De Modula kaasstolp van Mepal is voorzien van een uitneembare grijze snijplank en geeft direct zicht op de inhoud, ook in de koelkast! De transparante stolp zorgt voor een goede afsluiting, waardoor deze doos geschikt is voor het bewaren én presenteren van diverse kaassoorten, zonder nare luchtjes.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Met een kaasbak bewaar je jouw lievelingskaas onder optimale omstandigheden, zodat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje.
Ons kaasassortiment bestaat uit Hollandse kaassoorten van jong t/m oud, brokkelkaas, Maasdammer gatenkaas, Geitenkaas, Komijnekaas en een echte stolwijker boerenkaas en een fantastische brie.
Dit apparaat is in feite gewoon een glazen koepel die je onverpakte kaas omhult terwijl deze op een houten plank ligt . Er is genoeg lucht voor de kaas om te ademen, maar het is omsloten, zodat je het technisch gezien niet in de koelkast hoeft te zetten, zolang je maar een koele, donkere plank hebt om de bel op te leggen.
kaasdoos (meervoud kaasdozen) Alternatieve vorm van kaasdoos (“container voor kaas”) Een apparaat dat vroeger door phreakers werd gebruikt om een vaste telefoonlijn om te zetten in een openbare telefoon .
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Plasticfolie is uit den boze — sterker nog, kaas in plasticfolie wikkelen zorgt er alleen maar voor dat het sneller bederft. Kies in plaats daarvan voor bakpapier of vetvrij papier , waardoor de kaas kan ademen en er geen extra vocht bij kan komen. Je kunt ook kaaspapier gebruiken, maar dat is een stuk duurder.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Met name de vochtige groentela in de koelkast is een goede bewaarplek. Hier is de temperatuur het minst laag. Wil je kaas gaan eten? Het beste is om de kaas een half uur tot een uur voordat je hem gaat eten uit de koelkast te halen, zodat hij op kamertemperatuur komt.
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos
En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren. Bovendien neemt de bewaardoos geen luchtjes aan, ideaal dus om kaas in te bewaren.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
We bewaren onze kaas in plastic
Daarnaast kan plastic verpakkingsmateriaal ervoor zorgen dat de kaas ook een plastic-achtig smaakje krijgt. Verpak de kaas in speciaal kaaspapier met een dun laagje folie aan de binnenkant of maak gebruik van vetvrij bakpapier of ademende huishoudfolie.
Korte geschiedenis van kaasdozen
Ze werden voor het eerst gebruikt in 1890 om kaas uit Europa te verschepen. Deze dozen waren meestal gemaakt van esdoorn, essen of hickory zijkanten die aan de boven- en onderkant aan stukken dennenhout waren genageld.
Heel kort gesteld: eet een beetje kaas vanwege de voedingswaarde, maar wel de magere varianten vanwege het verzadigde vet. Voor volwassenen is het advies 40 gram per dag (twee plakken).
Plakken kaas zijn duurder dan een stuk kaas. De reden: je hoeft niet te schaven.
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.
Wikkel je kaas in, maar gebruik geen plastic
Er is speciaal kaaspapier te koop, maar slagerspapier of bakpapier werkt net zo goed .
Naast vlees en zeevruchten is vriezerpapier ook een geweldig materiaal om stukken kaas in te wikkelen, zodat de kaas kan ademen maar niet uitdroogt . Het wordt ook gebruikt in knutselprojecten zoals het bedrukken van stof en quilten.
Kaas in vetvrij papier wikkelen helpt om de smaak vast te houden en vocht vast te houden . Het papier beschermt ook tegen bacteriën en schimmels, terwijl het ruimte laat voor uw kaas om te ademen.
Niet goed . Plastic laat geen luchtuitwisseling toe, wat betekent dat het uw kazen niet laat ademen, wat resulteert in een kortere houdbaarheid en afbraak van de smaken en aroma's. Er is nog erger; cellofaan geeft uw kaas vaak een smaak van plastic.
De beste manier om kaas vers en schimmelvrij te houden is door kaaspapier, bakpapier of een kaaszak te gebruiken . Deze wikkels zorgen ervoor dat de kaas kan "ademen", maar voorkomen dat er ongewenste lucht in de kaas komt. Gebruik nooit plasticfolie. Het verstikt de kaas, waardoor deze vocht vasthoudt en smaak verliest.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.