Was de witlof kort onder de kraan met koud water. Leg de witlof vervolgens plat neer en snij de stronk, ook wel bekend als het kontje, eraf. Nu dat het kontje van de witlof eraf is, kun je eenvoudig een voor een de witlof bladen los halen.
Om witlof schoon te maken, begin je met het verwijderen van losse, beschadigde of verkleurde bladeren. Snijd vervolgens het onderste deel van de stengel af voordat je de witlof gaat gebruiken. Om de bittere kern te verwijderen, snijd je een kegelvormig stuk uit het worteluiteinde.
Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker. Ook koken in water met wat suiker of aalbessenjam toegevoegd doet wonderen. Of gebruik kruiden als kurkuma of paprika om de bittere smaak wat minder dominant te maken. Maar wat misschien het makkelijkst is, is combineren.
Hoe snijd je rauwe witlof voor een salade? Haal de buitenste bladeren van de stronk en spoel de rauwe witlof goed af. Snijd de onderkant van de witlof, halveer de stronk en verwijder de binnenste kern: die is wat bitterder dan de rest. Snijd de witlof vervolgens overdwars in reepjes.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Niet iedereen houdt van de bittere smaak van witloof. Je kan deze verzachten door de buitenste blaadjes te verwijderen, een schijfje van de onderkant te snijden en er met een mes een kruisje in te zetten. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.
Bittergroenten zijn bladgroenten of groenten met een intens bitter smaakprofiel. Ze omvatten boerenkool, mosterdgroenten, snijbiet, raapstelen, broccoli rabe, radicchio, cichorei en andijvie. De bitterheid komt van chemische verbindingen genaamd glucosinolaten die te vinden zijn in de Brassica-familie .
Waar zit het bittere gedeelte van witlof? Het bittere gedeelte van witlof zit vooral in de kern en in de groene puntjes van de bladeren. Echter is de kern van witlof tegenwoordig niet meer zo bitter en kun je deze dus prima laten zitten en opeten.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Was het witloof en snij doormidden, snij er een stukje van de onderkant af, snij ze fijn. Als je dit op voorhand al wil klaarmaken kan je het witloof snijden en dan spoelen, en goed uitlekken, zo gaat het niet verkleuren, meng dan à la minute de mayo en de rest erbij. Anders wordt het witloof te slap.
Zodra u klaar bent om andijvie te gebruiken, hoeft u het niet te wassen . De bladeren zijn niet blootgesteld aan aarde en worden geoogst en verpakt onder hygiënische omstandigheden. Voor hapjes waarvoor u een heel blad nodig hebt, snijdt u gewoon de onderkant af en scheidt u de bladeren.
Zet de pot met witloofwortelen op een plekje met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zo groeien de kroppen snel en heb je in ongeveer 3 weken witloof. Je kan ze ook in een ruimte van 15 graden zetten en in 4 weken laten groeien, maar dan is de kans op rotte blaadjes groter.
Veel planten maken zelf afweerstoffen tegen ziektes. Van cichorei en witlof was al bekend dat bitterstoffen – die witlof zijn typerende bittere smaak geven – die functie hebben.
“Rauw in een salade zijn witlof het lekkerst met een dressing van olijfolie en hazelnoot, appelazijn en pijnboompitten, die door een vleugje suiker, door de natuurlijke bitterheid te breken, zachter worden. Wanneer ze gekookt zijn, moeten ze in gezouten water worden geblancheerd en moet de kegelvormige hiel worden verwijderd om de bitterheid te verwijderen.
Veel mensen vinden witlof te bitter en moeten het leren proeven. Witlof verliest echter een deel van zijn bitterheid wanneer het gestoofd wordt, vooral met een snufje suiker. Door de onderkant van de stam van witlof af te snijden, wordt de bitterheid ook minder .
Witlof kan zowel rauw als gekookt worden gegeten . Als witlof rauw is, is het knapperig en bitter, waardoor het een geweldige toevoeging is aan salades. Als het gekookt is, verandert de scherpe smaak van witlof in een zachte, nootachtige zoetheid.
Nooit meer waterig witloof uit de oven
Laat het witloof daarna goed uitlekken, dep de stronkjes droog met keukenpapier én knijp ook nog elk stronkje afzonderlijk uit. Eventueel kun je de stronkjes witloof halveren vooraleer je dat doet, je krijgt er dan meer vocht uit.
Verwijder het hart van de witlof als je niet van een bittere smaak houdt. Wil je de witlof niet als geheel toevoegen aan je gerecht? Verwijder dan de buitenste bladeren en was de lof met de punt naar beneden onder koud stromend water. Snijd eerst de harde onderkant van de stronk en pel de blaadjes eraf als een bloem.
Let erop dat je de stronk aan de onderkant er nog niet af snijdt. De stronk zorgt er namelijk voor dat de groente niet uit elkaar valt. Snijd de witlof nu in lang dunne repen of dunne plakjes. De stronk (1 centimeter tot het eind) en de harde kern kun je weggooien.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen.
Rauwe cichoreibladeren zijn uitstekend om vers te eten, besprenkeld met een beetje vinaigrette, of roergebakken en geserveerd als groentebijgerecht . Hele witlofstronkjes kunnen gebakken, gepocheerd of gegrild worden. Witlof is vooral lekker omwikkeld met ham, bedekt met een bechamelsaus en gebakken in de oven.