Vlees magere vleessoorten (zoals mager rundvlees, mager rundergehakt, magere runderlap, bieflap, tartaar, rosbief, magere hamlap, fricandeau), mager kalfs-, lams- en paardenvlees, konijn, haas, kip en kalkoen zonder vel, lamsvlees.
Niet te sterk gekruide of gerookte magere vleeswaren zoals achterham, casselerrib, filet americain, kipfilet, magere fricandeau, magere kalfs-, kip-, en kalkoen-, runderrollade, magere schouderham, rookvlees, rosbief, runderlever, -tong.
Licht verteerbaar zijn: Bloemkool, zuurkool, koolraap, witlof, asperges in blokjes, spinazie, andijvie, snijboontjes, sperzieboontjes, worteltjes, dop-erwtjes, rode bietjes, selderij, schorseneren, rabarber, raapstelen, postelein, fijne tuinboontjes.
Wat is makkelijk te verteren? Magere vleessoorten (o.a. rosbief, kipfilet en fricandeau) en eieren (een omelet, roerei of zacht gekookt eitje). Wil je zoet broodbeleg? Neem dan een beetje jam, honing, stroop of vruchtenhagel.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Voeding met veel vezels is goed voor uw spijsvertering en helpt maagklachten voorkomen en verminderen. Voorbeelden van vezelrijk eten zijn: Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Dieetrichtlijnen bij een lichtverteerbaar dieet Lichtverteerbare voeding is voeding die zo weinig mogelijk prikkelende en moeilijk verteerbare stoffen bevat. De dieetrichtlijnen die hierbij horen, zijn: vermijd scherpe kruiden en specerijen, met name peper, kerrie, mosterd en sambal.
Een gezonde schoollunch
Vezels dragen bij aan een soepele spijsvertering en daarmee een gezonde darmwerking. En gelukkig is er volop gezonde variatie nodig voor heerlijk broodbeleg: Halvarine of margarine uit een kuipje. Hartig mager beleg, zoals 20+ en 30+ kaas, ei, hüttenkäse en light zuivelspread.
Eten dat niet licht verteerbaar is, omdat veel mensen er een opgeblazen gevoel aan overhouden, is: voeding met gluten, te veel vezels, lactose, gefrituurde voeding, voeding uit de FODMAP lijst, koolzuurhoudende dranken, te vette voeding en te veel eiwitten.
Asperge-, tomaten-, bloemkool-, groenten- en kippensoep Niet ontvette, gebonden of sterk gekruide bouillon en soep. O.a.Bruine bonen-, champignon-, erwten-, goulash-, kerrie-, paprika-, prei-en uiensoep. Soepen op basis van een roux en/of room.
Niet goed-verteerbaar voedsel, zoals vezels worden door bacteriën afgebroken in de dikke darm. Wanneer de verwerking verstoord wordt geeft het lichaam een signaal af, dit kan zijn in de vorm van brandend maagzuur, obstipatie of buikpijn. Eveneens kan een slechte spijsvertering invloed op de gezondheid hebben.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Magere stukken vlees zoals kip zonder vel, kalkoen en vis zijn gemakkelijker te verteren dan rood vlees vanwege hun lage vet- en vezelgehalte. Zalm is een geweldige bron van eiwitten en omega-3-vetzuren, die essentieel zijn voor het behoud van een gezond hart.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Melk, kaas en ei:
Toegelaten: jonge hollandse kaas, jonge hoevekaas, smeerkaas, platte kaas. Geroerd, gepocheerd, zacht gekookt ei. Volle, halfvolle of afgeroomde melk, yoghourt, karnemelk en room.
Voedingsmiddelen die veel (harde) vezels bevatten, verteren beter als ze fijn gesneden of gemalen zijn. Ook de hoeveelheid is belangrijk: neem bij voorkeur kleinere porties, gespreid over 5 à 6 maaltijden per dag. Wees matig met vet. Vooral bewerkt of verhit vet is zwaar verteerbaar.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.