Het Voedingscentrum zegt daarover: "Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Waarom is palmolie slecht voor het milieu? Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
Wat is het probleem met palmolie? De palmolieteelt zorgt voor grootschalige ontbossing. 45% van de palmolieplantages in Zuidoost-Azië liggen in gebieden die in 1989 nog bos waren. In relatief korte tijd is er dus heel veel bos weggehaald voor handel in palmolie over de hele wereld.
Palmolie is waarschijnlijk gezonder dan boter , maar minder hartgezond dan olijfolie en andere oliën die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. Palmolie kan interacteren met: Medicijnen die de bloedstolling vertragen (anticoagulantia of antiplaatjesmiddelen) Betacaroteensupplementen.
Van plantaardige vetten wordt over het algemeen aangenomen dat ze gezond zijn. In het geval van palmolie gaat dat echter niet op. Die olie bestaat namelijk voor ruim de helft uit verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot, omdat dit het LDL-cholesterol verhoogt.
De productie van palmolie is slecht voor het milieu en voor soorten als de orang-oetan, vanwege ontbossing, branden en veenontginning. Als we dan toch plantaardige oliën consumeren, zou het beter zijn daarvoor gewassen als olijf, zonnebloem, koolzaad en soja te nemen.
Er is geen veilige olie, maar alleen veiligere olie. Palmolie bevat een zeer hoog percentage verzadigde vetzuren, die het niveau van slechte cholesterol in het bloed kunnen verhogen . Dus het beperken van de inname van palmolie is een goed idee. Dan hangt het niveau van slechte cholesterol ook af van andere factoren, zoals de mate van fysieke activiteit.
Palmolie, palmpitolie en kokosolie — de zogenaamde tropische oliën — hebben een slechte reputatie gekregen omdat ze veel verzadigd vet bevatten, wat al lang in verband wordt gebracht met hartziekten . Verzadigd vet verhoogt het "slechte" LDL-cholesterol en triglyceriden, die beide risicofactoren zijn voor hartziekten.
Becel gebruikt kokosolie als 'hard vet', wat dit product palmolievrij maakt. becel light levert een belangrijke bijdrage aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid omega 3. Dat draagt bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. En daarom is Becel goed voor het hart.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
Palmolie is een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. Het is een belangrijke grondstof die allerlei producten smeuïg of stevig maakt: van margarines, koekjes en ijs tot lippenstift en zeep. Ongeveer 85 procent van de wereldwijde palmolie wordt geteeld in Indonesië en Maleisië.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
De meeste oliesoorten hebben een hoog gehalte aan gezonde onverzadigde vetten en bevatten slechts weinig van het minder gezonde verzadigde vet. Bij palmolie is het omgekeerd. Ongeveer de helft van het vet is verzadigd vet. Ter vergelijking, bij olijfolie of zonnebloemolie ligt het percentage verzadigvet op 11-15.
Palmvet is kunstmatig en ongezond
De meest gebruikte vorm van palmvet is kunstmatig gehard palmvet. Dan wordt de palmolie zo bewerkt dat het hard wordt, dit heet hydrogeneren. Helaas komt er bij dit proces transvet en de stof 3-MCPD vrij. En dat wil je niet in het lijf van je kleine hebben.
De plantensterolen in Becel pro-activ kunnen op lange termijn namelijk schadelijk zijn voor hart- en bloedvaten. Omdat het product vrij te koop is, tornen niet alleen mensen met hoog cholesterol, maar ook gezonde mensen en kinderen aan hun bloedwaarden.
Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte.
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Ondanks debatten blijft palmolie legaal vanwege de veelzijdigheid en betaalbaarheid in verschillende industrieën . Een verbod zou economieën en toeleveringsketens kunnen verstoren. In plaats daarvan ligt de focus op het promoten van duurzame productie om milieu- en sociale problemen aan te pakken.
Ondanks het hoge palmitinezuurgehalte in palmolie suggereren sommige onderzoeken dat het consumeren ervan mogelijk geen negatief effect heeft op ontstekingen en zelfs een gunstig effect kan hebben. 11 Dit komt waarschijnlijk doordat palmolie ook ontstekingsremmende eigenschappen bevat, zoals tocotrienolen (chemicaliën uit de vitamine E-familie).
In zijn ongeraffineerde vorm is palmolie rijk aan betacaroteen en vitamine E. Tijdens het raffineren verliest de olie evenwel veel van zijn vitaminegehalte. Palmolie bevat meer verzadigde vetten dan andere oliesoorten. Dit soort vetten is nadelig voor de gezondheid.
Maar palmolie bevat een soort vet dat het cholesterolgehalte kan verhogen. Mensen moeten dus vermijden om te veel palmolie te eten. Palmolie is mogelijk veilig als het als medicijn wordt gebruikt, op de korte termijn . Het lijkt veilig om dagelijks 7-12 gram te nemen gedurende maximaal 6 maanden.
Het Voedingscentrum zegt daarover: "Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Eetbare plantaardige olie (geraffineerde palmoleïneolie) is een transparante, geurloze geraffineerde vorm van palmolie die wordt gewonnen na het vermalen van palmvruchten met behulp van raffinageprocessen . Het blijft volledig vloeibaar bij kamertemperatuur en is zeer hittebestendig. Het wordt beschouwd als een eetbare kookolie.