Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Zo stelt de Amerikaanse arts Bob Arnot in het boek The Coffee Lover's Diet, dat het drinken van minstens 3 koppen zwarte koffie per dag, zorgt voor meer vetverbranding dan normaal. Volgens Arnot is het de cafeïne in koffie die het metabolisme sneller laat werken en daardoor gewichtsverlies stimuleert.
Volgens verschillende experts passen vier tot vijf koppen koffie per dag prima in een gezonde levensstijl. We weten niet of meer koffie drinken beter is, omdat er weinig onderzoeken gedaan zijn naar het maximale aantal koppen per een dag.
Let op: zorg ervoor dat je niet té veel koffie drinkt. Een teveel aan cafeïne kan namelijk zorgen voor een onrustig gevoel, trillende handen en een verhoogde hartslag. Houd je dus aan een maximum van vier kopjes koffie per dag. Zoals eerder genoemd kan zelfs water drinken je bloeddruk verlagen.
Volgens de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad kunnen volwassenen tot 400 mg cafeïne per dag opnemen zonder gezondheidsproblemen (3). Dat komt neer op 5 koppen koffie van gemiddelde sterkte. Zwangere vrouwen of vrouwen die wensen zwanger te worden, kunnen tot 300 mg per dag gaan, ongeveer 3 à 4 koppen.
Dat veel koffie drinken (meer dan vijf koppen per dag) tot hartproblemen kan leiden, daarover zijn de meeste deskundigen het wel eens. Maar nieuw is, dat ook een paar koppen per dag al schadelijk kunnen zijn voor het functioneren van het hart.
Koffie bestaat voor een groot deel uit water en is daarmee een goede bron van vocht. Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2 tot 4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Een teveel aan cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid en hartkloppingen. Niet iedereen is even gevoelig voor die effecten van cafeïne. De één kan er na één kopje al last van hebben en de ander merkt na 6 kopjes nog niks.
Nee, koffie is niet slecht voor buikvet. Koffie bevat haast geen calorieën, waardoor je van koffie alleen niet kunt aankomen en dus ook geen buikvet krijgt. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat koffie helpt de vetverbranding te stimuleren, maar hier is helaas nog te weinig bewijs voor.
De resultaten. Het onderzoek heeft ondertussen aangetoond dat cafeïnehoudende koffie kan helpen vet te verbranden en gewicht te verliezen. Het onderzoeksteam concludeerde dat het innemen van een bepaalde hoeveelheid cafeïne in de 30 minuten voorafgaand aan aerobe training de vetverbranding bevordert.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Het eindoordeel is dan ook: koffie op de lege maag is niet schadelijk. Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt.
Koffie kan ook voor darmklachten zorgen, in meeste gevallen is dit juist functioneel en gebruiken veel mensen als stimulering voor de toiletgang. Voor mensen met darmklachten of Prikkelbare Darm Syndroom kan het juist averechts werken, dit kan al bij 1 kop koffie per dag.
Cafeïne kan in kleine hoeveelheden je alertheid en concentratie verhogen en je sportprestaties verbeteren. Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. De effecten van cafeïne verschillen per persoon.
Cafeïne in koffie kan de verdikte vetcellen in de huid laten krimpen, waardoor cellulitis minder zichtbaar wordt. De cafeïne zorgt er ook voor dat de bloedvaten in je huid uitzetten, waardoor de huid strakker wordt. De antioxidanten in de koffie zorgen er daarnaast voor dat afvalstoffen sneller afgevoerd worden.
Koffie kent nog steeds potentiële risico's, vooral vanwege het hoge cafeïnegehalte. Het kan bijvoorbeeld tijdelijk de bloeddruk verhogen . Vrouwen die zwanger zijn, proberen zwanger te worden of borstvoeding geven, moeten voorzichtig zijn met cafeïne.
Wat is het beste tijdstip voor de eerste kop? Het beste tijdstip om koffie te drinken is op het moment dat het adenosineniveau op z'n laagst is. Voor de meeste mensen zal dat moment tussen tien uur 's ochtends en twaalf uur 's middags of tussen twee uur 's middags en vijf uur 's middags liggen.
Hierdoor ontwikkel je dus een behoefte aan cafeïne in de ochtend. Het beste tijdstip in de ochtend voor je eerste kopje koffie is minstens een uur nadat je wakker bent geworden. Op dit moment is je cortisolgehalte namelijk al aan het dalen. Het is aan te raden om anderhalf uur tussen kopje één en kopje twee te houden.
Als alleen naar de cafeïne gekeken wordt, zouden volwassenen gemiddeld gezien de volgende hoeveelheden, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, veilig kunnen nemen op een dag: Niet meer dan 5 kopjes koffie , of. Niet meer dan 3 blikjes energiedrank.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Thee is over het algemeen veilig, zelfs in grote hoeveelheden. Hoewel koffie ook veilig is om te drinken, kunnen grote hoeveelheden problemen veroorzaken. Zowel thee als koffie bevatten veel polyfenolen, maar thee bevat meer . Polyfenolen hebben antioxiderende eigenschappen die uw lichaam helpen om vrije radicalen te verwijderen, die schade veroorzaken en tot ziektes kunnen leiden.
Signalen. Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.