel fytinezuur ook positieve krachten heeft, krijgen de meeste mensen hier genoeg van binnen.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, waardoor het je voor langere tijd een verzadigd gevoel geeft. Het is daarom zeer geschikt als ontbijt. Je kunt er zeker een tijdje op vooruit! Daarnaast bevat havermout het 'langzame type' koolhydraten.
De bloedsuikerspiegel stijgt ook vrij snel, om vervolgens weer snel terug te gaan naar het niveau van voor het ontbijt. Dit verklaart misschien ook waardoor sommige mensen na een ontbijt met havermout weer snel trek hebben.
Eieren zijn een voedzame keuze voor mensen met diabetes
Eiwitrijke voeding kan een belangrijke rol spelen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de glucosecontrole. Een portie van twee grote eieren bevat 13 gram hoogwaardige eiwitten, waardoor eieren een uitstekende keuze zijn om toe te voegen aan maaltijden en tussendoortjes.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Kies in plaats van een zoet toetje voor wat yoghurt met een stukje fruit.
Kies vooral volkoren producten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren couscous en zilvervliesrijst. Ga voor dranken zonder suiker: water, thee en koffie. Smeer en bak met zachte of vloeibare oliën en vetten.