De aardappels bakken het mooist knapperig en goudbruin als ze in een enkele laag in de pan liggen. Verwarm de pan voor op een middelhoog vuur. Is de pan warm, doe dan de (room)boter of olie erin. Wees niet al te zuinig, ondanks de antiaanbaklaag, want de boter en olie geven ook smaak aan de aardappel.
Krokant korstje
Als het vet is opgenomen door de aardappelen, voeg dan extra boter of olijfolie toe. Na ongeveer 10 minuten bakken zijn de aardappelen gaar en goudbruin. Verhoog de laatste paar minuten het vuur, zodat ze een krokant korstje krijgen.
Met of zonder schil
Een bloemige of kruimige aardappel is zeer geschikt voor puree en stamppotten, de vastkokende blijft mooi van vorm en kunt u ook goed bakken. Schilt u de aardappelen, spoel ze dan goed af voor u ze in een laagje water zet. Zo spoelt u het overtollige zetmeel weg.
Er zijn verschillende kruiden die je kan gebruiken bij gebakken aardappelen. De meest voorkomende zijn rozemarijn, marjolijn, tijm of verse peterselie of bieslook. Indien je er echt nog meer smaak aan wil geven kan je er lookboter of kruidenboter bij serveren.
Laat de aardappels voorgaren door ze 3 minuten (in de verpakking!) in de magnetron te leggen op vol vermogen. Haal ze voorzichtig uit de magnetron en uit de verpakking en bestrooi de schijfjes met paprikapoeder en zout. Hierna bak je ze in een héle hete pan krokant in olie en boter (50/50).
Neem contact met ons op, we staan voor je klaar. Oven: Bak op 200 °C gedurende 10 - 15 minuten. Magnetron: bak 2 minuten op 700 W. Combisteamer: Kook 5 minuten / 100°C Bakpan: Bak gedurende 6 - 8 minuten op lage temperatuur.
8 minuten met wat olie of (vloeibare) boter op middelhoge temperatuur goudgeel. Oven: verwarm 15-20 minuten in een voorverwarmde oven 200°C.
Om heerlijk krokante aardappelschijfjes te bakken, is het belangrijk dat je genoeg vetstof gebruikt. Laat je boter of olie eerst heet worden en voeg dan pas de aardappelschijfjes toe. Gebruik het liefst een grote pan, zodat de schijfjes in een enkele laag in de pan kunnen liggen.
De grove aardappelen worden gesneden met behulp van een ingenieus watersnijsysteem, waardoor mooie gladde verse friet ontstaat. Het hele proces vindt plaats onder gekoelde omstandigheden zoals koud waterbakken. Dit zorgt ervoor dat de producten snel worden teruggekoeld en houdbaarheid wordt verbeterd.
Het maakt het water alkalisch, wat helpt het oppervlak van de aardappel af te breken en ervoor zorgt dat uw aardappelen knapperig worden !
Doe ze in een pan met koud water en een snuf zout en zorg dat ze net onder staan. Aardappelen moeten in koud water worden gekookt om te voorkomen dat de aardappelen uiteen vallen tijdens het koken. Als je al begint met kokend water, heb je bovendien meer kans dat de aardappels te snel aan de buitenkant gaar worden.
Door de wedges in koud water te weken , verwijder je overtollig zetmeel van het oppervlak van de wedge . Door overtollig zetmeel te verwijderen voorkom je dat de aardappel wedges een "rubberachtige" textuur krijgen. Om de wedges te weken, pak je een grote kom en vul je deze met koud water. Je kunt er zelfs wat ijs aan toevoegen om de temperatuur van het water nog verder te laten dalen.
Bestrooi ze met zout .
Dichte aardappelen nemen kruiden niet makkelijk op, dus je moet het water rijkelijk zouten zodat het water dat de aardappelen wel opdrinken ook kruiden meeneemt. En omdat aardappelen zo timide van smaak zijn, hebben ze dat zout nodig om ze uit hun schil te halen. Doe er wat zout bij en ga door.
Hier zijn wat ideeën: 1> Kruiden en specerijen: Voeg smaak toe met kruiden zoals rozemarijn, tijm of peterselie . Strooi er wat paprikapoeder, knoflookpoeder of uienpoeder over voor extra pit. 2> Boter of olijfolie: Meng de gekookte aardappelen met gesmolten boter of olijfolie om ze rijker en smaakvoller te maken.
Voegt men echter eerst zout toe aan het water, dan blijven die minerale zouten in de groenten of aardappelen. We voegen dus niet alleen zout bij het kookwater om de spijzen meer smaak te geven, maar ook om de minerale zouten van die spijzen te bewaren. Bovendien is het belangrijk dat je groenten opzet in kokend water.
Doe de 'gewone' voorverpakte krieltjes voordat ze de pan in gaan een paar minuten in de magnetron. Dit kan vaak door wat gaatjes te prikken in de verpakking of door ze in een magnetron bakje te doen met een klein beetje water. Zet ze ongeveer 5 minuutjes in de magnetron en bak ze daarna krokant in de pan.
Blancheer de aardappelschijfjes in kokend water met zout. Dit betekent dat je ze beetgaar kookt, gedurende 5 minuten. Giet de schijfjes af en laat ze afkoelen. Verhit vervolgens wat boter in een ruime koekenpan en bak de aardappelschijfjes goudbruin.
Home fries – ook wel gefrituurde aardappelen genoemd (in het Verenigd Koninkrijk en op regionale schaal in de VS) – is een basis aardappelgerecht dat wordt gemaakt door in stukken, plakjes, wiggen of blokjes gesneden aardappelen in een pan of koekenpan te bakken. Deze aardappelen zijn soms ongeschild en kunnen al voorgegaard zijn door ze te koken, bakken, stomen of in de magnetron te zetten.
Hoe lang kunnen geschilde en gesneden aardappelen in water staan voordat ze gekookt worden, voordat ze te veel water opnemen? A: We raden meestal niet langer dan 24 uur aan. Je kunt voorkomen dat de aardappelen het water opnemen door ervoor te zorgen dat het water niet gezouten is en gekoeld is (je kunt zelfs ijs aan het water toevoegen).
Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest.
Als je de aardappelen in de komende paar uur gaat koken, kun je ze ondergedompeld in water op kamertemperatuur laten, zegt Tiess. Als het langer dan een paar uur duurt, leg ze dan in de koelkast. Geschilde, in plakjes gesneden, ondergedompelde en gekoelde aardappelen moeten binnen 24 uur gaar zijn .
Hoewel sommigen botulisme hebben gekregen na het eten van gebakken aardappelen, is het onjuist dat aardappelen helemaal niet opgewarmd mogen worden. Restjes kunnen gewoon opnieuw verwarmd worden.
De standaardwaarden voor aardappelschijfjes, gemiddeld worden in 100 gram weergegeven. Je kunt ook een andere waarde opgeven tussen de 1 en 500 gram om daarvan de voedingswaarde te laten berekenen. Dit kan je doen door de schuifbalk te bewegen. Een portie aardappelschijfjes, gemiddeld komt overeen met 125 gram.
Voorgekookte aardappelschijfjes Airfryer
Deze voorgesneden en voorgekookte schijfjes zijn ideaal omdat je ze niet eerst hoeft te weken in water. Meng ze met wat olie en bak ze vervolgens 14 – 8 minuten op 180 graden af, afhankelijk van de hoeveelheid. Tussendoor schudden is altijd aan te raden.