Gewone bloem: Gewone tarwebloem kan worden gebruikt als vervanging voor maizena, hoewel de textuur enigszins anders kunnen zijn. Gebruik 2 eetlepels bloem voor elke eetlepel maizena die in het recept wordt gevraagd.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Gebruik kuzuzetmeel als 1:1 vervanger voor maizena om sauzen, soepen en desserts te verdikken. Arrowrootpoeder (ook arrowrootmeel of arrowrootzetmeel) levert verdikkende resultaten die vergelijkbaar zijn met maizena. Arrowroot maakt een prachtig glanzende saus en u kunt dezelfde hoeveelheid arrowroot gebruiken als maizena.
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
Bloem voor alle doeleinden : U kunt sauzen dikker maken met tarwebloem voor alle doeleinden. Voor elke eetlepel maizena gebruikt u drie eetlepels bloem. Meng rauwe bloem met koud water in een kleine kom tot een pasta en voeg dit toe aan de saus terwijl deze suddert. Door de bloem in de saus te koken, verdwijnt de bloemsmaak.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Enkele tips: Gebruik twee eetlepels bloem voor elke eetlepel maizena . Als je een pansaus maakt, kook dan eerst de bloem in een beetje vet - je kunt het zo geroosterd en gekarameliseerd maken als je wilt - of kook de saus een paar minuten om de "rauwe bloem"-smaak en -textuur kwijt te raken.
Gebruik van een verdikkingsmiddel
Meng bloem en koud water goed, zorg ervoor dat het mengsel glad is . Voor 1 kop (240 ml) custard, gebruik 2 eetlepels (17 g) bloem gemengd met 4 eetlepels (59 ml) koud water. Voeg het mengsel toe aan je custard-ingrediënten terwijl ze op het fornuis koken.
Aardappelzetmeel geeft vloeistoffen een heldere en transparante afwerking, waardoor het bijzonder geschikt is voor het maken van heldere sauzen en soepen. Maizena daarentegen geeft een glanzende en gladde textuur aan sauzen en vullingen, waardoor het vaak wordt gebruikt in desserts, taarten en gebak.
Van bloem maak je niet makkelijk een papje zoals je dat met maizena doet met een paar lepels lauw water of melk. Bloem moet lang koken en kan lang koken. Het is daarom zeer geschikt voor het binden van stoofschotels. Maizena mag niet koken, dan verliest het bindende kracht.
De officiële naam voor maizena is maïszetmeel en komt van – je raadt het al – maïskorrels. Dat maakt dit product dus heel anders dan bloem. In plaats van maizena, kun je ook een allesbinder gebruiken. Deze hoef je vaak niet eerst nog te mengen met water, maar voeg je meteen toe aan je gerecht.
Je kunt ook bloem losroeren met een beetje koude vloeistof of water, daarna schenk je het al roerende bij wat je wilt binden. Kook het vervolgens minimaal 2 minuten door. Bij korter doorkoken smaakt je gerecht melig.
Bakpoeder is iets dat de meesten van ons wel in huis hebben. Bakpoeder bestaat uit baking soda en een zuur (citroenzuur/wijnsteenzuur) en een stabilisator zoals maizena. Eigenlijk is bakpoeder dus al een volledig rijsmiddel waar jij niks meer aan hoeft te doen want het bevat al: zout, zuur en een stabilisator.
Een eetlepel citroensap staat gelijk aan een eetlepel limoensap. Uiteraard zit er wel wat smaakverschil tussen beide vruchten.
In plaats van maismeel zou je bijvoorbeeld ook gierstmeel of quinoameel kunnen gebruiken. Beide meelsoorten hebben ook een lichtzoete smaak (iets notiger) én een gelige kleur.
Gebruik bloem voor een fluweelzachte textuur, of maïzena voor een custard die meer lijkt op een custard gemaakt met custardpoeder . Heerlijk met crumbles en gestoomde pudding! Verwarm de melk tot het kookpunt. Doe de eidooiers en suiker in een kom en klop goed door elkaar.
Om je custard dikker te maken, doe je de kant-en-klare custard in een middelgrote pan met de vanillebonenpasta. Meng in een aparte kom maïzena met 1 eetlepel water en meng tot het goed gemengd is. Voeg toe aan de custard en laat een paar minuten sudderen tot het dikker wordt.
De sleutel om het dikker te maken is om meer poeder toe te voegen (als een pasta, anders krijg je klontjes), goed roeren en opnieuw opwarmen . Je lijkt dat zelf te hebben bedacht, maar voor het geval iemand anders dit leest en wil weten hoe het moet, moet je het opnieuw opwarmen.
Gewone bloem: Gewone tarwebloem kan worden gebruikt als vervanging voor maizena, hoewel de textuur enigszins anders kunnen zijn. Gebruik 2 eetlepels bloem voor elke eetlepel maizena die in het recept wordt gevraagd.
Bruinen voegt meer smaak toe aan de jus en verwijdert de smaak van rauwe bloem. Je maakt in feite een roux. Wij vinden dat jus op basis van bloem beter blijft en later beter opwarmt, daarom gebruiken we liever bloem dan maizena om jus te maken, tenzij we een gast hebben die glutenvrij eet .
Je hebt 2 eetlepels bloem nodig voor elke eetlepel maizena in een recept. Zorg ervoor dat je de bloem toevoegt zoals aangegeven - door het te koken met andere vloeistof, zoals voor een taartvulling, of door een brij te maken van bloem en water om toe te voegen tegen het einde van het koken, zoals bij soepen of jus .
Boter en bloem
Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken.
Ontbijtkoek of aardappel
Zo wordt in stoofgerechten vaak ontbijtkoek gebruikt als bindende factor. 2 plakken voor 1 pan stoof is genoeg. Zorg dat u ze niet te klein snijdt, want dan is het effect een stuk minder. U kunt ontbijtkoek ook toevoegen aan rode sausen of soepen.
Er zijn bindmiddelen die de helderheid van een vloeistof behouden zoals gelatine, pectine, agar-agar, xanthaangom, tapioca. Daarnaast zijn er bindmiddelen die het product ondoorzichtig maken, bijvoorbeeld tarwemeel, rijstgriesmeel, eidooier, room….