Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
Het is heel eenvoudig, als je gekook eten te lang in de vriezer bewaart, verliest het zijn felle kleur en wordt het dof. Dat komt doordat er lucht aan komt of gewoon doordat het te lang in de diepvries heeft gezeten. Tijd om weg te gooien.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten.
De kern van de zaak
Verse rauwe kip is meestal lichtroze van kleur met witte stukjes vet, heeft weinig tot geen geur en is zacht en vochtig. Als uw kip slijmerig is, een vieze geur heeft of is veranderd in een gele, groene of grijze kleur, zijn dit tekenen dat uw kip bedorven is.
Geur: Bedorven kip heeft een zure of onaangename geur. Als de kip vreemd ruikt, gooi het dan meteen weg. Kleur: Verse gebakken kip is meestal goudbruin. Als de kip een grijze of groene tint heeft, is dit een teken van bederf.
Als de bevroren kip geen onaangename geur heeft, verpak hem dan opnieuw en laat hem langzaam ontdooien in de koelkast. Als u de kip na het ontdooien aanraakt en hij voelt plakkerig of kleverig aan, spoel de kip dan af onder koud water. Als de plakkerigheid of kleverigheid blijft of nog steeds slijmerig aanvoelt, is de kip bedorven .
Te gebruiken tot: gebruik of vries in vòòr of op datum
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
De meeste mensen worden niet ernstig ziek door een besmetting met campylobacter. Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan.
Het is altijd het beste om kip weg te gooien waarvan je vermoedt dat het bedorven is. Het eten van bedorven kip kan voedselvergiftiging veroorzaken , zelfs als het goed gaar is.
Sommige kleurveranderingen zijn normaal voor rauwe kip. Maar vervagen naar grijs, of donkerder worden van sommige vlekken, duiden op bederf. Houtachtige witte vlekken op rauwe kip die is ingevroren en ontdooid, zijn tekenen van vriesbrand. In dit geval is het veilig om te eten, maar voor de beste smaak, snijdt u de witte delen weg en gooit u ze weg .
Als het bevroren ruikt, is het slecht . De beste manier om echt te weten of bevroren kip bedorven is, is door het eerst te ontdooien, nooit op het aanrecht, en dan een nauwkeurige inspectie te doen op kleur en geur. Als je ontdooide en nog steeds koude kip vlekken heeft die niet goed gekleurd zijn of raar ruiken, is het slecht.
Week de kip in een mengsel van water en azijn (1 deel azijn op 2 delen water) gedurende 15-20 minuten. Spoel daarna grondig af met koud water. Wrijf de kip in met citroensap of week hem in citroensap gemengd met water. Dit helpt de geur te neutraliseren en voegt een frisse geur toe.
Tenzij er sprake is van steekwonden, snijwonden of scheuren, zijn de meeste blauwe plekken steriel en bevatten ze geen pathogene bacteriën .
Geur. Vers kippenvlees heeft een neutrale geur of een lichte geur van gevogelte. Als de kip een onaangename geur afgeeft, die doet denken aan ammoniak of rotting, is hij waarschijnlijk al bedorven.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een licht zure afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig.
De witte, gedroogde plekken duiden op vriesbrand . Wanneer vlees en gevogelte gedurende een langere periode zijn ingevroren of niet goed zijn verpakt en verzegeld, zal dit optreden. Het product blijft veilig om te eten, maar de plekken met vriesbrand zullen uitgedroogd en smaakloos zijn en kunnen indien gewenst worden weggesneden.
Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak alskippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking. Listeriabacterie. De kans op besmetting door de listeriabacterie is zeldzaam.
De meest voorkomende symptomen van voedselvergiftiging zijn diarree, maagpijn of -krampen, misselijkheid, braken en koorts . Tekenen van ernstige voedselvergiftiging zijn bloederige diarree, diarree die langer dan 3 dagen aanhoudt, koorts boven 102°F, zo vaak overgeven dat u geen vloeistoffen binnen kunt houden en tekenen van uitdroging.
Individuele stukken rauwe kip blijven 9 maanden goed in de vriezer, en hele kippen blijven tot een jaar goed als ze worden ingevroren . Uw browser ondersteunt het video-element niet. Als u gekookte kip invriest, kunt u verwachten dat deze 2-6 maanden houdbaar blijft.
Vergeet niet dat rauw vlees een aparte geur heeft die misschien niet helemaal prettig is, maar niet onaangenaam. Het ruiken van jodium of een lichte metaalachtige geur is normaal . Het ruiken van ondertonen van ammoniak (zoals bleekmiddel) of zwavel (zoals hardgekookte eieren) is dat niet.
Een luchtdichte container met ham zal een kleine concentratie van deze zwavelstoffen bevatten vanwege anaërobe (lucht/zuurstofloze) procedures tijdens de rijping van ham . Deze zijn erg vluchtig (zoals... scheten), dus nadat je hem opent, zullen ze verdwijnen. Als het nog steeds slecht ruikt, is het gewoon bedorven.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Hoe ruikt slecht vlees? Je moet altijd aan vlees ruiken voordat je het kookt, omdat de geur kan aangeven of het veilig is om te eten of niet. Slecht vlees zal een zure geur hebben, bijna als bedorven melk . Het zal ook veranderen van zijn rode kleur naar een troebele bruine tint.