Een rode druif bevat meer van calcium, magnesium, vezels en vitamine C ook al is het verschil erg klein. Er zit aan de andere kant meer vitamine B6, ijzer en kalium in een witte druif. Bij een witte druif is ook het natrium- en suikergehalte wat lager.
Blauwe druiven vs.
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
Rode druiven zijn erg zoet en voedend, ze bevatten meer vezels dan witte druiven. Ook staan de donkergekleurde druiven in de top 5 van de meest vet verbrandende vruchten. Rode druiven bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten die je helpen om vrije radicalen te bestrijden.
“Fruit bevat van nature uit veel suiker", vervolgt Borgdorff. Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Hoeveel druiven mag je per dag eten? Volgens de Schijf van Vijf moeten volwassenen minimaal 2 porties fruit per dag eten. Daarbij telt een trosje druiven van 100 gram als één portie. Je mag er dus gerust 200 gram van eten.
Een kom druiven per dag, bestaande uit dertig tot veertig druiven, is acceptabel, maar meer dan dat kan leiden tot onvermijdelijke bijwerkingen. Druiven bevatten veel natuurlijke suikers en overmatige consumptie van voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte kan leiden tot losse ontlasting.
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Sommige mensen moeten ze echter beperken of vermijden. Baby's en kleine kinderen mogen geen hele druiven eten, omdat ze een verstikkingsgevaar vormen. Als uw kind jonger is dan 2 jaar, moet u de schil verwijderen en de druiven in vieren snijden. U moet het eten van druiven of druivenproducten vermijden als u een druivenallergie hebt.
Last van constipatie? Een klein trosje rijpe druiven in de late middag en na de hoofdmaaltijd helpt je van je probleem af. De cellulosevezels in de schil hebben immers een regulerende invloed op je darmwerking.
Druiven. Druiven bevatten veel suiker en kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken als ze op een lege maag worden geconsumeerd . De suiker in druiven kan pieken in insulineniveaus en zelfs spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Over het algemeen bevatten donkerrode en paarse druiven meer antioxidanten dan groene of witte druiven . De antioxidanten in druiven kunnen helpen uw cellen te beschermen tegen vrije radicalen, die een natuurlijk bijproduct zijn van de biologische processen in uw lichaam.
Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Wat voedingsstoffen betreft zijn er nauwelijks verschillen tussen soorten druiven. Wel zitten er door het hoge suikergehalte relatief veel calorieën in: zo'n 67 kcal per 100 gram. Dat is vergelijkbaar met kiwi's en appels, maar twee keer zoveel als in bijvoorbeeld aardbeien.
Druiven zijn rijk aan vitamine A, C, B1, B2, P en de mineralen kalium, ijzer en mangaan. Daarnaast beschikt de druif over resveratrol. Deze zijn zeer nuttig bij anti-aging en detoxing. Naast dat druiven de huid ontgiften beschermt het de huid tegen uv-stralen.
Bij sommige druivensoorten zijn de polyfenolen geconcentreerd in de schil, en bij andere zijn ze overvloediger aanwezig in het vruchtvlees. Concord- en paarse druiven hebben de hoogste totale antioxidanten vergeleken met rode en groene . Maar alle soorten hebben een antioxidantenboost. Polyfenolen staan bekend om hun gezondheidsbevorderende kwaliteiten.
Samenvattend hebben wetenschappers een nieuwe ontdekking aangekondigd over druiven, als een goed slaapvoedsel. Het hoge gehalte aan melatonine in druiven is het zinvolle antwoord op de vraag of je druiven moet eten voor het slapengaan. Dienovereenkomstig is het eten van druiven voor het slapengaan een eenvoudige, zachte en geweldige keuze in de avond .
De druif als superfruit. Een echte energiebom: ze leveren ongeveer 700 kcal per kilo, vooral in de vorm van suikers. Ondanks dit hoge energiegehalte, passen druiven perfect in een gezonde voeding. Ook wie op zijn lijn let, mag gerust een handjevol druiven eten.
Eet gerust een portie druiven per dag tijdens het afvallen. Druiven zijn erg gezond. Ze bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen, voldoende vocht en weinig calorieën. Maar let op: Hoewel je druiven kunt eten wanneer je gewicht wilt verliezen, is het wel verstandig om genoeg te variëren met voeding.
Het Ritueel
Het concept is eenvoudig maar betekenisvol: terwijl de klok begint middernacht te slaan, eten Spanjaarden in het hele land één druif voor elke klokslag. Het doel is om alle 12 druiven te eten vóór de laatste slag van middernacht.
Een kopje druiven bevat 23,2 g suiker , dus een beter alternatief is een half kopje. Een onderzoek uit 2021 meldt dat de voedingsstoffen in druiven antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen bieden. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van druiven.
Verbindingen die in druiven worden aangetroffen, kunnen helpen beschermen tegen een hoog cholesterolgehalte door de cholesterolabsorptie te verminderen ( 10 ). In een 8 weken durend onderzoek onder 69 mensen met een hoog cholesterolgehalte, hielp het eten van 3 kopjes (500 gram) rode druiven per dag om het totale cholesterolgehalte en het LDL (slechte cholesterol) te verlagen.
Sommige soorten zwarte druiven bevatten veel meer antioxidanten dan groene of rode druiven . Deze chemische verbindingen helpen uw cellen te beschermen tegen schade. Ze beschermen tegen ziekten zoals kanker, diabetes, Alzheimer, Parkinson en hartziekten. Ze kunnen u ook helpen sneller te genezen van ziekten.
Op een koele plek kun je druiven 2 tot 4 dagen bewaren. In de koelkast zijn ze een week houdbaar. Leg ze daar bij voorkeur onafgedekt op een bord. In de diepvries kun je druiven in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 8-10 maanden bewaren (minimaal -18°C).