Afkoelen en olie toevoegen ,,Laat het eten langzaam afkoelen op het aanrecht of eventueel in de koelkast.'' Er bestaat nóg een manier om de opname van zetmeel te bemoeilijken volgens Elferink. ,,Door bijvoorbeeld wat vet als olijfolie toe te voegen.'' En laat dat net lekker smaken met pasta.
Manier 1: gewoon laten afkoelen in een vergiet
Kook de pasta al dente, giet 'm af in een groot vergiet en laat hem afkoelen.
Wil je een koude pastasalade maken? Dan is het juist een goed idee om de pasta onder koud water af te spoelen. Zo koelt de pasta namelijk sneller af én kleeft het niet aan elkaar.
"Je kan spoorvorming voorkomen door de pasta, nadat je die gekookt hebt, zo snel mogelijk af te koelen. De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen. Bewaar de pasta dus altijd in de koelkast en haal hem er alleen dan uit om hem meteen te serveren.
Zet je kliekjes in een koude oven en verwarm je oven dan tot een graad of 150. Doordat je het restje in een koude oven zet, verwarmt het gelijkmatig mee tot het de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Dek je schaaltjes wel even af met wat aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet uitdroogt.
Vul een grote pan of pot halfvol met water en breng het aan de kook. Zet een tweede pan of pot op de eerste en voeg de pasta toe. Gooi de pasta in olijfolie of saus zodat de noedels niet blijven plakken, en dek de bovenste pan of pot af zodat de pasta geen vocht verliest .
Gebruik een thermoskan om warme soepen, stoofschotels of pastagerechten voor kinderen in te pakken . Verwarm de thermoskan voor door hem een paar minuten met kokend water te vullen voordat u het warme eten toevoegt.
Om gekookte pasta snel te koelen voor salade, giet je de gekookte pasta eerst af in een vergiet. Plaats het vergiet vervolgens in een grotere kom die halfvol staat met ijswater. Wanneer het is gekoeld, haal je het vergiet uit het ijswater, giet je het af en is het klaar voor gebruik.
Idealiter en voor maximaal voordeel, moeten pasta en rijst 24 uur gekoeld worden voordat ze gegeten of opgewarmd worden. Het is belangrijk om voedsel snel na het koken te koelen om de mogelijkheid van bacteriegroei en voedselgerelateerde ziekten te voorkomen.
Zodra u pasta hebt gekookt, laat u alle restjes goed afkoelen en bewaart u ze binnen 2 uur na het koken in de koelkast. Vocht dat wordt vastgehouden wanneer warme pasta wordt afgesloten en in de koelkast wordt gezet, kan de perfecte omgeving creëren voor bacteriën of schimmels om te groeien ( 2 , 3 ).
Giet de pasta snel en losjes af in een vergiet in de gootsteen . De noedels moeten nog nat zijn. Spoel de pasta echter niet af. Het zetmeel in het water zorgt ervoor dat de saus aan je pasta blijft plakken.
Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Warm eten moet je niet meteen in de koelkast zetten. De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Gekookte en afgekoelde pasta en aardappelen bevatten namelijk resistente zetmeel en hier worden je darmen erg blij van! Resistent zetmeel voedt de darmflora en stimuleert de groei van gezonde bacteriën.
Je zult je maaltijd van te voren moeten klaarmaken. Volgens Schols werkt het snel proberen af te koelen met bijvoorbeeld koud water niet goed. ,,Laat het eten langzaam afkoelen op het aanrecht of eventueel in de koelkast.'' Er bestaat nóg een manier om de opname van zetmeel te bemoeilijken volgens Elferink.
Probeer olie of boter toe te voegen
Olie kan ook helpen om te voorkomen dat gekookte pasta die u voor later bewaart, blijft plakken. Meng in dit geval de gewone, gekookte noedels met een scheutje olie of gesmolten boter en doe ze in een bewaarcontainer om ze in de koelkast te bewaren.
In plaats van deze techniek, probeer je gekookte pasta op een bakplaat te leggen en laat het dan ongeveer 30 minuten afkoelen (via All Recipes). Zet ze vervolgens in de koelkast om nog verder af te koelen.
Bewaar de pasta in een goed afgesloten vershoudbakje en je kunt het 1 tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
Alles wat bederfelijk is, moet binnen twee uur in de koelkast. Als bederfelijke waar in temperaturen van meer dan 90 °F staat, wordt de tijdslimiet om ze in de koelkast te krijgen teruggebracht tot één uur . Voorbeelden zijn restjes, gekookte of gebakken rijst, pastasalade, gesneden fruit en gevogelte, vlees en zeevruchten.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Giet het water uit de thermoskan. Vul de thermoskan met de zeer hete mac and cheese. Sluit de thermoscontainer en doe deze in een lunchtas met snacks naar keuze . Voeg een koelelement toe om de andere ingrediënten gekoeld te houden, indien gewenst.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.