Leg de
Banaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen, etc. Ze kunnen allemaal mee, al dan niet in stukjes gesneden. Rozijnen, abrikozen, vijgen, appelstukjes (met kaneel) en pruimen zijn allemaal gedroogd te koop en een lekker zoet en verantwoord tussendoortje.
Haal hiervoor de kroontjes van de aardbeien en snijd het fruit in stukjes. Verpak de gesneden aardbeien vervolgens in een luchtdichte verpakking en plaats in de vriezer. Zo blijven ze acht tot twaalf maanden houdbaar.
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Bewaar de aardbeien in een plastic doosje in de koelkast, tussen laagjes keukenpapier. Laat het deksel een beetje open staan. Of spoel het aardbeibakje uit met water en azijn, droog het goed, leg er keukenpapier in en bewaar de aardbeien daarin.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren. Tip: laat de kroontjes aan de aardbeien zitten zodat je ze langer kan bewaren. Laat de kroontjes ook op de aardbeien zitten als je ze wast. Dat voorkomt namelijk dat de aardbeien zich volzuigen met water waardoor ze alle smaak verliezen.
Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden.
Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Aardbeien houden van een humusrijke en vruchtbare grond. Ze hebben het graag lekker warm dus zoek een zonnig en windstil plekje uit. Je plant de aardbeien het best vanaf eind juli tot midden augustus. Zorg voor een luchtige bodem door de grond zo'n 20 cm diep los te spitten en compost toe te voegen.
Soorten aardbeien
Enkeldragende soorten dragen hun vruchten gedurende een korte periode van 3 à 4 weken, voornamelijk in juni. De bloei- en de oogstperiodes vallen hierbij niet samen. Doordragende aardbeien hebben een langere oogstperiode die start in juli en zijn hoogtepunt bereikt in augustus en september.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Vliesdoek en folie houden de kou tegen en bevorderen de groei van uw aardbeiplanten vooral in het vroege voorjaar. Hebben uw aardbeiplanten last van blad- of bodeminsecten, ziektes of slakken? Ook hiervoor hebben we een passende oplossing in ons assortiment.
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Een open deur wellicht, maar geef je fruit zoveel mogelijk ongesneden mee en voorkom kneuzingen want daar wordt fruit ook bruin van. Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Voor alle andere aardbeien informeer je best wanneer je ze koopt of je ze wel of niet moet wassen. Als je ze dan toch wast, doe dit dan niet te lang op voorhand.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur.
Heb je niet zoveel tijd? Dan kan je de fruitsalades ook altijd een dag op voorhand maken en bewaren in de koeler.
Ook rood fruit kun je prima buiten de koelkast bewaren, alleen zal het dan sneller bederven. Bedenk dus wanneer je iets wil gebruiken en leg het op basis van dat antwoord in de koelkast of de fruitschaal. Bananen, appels, peren en perziken rijpen relatief snel.
Vermijd kinderkoekjes in fruitpap
'Het is beter om fruitpap zo zuiver mogelijk te houden', zegt Karel Hoppenbrouwers. 'Een droge koek is geen gezonde koek. Een banaan bindt even goed. Wie toch een ander bindmiddel wil gebruiken, kiest liever voor meel of suikervrije granen.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Als u de aardbeien op de dag van aankoop eet, hoeven ze tot die tijd niet in de koelkast bewaard te worden. In die korte tijd zullen ze namelijk niet bederven. Wilt u ze langer bewaren, dan kunt u ze het beste wel gekoeld bewaren. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
Het is niet nodig om aardbeien te wassen, omdat ze al vrijwel schoon uit de winkel komen. Wil je ze toch graag wassen? Laat dan de kroontjes aan de steeltjes zitten en spoel ze voorzichtig af.