Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Kaas invriezen
Je kunt het stuk in z'n geheel, in plakjes of geraspt invriezen. Bewaar de kaas dan wederom in een luchtdicht vershoudbakje. Als je plakjes kaas gaat invriezen, kan je het beste tussen ieder plakje een stukje bakpapier doen zodat je het makkelijk van elkaar af kan halen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Liefst in de groentelade, waar de temperatuur wat hoger is. Blauwschimmelkaas, verse kaas en sterk gerijpte kaas zijn echter uitzonderingen: deze moet je hoger in de koelkast bewaren. En wat met invriezen? Vooral harde kazen zijn geschikt om in te vriezen, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak.
Als u blauwe kaas goed bewaart, kunt u hem 3-4 weken in de koelkast bewaren. U kunt blauwe kaas ook invriezen om de houdbaarheid nog verder te verlengen. Hoewel het invriezen van blauwe kaas de textuur en het uiterlijk enigszins kan veranderen, blijft hij onbeperkt veilig als hij ingevroren is.
Harde en halfharde kazen zoals cheddar, Zwitserse, brick cheese en blauwe kaas kunnen worden ingevroren , maar hun textuur wordt vaak kruimelig en melig. Ze zijn ook moeilijker te snijden. Mozzarella en pizzakaas zijn over het algemeen ook geschikt om in te vriezen, met name geraspte pizzakaas.
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
Ontdooi ingevroren kaas geleidelijk in de koelkast, zo duurt het ontdooiproces langer maar blijft de kwaliteit beter. Laat het zeker niet op kamertemperatuur ontdooien. Soms heeft u de kaas sneller nodig, in dat geval doet u hem in een luchtdichte zak of bakje in koud water. Ververs regelmatig!
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Kaas bewaren in bakpapier
Nu zijn er natuurlijk ook andere materialen waar je kaas in kunt verpakken, zoals aluminiumfolie, huishoudfolie; noem maar op. Alleen belemmeren deze de kwaliteit van de kaas doordat de kaas niet kan ''ademen''. Daarom wordt er aangeraden om kaaspapier (en in nood) bakpapier te gebruiken.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Blauwe kaas is rijk aan calcium, wat essentieel is voor gezonde tanden en botten . De kaas bevat ook andere voedingsstoffen die kunnen helpen bij het bevorderen van immuun-, cardiovasculaire en cognitieve functies. Mensen moeten blauwe kaas echter met mate consumeren vanwege de hoge niveaus van verzadigd vet, calorieën en natrium.
Blauwschimmelkaas, ook wel blauwaderkaas genoemd, is een type schimmelkaas met een blauwe schimmel (Penicillium roqueforti) als opvallendste kenmerk. Roquefort, een schapenkaas uit Frankrijk is een goed voorbeeld. Een goedkopere soort is Bleu d'Auvergne, deze is gemaakt van koemelk.
De meeste zachte kazen, blauwe kazen en gewassen korstkazen blijven echter in goede conditie lang nadat hun houdbaarheidsdatum is verstreken en rijpen gewoon verder . Om deze reden zijn ze op hun hoogtepunt vlak voor hun houdbaarheidsdatum.
Als je kaas invriest, rasp het dan eerst of snijd het in kleine blokjes. Voor het minste smaak- en textuurverlies kun je de kaas vervolgens strak inpakken in plastic folie, en daarna in een hersluitbaar vriezerzakje doen.
In de vriezer varieert de houdbaarheidsduur van 2 tot 8 maanden. Zachte kazen kun je het minst lang bewaren, namelijk 1 tot 2 weken in de verpakking.
Goudse kaas kan goed buiten de koelkast bewaard worden. Als de kaas warm, 'zweterig' of zacht bij u afgeleverd wordt kunt u de kaas eenvoudig in de koelkast leggen en u zult zien dat de kaas weer 'hard' wordt (de warmte tijdens het transport zal niet ten koste gaan van de kwaliteit en/of de smaak van de kaas).
Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
Om te bepalen of de kaas écht niet meer goed is moet je vooral naar het romige deel kijken. Wanneer dit roze of groen van kleur is in plaats van wit, is de kaas waarschijnlijk niet meer goed. Gelukkig duurt het vaak heel lang voordat blauwe kaas bederft.
Blauwe kazen: Blauwe kazen zoals Roquefort, Gorgonzola en Stilton moeten worden verpakt in was- of bakpapier en vervolgens in plasticfolie of aluminiumfolie . Bewaar in de koelkast en zorg ervoor dat de kaas geen rauw vlees of zeevruchten raakt om besmetting te voorkomen.
Deze zichtbare tekenen kunnen kleuren als groen, roze of grijs omvatten, en een textuur die kan worden beschreven als "wazig". Als u de kaas ruikt en een geur detecteert die u aan ammoniak doet denken , is dit ook een teken van bederf. In beide gevallen moet u de kaas weggooien.
3) Blauwe kaas blijft langer houdbaar in de koelkast, maar is het lekkerst als je hem op kamertemperatuur eet. Zoals je misschien hebt gemerkt, is de Cheese Grotto ontworpen om in de koelkast of op het aanrecht te bewaren. Veel doorgewinterde kaasliefhebbers bewaren hun kaas op het aanrecht tijdens de week dat ze ervan genieten.
Het invriezen van Roquefort kaas wordt afgeraden omdat het de textuur en smaak kan veranderen . Het vochtgehalte van de kaas kan veranderen tijdens het invriezen, wat resulteert in een kruimelige en minder gewenste consistentie.