Waarom de aardbei 'aardbei' heet Een aardbeiplant (in Vlaanderen: 'aardbezie') groeit dicht bij de grond, vandaar dat 'aard'. Men denkt dat het naamdeel 'bei' is ontstaan uit het Franse 'baie' dat weer aan het Latijnse 'baca' is ontleend en 'bes' betekent. Fragaria komt van 'fragrans' (Latijn: lekker geurend).
Vooral het eerste deel 'aard' is vrij duidelijk: de aardbei groeit namelijk dicht bij de aarde. Het tweede deel 'bei' is afgeleid van het Oudfranse woord 'baie' (bes), dat weer afgeleid is van het Latijnse 'baca'. Ook hier zien we dus dat het 'bei' in 'aardbei' ook zeker wat met 'bes' te maken heeft.
Later werd de naam veranderd in aardbei, mogelijk naar aanleiding van de gewoonte van Engelse kinderen om de bessen aan stukken stro te rijgen voor de verkoop, of naar de 19e-eeuwse gewoonte om stro rond de aardbeienplanten te leggen om ze te beschermen tegen slecht weer.
Is de aardbei een bes? Zoals de naam van de vrucht al doet vermoeden, is de aardbei eigenlijk geen bes. Vanuit botanisch oogpunt is de aardbei een samengestelde vrucht. De eigenlijke vruchten die de plant produceert, zijn de kleine gele korrels (de zaden in het rode vruchtvlees).
Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Een echte vrucht groeit uitsluitend uit een vruchtbeginsel; het onderste gedeelte van de stamper van een bloem. Het rode gedeelte dat we eten, groeit echter vanuit de bloembodem. De echte vruchten zijn de pitjes die je aan de buitenkant ziet zitten.
Waarom de aardbei 'aardbei' heet
Een aardbeiplant (in Vlaanderen: 'aardbezie') groeit dicht bij de grond, vandaar dat 'aard'. Men denkt dat het naamdeel 'bei' is ontstaan uit het Franse 'baie' dat weer aan het Latijnse 'baca' is ontleend en 'bes' betekent.
Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht wordt gegeten, dan wel als tussendoortje.
In de zoektocht naar het gezondste fruit dat onze planeet te bieden heeft, verdient de blauwe bes ongetwijfeld de eerste plaats. Dit voedzame besje zit propvol antioxidanten, vezels, en vitamine C, waardoor het een onmisbare bondgenoot is voor iedereen die zijn gezondheid serieus neemt.
In de 17e en 18e eeuw zijn uit de beide Amerika's de octoploïde soorten Fragaria virginia (Noord-Amerika) en Fragaria chiloensis (Zuid-Amerika) ingevoerd. In 1766 werd de aardbei voor het eerst uitvoerig beschreven door Antoine Nicolas Duchesne en gaf hij aan zijn beschreven soort de Latijnse naam Fragaria ananassa.
Aardbei is “ fraise ” in het Frans.
De aardbei is het symbool van de vruchtbaarheid, maar in katholieke kerken staat de afbeelding van de aardbei vaak symbool voor gerechtigheid en perfectie. De aardbei zou het libido verhogen.
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
3 jaar voor de beste oogst van aardbeien
Aardbeien zijn winterharde vaste planten. Voor de beste oogst houd je aardbeien ongeveer 3 jaar aan en vervang je ze daarna door nieuwe planten (die je heel gemakkelijk zelf uit de uitlopers kunt vermeerderen).
Plant de aardbeien niet te diep en zorg dat alleen de wortels onder de grond zitten en het hart van de plant boven de grond uitsteekt. Bedek de bodem met stro of mulch om te voorkomen dat de aardbeien op de grond liggen en gaan rotten en om de groei van onkruid tegen te houden.
Hoewel de exacte oorsprong van de algemene naam onzeker is, is de naam aardbei waarschijnlijk een verbastering van "strewn berry" . De laatste was een vroege aanduiding voor de plant die verwees naar het feit dat, terwijl een aardbeienplant uitlopers produceerde en zich verspreidde, de bessen over de grond werden gestrooid.
de aardbei
Verbuigingen: aardbeien (meerv.) De vruchten zoals wij ze kennen, hebben Amerikaanse voorouders. Ze zijn voornamelijk afkomstig uit de staat Virginia, maar ook uit Chili.
Aardbeien hebben een lange geschiedenis in de klassieke en middeleeuwse wereld. Ze onderscheiden zich van alle andere symbolische vruchten die in de kunst in heel middeleeuws Europa werden gebruikt, zoals Elizabeth Haight in haar boek Symbolism of the Great Masters het symbool van " volmaakte rechtvaardigheid", "goede werken" en bescheidenheid noemde.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Wat is het gezondste fruit ter wereld? Bessen behoren tot de gezondste fruitsoorten om te eten. Ze hebben een hoog antioxidantengehalte, gemiddeld bijna 10 keer zoveel als andere soorten fruit en groenten. Bessen hebben veel gezondheidsvoordelen.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
De vruchten van de commerciële banaan zijn parthenocarp en bevatten daardoor geen zaden. De vrucht is driehokkig en als deze dwars doorgesneden wordt zijn in het centrum de niet uitgegroeide zaden als zwarte puntjes nog te zien.
De botanische definitie van een noot is een vrucht met één zaad waarvan het omhulsel hard wordt. Hierbij kun je dus denken aan hazelnoten of kastanjes. En er zijn meer noten die eigenlijk geen noot zijn. Net als de amandel vallen ook cashews en walnoten hier niet onder.
Is het goed om elke dag een banaan te eten? Bananen zijn gezond, lekker en makkelijk, en het kan zeker geen kwaad om elke dag banaan te eten. Voor diabetici is het wel belangrijk om het bij 1 banaan per keer te houden.
Het blijkt dat bes eigenlijk een botanische term is, geen gangbare Engelse. Bramen, moerbeien en frambozen zijn helemaal geen bessen, maar bananen, pompoenen, avocado's en komkommers wel. Dus wat maakt een bes? Nou, een bes heeft zaden en vruchtvlees (correct "pericarp" genoemd) die zich ontwikkelen uit de vruchtbeginsel van een bloem.
Een aardbei is rijp in de zomer en heeft een groen kroontje bij de steel, vandaar de naam zomerkoninkje.