Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is.
Hoewel de twee veel door elkaar worden gehaald bestaat er een degelijk verschil. Ghee heeft een langer verhittingsproces ondergaan dan geklaarde boter waardoor er meer vocht is verdampt. Het heeft een nootachtige smaak en spat (door de afwezigheid van water) niet tijdens het bakken. Ghee koop je in alle supermarkten.
In de meeste hartige gerechten kan je olie of boter vervangen door ghee. Houd wel rekening met de uitgesproken smaak, het is erg persoonlijk of je ervan houdt of niet.
Je kunt ghee gebruiken in plaats van gewone boter of bakolie in bijna elk recept, behalve bakken . Het verschijnt vaak: Als bakvet voor groenten en vlees op hogere temperaturen. Als botervervanger voor mensen die lactose-intolerant zijn of als je een nootachtigere smaak wilt.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Ghee onbeperkt houdbaar
Ghee is onbeperkt houdbaar en zal zelfs buiten de koelkast niet bederven. Let er wel op dat je de deksel er niet te strak opdraait, want ghee moet een beetje 'ademen'. Je kunt het goed bewaren in een glazen pot of wek pot.
Mensen wiens LDL (slechte) cholesterolgehaltes de neiging hebben om te stijgen als reactie op een hoge inname van verzadigd vet, kunnen hun ghee- of boterinname beperken tot 1-2 eetlepels per dag . Een andere zorg is dat tijdens de productie van ghee bij hoge temperaturen, de cholesterol kan oxideren.
Ghee is rijk aan verzadigde vetzuren, waardoor het goed bestand is tegen verhitting. Daarom is het goed te gebruiken bij bakken, braden, roerbakken en frituren. Omdat ghee ook bijna geen vocht meer bevat, spettert het minder dan boter tijdens het bakken.
Als je van zo'n volle roombotersmaak houdt, is het heerlijk om er je sneetje brood mee te besmeren. Verder kun je ghee ook gewoon als koude boter smeren op bijvoorbeeld je boterham of cracker. Ook neemt ghee heel goed smaken op van kruiden en specerijen.
Anderen zijn van mening dat wanneer ghee op een steen als Shaligram wordt gewreven, het verandert in iets dat lijkt op boter en hebben hetzelfde in hun huizen aangetoond. De omzetting van ghee in boter is weliswaar een chemische verandering en dus een onomkeerbaar proces, maar het kan nog steeds op industrieel niveau worden gedaan.
Plantaardige olie, zoals zonnebloemolie, kokosolie of amandelolie zijn fijne vervangers voor boter. De meeste oliën hebben een neutrale smaak en doordat de olie meer vocht bevat, blijft de cake extra lang smeuïg.
Hun voedingsprofielen zijn vrijwel identiek. Maar het verwijderen van de melk uit ghee biedt extra voordelen, namelijk de afwezigheid van lactose en het hogere rookpunt. Als u gevoelig bent voor lactose of op hoge temperaturen kookt, is ghee de betere keuze .
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.
Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag). Ook te gebruiken op een huid met roodheid, verbrandingen en ontstekingen en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Het is een combinatie van gezonde voeding, uitgebalanceerde maaltijden, levensstijl en beweging. Je kunt ongeveer 1-2 theelepels ghee per dag eten . Verhoog je eiwitinname, doe kracht- en weerstandstrainingen en eet een uitgebalanceerde maaltijd.
Als u iemand bent met chronische indigestie en maagproblemen zoals IBS-D etc. neem dan geen ghee. - Ghee is kapha verhogend: Vermijd ghee tijdens koorts, vooral de seizoensgebonden. - Zwangere vrouwen moeten dubbel voorzichtig zijn met het eten van ghee. Als u overgewicht/obesitas heeft tijdens de zwangerschap, verminder dan de consumptie van ghee.
Ja, in de meeste gevallen . U kunt ghee gemakkelijk vervangen door boter door equivalente hoeveelheden te vervangen. Het is een veel betere keuze voor het frituren, sauteren of bakken met ghee. Bovendien is ghee, omdat het ongezouten is, ideaal voor zoete gerechten.
Binnen de Ayurvedische geneeskunde staat ghee al eeuwen lang bekend als een medicijn. Het is dus niet alleen een medicijn tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid. In Ayurveda wordt het gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsel en cellen.
Vreemde geur: Als uw ghee een ranzige of zure geur heeft , is dat een duidelijk teken dat het bedorven is. Schimmel of verkleuring: Als u schimmel of ongebruikelijke verkleuring in uw ghee opmerkt, kunt u het het beste weggooien, omdat het besmet kan zijn. Vreemde textuur: Ghee moet een gladde en romige textuur hebben.
Verlopen ghee kan schadelijke bacteriën bevatten zoals E. coli of Staphylococcus aureus die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken . Het consumeren van verlopen ghee kan symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen. Bovendien kan verlopen ghee een ranzige of onaangename smaak hebben waardoor het onaantrekkelijk kan worden.
Volgens Ayurveda wordt ghee beschouwd als het elixer van het leven. Het is een gouden vloeistof die de zure pH van ons maag-darmkanaal verlaagt en de absorptie in onze dunne darm verbetert . Het reinigt het spijsverteringsstelsel en verlicht constipatie.
Hoewel dit geen wetenschappelijk bewezen voordeel is, bevat ghee wel butyraat, een vetzuur met bekende ontstekingsremmende eigenschappen . Onderzoeken tonen aan dat het butyraat in ghee ontstekingen in het lichaam kan verzachten. Ghee is een belangrijke bron van geconjugeerd linolzuur, of CLA.
Ghee helpt ook om verlichting te bieden bij constipatie door de stoelgang te bevorderen vanwege zijn laxerende eigenschappen . Ghee wordt ook beschouwd als goed voor de hersenen omdat het de algehele hersenfunctie verbetert vanwege zijn Vata en Balya eigenschappen.