In het recept hieronder kun je de spinazie prima vervangen door bijvoorbeeld jonge snijbiet, jonge boerenkool, waterkers of winterpostelein. De laatste zit boordevol vitamine C en ijzer, die je weerstand helpen te verbeteren.
Spinazie: Andijvie en waterkers zijn het antwoord. Paksoi: Kan je geen paksoi vinden in de supermarkt? Koop dan Chinese kool.
Red chard of snijbiet is een bladgewas dat je kan herkennen aan de vlezige, dikke stelen en bladeren. Het bladgewas maakt deel uit van de amarantenfamilie, waartoe ook spinazie en rode biet behoren. Het mag dan niet verwonderlijk zijn dat de smaak van red chard sterk overeenkomt met die van spinazie.
Snijbiet is er in allerlei kleuren. Het is nauwe familie van de spinazie, en je kunt het gekookt precies hetzelfde bereiden.
Als een recept spinazie vereist, maar je realiseert je dat je geen spinazie meer hebt, kun je in plaats daarvan veel andere groenten gebruiken. Rucola, boerenkool, botersla en snijbiet zijn slechts enkele voorbeelden van voedzame en heerlijke groenten die je als spinazievervanger kunt gebruiken.
Kruiden zoals peterselie, koriander en munt kunnen ook goede vervangers zijn. Voordelen: Rijk aan vitaminen en mineralen. Makkelijk toe te voegen aan verschillende gerechten.
Boerenkool is een van de meest effectieve vervangers voor spinazie . Boerenkool kan worden gebruikt in recepten voor gemengde groenten, maar het is een heerlijk voorgerecht als het wordt gebakken met knoflook.
In het recept hieronder kun je de spinazie prima vervangen door bijvoorbeeld jonge snijbiet, jonge boerenkool, waterkers of winterpostelein. De laatste zit boordevol vitamine C en ijzer, die je weerstand helpen te verbeteren.
Heb jij er weleens over nagedacht om verse spinazie te vervangen voor diepvries spinazie? Dit heeft een aantal voordelen: je bespaart namelijk geld op je boodschappen, op deze manier heb je ALTIJD spinazie in huis én hoef je het nooit meer weg te gooien als je verse spinazie is bedorven.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
En onthoud: het is ook prima om diepvriesspinazie te gebruiken in een van onze recepten die erom vragen (dat betekent dat het recept is ontwikkeld met diepvriesspinazie en dat het daar goed werkt). Hier zijn een aantal van onze favoriete recepten met spinazie - sommige vragen om verse spinazie en sommige om diepvriesspinazie.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
Alternatieven voor spinazie
Vervang je spinazie? Dat kan met donkere bladgroenten, zoals snijbiet óf door zo gevarieerd mogelijk te eten. Als je andere groenten combineert met bijvoorbeeld volkorengranen, krijg je ook ijzer binnen.”
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Uit de nieuwe analysegegevens blijkt dat het eten van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom vervalt het advies om niet meer dan 2 keer per week nitraatrijke groente te eten.
Toch kun je spinazie gewoon opnieuw verwarmen. Let wel op dat je de spinazie na de eerste keer verwarmen laat afkoelen en meteen daarna in de koelkast of vriezer bewaart. Hierdoor voorkom je dat er te veel nitriet gevormd kan worden. Bewaar bereide spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast.
Rucola en spinazie lijken meer op elkaar dan dat ze verschillen, maar ze werken niet altijd als je ze vervangt . Rucola is iets knapperiger dan de zachtere spinazie, en hoewel ze allebei bittere groenten zijn, heeft rucola ook een krachtigere, meer unieke smaak die opvalt in recepten en salades.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Ja, diepvries spinazie van iglo is niet alleen lekker, maar past ook erg goed binnen een gezonde levensstijl. Spinazie barst namelijk van de gezonde vitamines, mineralen, vezels en is laag in calorieën en koolhydraten.
Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd. Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
Spinazie zit boordevol gezonde voedingstoffen. Vooral thiamine (vitamine B1), folaat (vitamine B11), vitamine K, bètacaroteen en het mineraal kalium zijn volop aanwezig.
Bevroren spinazie
Een goede vuistregel is dat verse gekookte spinazie ongeveer 1,5 kopje is , wat ongeveer gelijk staat aan een diepvriesverpakking van 280 gram.
Kool kan worden gebruikt als spinazie-alternatief in veel gerechten, waaronder soepen en stoofschotels . De bladeren kunnen worden versnipperd en gekookt, wat veel smaak toevoegt aan uw kookkunsten. Sommige variëteiten worden vaak gebruikt in salades, met name in een smakelijke groentesalade voor uw BBQ's of zomermaaltijden.
Als je echter alleen wat gekookte groenten aan een gerecht wilt toevoegen, is spinazie, inclusief ontdooide diepvriesspinazie, een goede vervanger voor boerenkool . Spinazie is echter niet lekker als je het rauw eet, dus gebruik het niet in recepten waarin de boerenkool ongekookt is. Als je recepten om rauwe boerenkool of jonge boerenkoolblaadjes vragen, is jonge spinazie je beste keuze.