Om de bittere kern te verwijderen, snijd je een kegelvormig stuk uit het worteluiteinde. Dit is optioneel, aangezien de smaak van de kern dezelfde is als die van de rest van de witlof. Als de kern groot is, kun je ervoor kiezen deze te verwijderen.
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.
Snijd een schijfje van de onderkant af en was de lof in ruim water. Snijd het lof daarna eventueel in stukjes. De kern was vroeger vrij bitter. Tegenwoordig is de kern lang niet zo bitter meer en kun je de witlof in z'n geheel eten.
Zet de pot met witloofwortelen op een plekje met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zo groeien de kroppen snel en heb je in ongeveer 3 weken witloof. Je kan ze ook in een ruimte van 15 graden zetten en in 4 weken laten groeien, maar dan is de kans op rotte blaadjes groter.
Om de bittere kern te verwijderen, snijd je een kegelvormig stuk uit het worteluiteinde. Dit is optioneel, aangezien de smaak van de kern dezelfde is als die van de rest van de witlof. Als de kern groot is, kun je ervoor kiezen deze te verwijderen.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker. Ook koken in water met wat suiker of aalbessenjam toegevoegd doet wonderen. Of gebruik kruiden als kurkuma of paprika om de bittere smaak wat minder dominant te maken. Maar wat misschien het makkelijkst is, is combineren.
Witloof invriezen gaat dat? Dat kan, maar bij het invriezen verliest het zijn knapperigheid. Onverwerkt is witloof nadien niet zo lekker meer. De ontdooide stukken kan je nog wel probleemloos verwerken in een gerecht.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
Tip voor iedereen die witlof uit de oven maakt
Kook de stronken dan eerst een paar minuutjes voor in een klein laagje water, laat vervolgens goed uitlekken en dep ze nog even droog met een keukenpapiertje. Zo weet je namelijk zeker dat ze straks goed gaar zijn én voorkom je dat ze te waterig zijn.
Niet iedereen houdt van de bittere smaak van witloof. Je kan deze verzachten door de buitenste blaadjes te verwijderen, een schijfje van de onderkant te snijden en er met een mes een kruisje in te zetten. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.
Trucjes en weetjes om de bitterheid weg te nemen
- Je kunt witloof stoven of braiseren in wat honing of bruine suiker. - Voor gekookt witloof ga je als volgt te werk: snij de groente in stukjes en kook ze in water waaraan je een bouquet garni en eventueel een klontje suiker hebt toegevoegd.
Bittergroenten zijn bladgroenten of groenten met een intens bitter smaakprofiel. Ze omvatten boerenkool, mosterdgroenten, snijbiet, raapstelen, broccoli rabe, radicchio, cichorei en andijvie. De bitterheid komt van chemische verbindingen genaamd glucosinolaten die te vinden zijn in de Brassica-familie .
De bitterstoffen hebben een vertragend effect op de bloedsuikerspiegel en helpt dus tegen diabetes type 2. Witlof zorgt er ook voor dat de lever minder glucose aanmaakt. Het is een zeer basische groente en vormt een goede tegenhanger voor de zoetigheid in bewerkt voedsel dat het lichaam verzuurt.
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond. Lekker in bijvoorbeeld een salade, maar ook gevuld als een schuitje. Ontdek de lekkerste recepten met rauwe witlof bij Jumbo en laat je inspireren.
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen. Hoe beter de afgifte van alle spijsverteringssappen verloopt, hoe beter je voedsel opgenomen en verteerd wordt waardoor je lichaam optimaal gebruik kan maken van alle voedingsstoffen.
Ja, witlof is gezond. Het bevat weinig calorieën, geen vet en draagt bij de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vezels. Doordat het weinig calorieën bevat kan je er veel van eten. Hierdoor is het bijvoorbeeld een goede manier om je maaltijd meer volume te geven als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven.
Witlof-weetjes
Daarnaast is witlof rijk aan kalium, fosfor, magnesium en calcium. Door het hoge kaliumgehalte werkt de groente vochtafdrijvend en heeft een positief effect op je bloeddruk. Ook bevat witlof inuline, een vezeltje die de groei van gezonde (bifido)bacteriën in de darmen stimuleert.
Onbeperkt eten.
Met slechts 1 gram per 100 gram behoort witlof tot één van de meest koolhydraatarme groenten. Hier kan je hier dus nooit teveel van eten.