Bewaar gesneden courgettes in vershoudfolie verpakt tot 2 dagen in de koelkast.
Hoe weet ik of een courgette niet goed meer is? De courgette heeft dan rotte plekken of gaat schimmelen. Bederf ontdek je snel door je zintuigen te gebruiken. Dus kijk, ruik of proef en je weet het!
Hoe je gesneden courgette bewaart. Als je je courgette al hebt gesneden en er nog wat over hebt, kun je het nog steeds bewaren, maar het is het beste om het helemaal op te maken als dat kan. Vers gesneden courgette kan vier of vijf dagen in de groentelade worden bewaard, goed afgesloten in een luchtdichte container of zip-top zak .
Courgette: Was en hak, snijd of rasp 2 tot 3 dagen van tevoren . Bewaar in een afgesloten zak of bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen gebruikt worden.
Wortels, selderij en radijzen blijven tot 5 dagen goed als ze in water worden bewaard, maar als je ze zo lang bewaart, zorg er dan voor dat je het water elke dag of ten minste om de dag ververst. Dus ga je gang, snijd wat groenten!
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Bewaar gesneden courgettes in vershoudfolie verpakt tot 2 dagen in de koelkast.
Courgettes klaarmaken
Als u grote hoeveelheden kookt, snijd ze dan van tevoren in stukken en bewaar ze in een plastic zak in de koelkast.
Hele courgettes kunnen in de koelkast tot een week bewaard worden. Gesneden courgettes kunnen in de vriezer tot drie maanden bewaard worden.
Donkere vlekken over het hele vruchtvlees - Nadat u uw courgette hebt gesneden, ziet u mogelijk donkerbruine vlekken (zoals hierboven en hieronder afgebeeld). Als deze vlekken klein en minimaal zijn, snijdt u eromheen en gebruikt u het resterende witte vruchtvlees. Als de bruining wijdverspreid is, kunt u het beste de hele courgette weggooien.
Hoewel het invriezen van courgette een geweldige manier is om de houdbaarheid te verlengen, is het niet zo eenvoudig als het invriezen van een paar pompoenen. Rauwe courgette wordt na het ontdooien slap en waterig. Om het effectief te bewaren, moet je het eerst snijden en blancheren . Dit helpt de textuur en kleur te fixeren en zorgt ervoor dat het langer houdbaar is.
Als de bloemen of vruchten veel nat worden, kunnen je courgettes rotten en schimmelen. Voor kom dus in ieder geval dat je de bloemen of vruchten nat maakt tijdens het water geven. Water geven doe je op de grond.
Slechte courgette voelt rubberachtig of slijmerig aan . Het kan ook een onaangename geur hebben en donkere of pluizige schimmelplekken. De binnenkant van slechte courgette kan gebroken wit tot bruin zijn met draderig, papperig vruchtvlees en grote, harde zaden.
Uitgegroeide exemplaren zijn eigenlijk oneetbaar en alleen in een gerecht nog te gebruiken als vulstof. Courgette is erg veelzijdig en je kunt er veel gerechten mee maken. Vers is de groente het lekkerst, maar van een overrijpe courgette kun je bijvoorbeeld een lekkere courgettesoep maken.
Slappe of rimpelige groenten en fruit
Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Vooraf maken: Courgette kan tot 1 dag van tevoren worden gesneden en gekoeld worden bewaard voor het kruiden en grillen. Bewaren: Bewaar restjes in een luchtdichte container tot 4 dagen in de koelkast.
Hoe courgette te koken. Het is het beste om ze niet te koken, omdat ze dan papperig worden en hun smaak verliezen. Bak ze in plaats daarvan lichtjes in boter of olie en een klein beetje water . Je kunt ze ook roosteren tot ze zacht en licht goudbruin zijn om hun smaak te versterken, of marineren en BBQ of grillen tot ze verkoold en zacht zijn.
Courgetteplakjes kunnen tot 5 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard. Als alternatief kunnen ze tot 3 maanden worden ingevroren - laat ze ontdooien in de koelkast voordat u ze opnieuw opwarmt (optioneel). Verwarm eventuele restjes opnieuw in de magnetron op hoge stand gedurende 1-2 minuten.
Door voorgesneden groenten op koelkasttemperatuur (4°C tot 7°C) te bewaren en ze zoveel mogelijk van licht en lucht af te schermen, kunnen biologische reacties worden vertraagd. Sommige voorgesneden groenten worden ook met minder zuurstof – ook wel 'gewijzigde of beschermende atmosfeer' genoemd - verpakt.
Hoe geraspte courgette te bewaren. U kunt courgette tot vier dagen in de koelkast bewaren of tot zes maanden in de vriezer . In de koelkast blijft de geraspte courgette water afgeven terwijl het staat, dus het is het beste om elke dag vloeistof uit de container te laten lopen.
Je kunt er even ziek van worden als bedorven vlees
Voorgesneden en -verpakte groenten hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum. Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan. Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
- De meeste groenten en kruiden kunnen van tevoren worden schoongemaakt, gewassen, gesneden of gehakt. - Harde groenten zoals spruitjes, bleekselderij, boontjes en paprika kunnen al worden geblancheerd : 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout.
Vermijd bruin vruchtvlees. Snijd de aubergine niet te lang op voorhand. Aubergine invriezen kan ook.