Je spaart bij de oogst de hartjes van de plantjes door de blaadjes 4 cm boven de grond te oogsten. Broccoli: na het oogsten van de hoofdknop, laat je de plant in de grond staan. Na enkele weken vormen zich nieuwe zijknoppen met broccoli's.
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
De planten zijn winterhard tot ongeveer -12 graden Celsius en hebben daarom in koude winters mogelijk een beschut plekje nodig. Eind winter, begin voorjaar beginnen duiven vaak erg geïnteresseerd te raken in je overwinterde broccoli en kan het nodig zijn om er netten overheen te spannen.
Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen.
De grond waarop broccoli komt te staan moet vochtig zijn maar niet drijfnat. Een drijfnatte bodem zal rotting van de wortels tot gevolg hebben. Zorg er dus voor dat overtollig water goed kan wegstromen en dat de grond doorgankelijk is voor water.
Als uw broccoli helemaal geen kop wil krijgen, zijn andere mogelijke boosdoeners overbevolking, schade aan het wortelstelsel of het te laat verplanten van zaailingen met wortels die wortelgebonden zijn . Dus hoe kunt u voorkomen dat u moet schreeuwen: "Help, mijn broccoli heeft geen kop!"? Zorg ervoor dat de planten voldoende water en voedingsstoffen krijgen.
Broccoli is meestal het meest succesvol in koelere zomers, omdat warm weer ervoor kan zorgen dat planten voortijdig gaan bloeien . In warmere streken kunt u beter rassen telen die bestand zijn tegen het telen van bloemen.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst. Van juni tot oktober. Broccoli kan een paar dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Vervang de oude planten na ongeveer 5 jaar.
Broccoli kan in de vollegrond worden gezaaid. Daarbij moet je voldoende plantafstand incalculeren omdat de kolen later grote bladeren zullen ontwikkelen. Zaai op een plantafstand van 40 tot 50 centimeter telkens 2 tot 3 broccolizaden.
Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit. Zaai haar daarom op een koele plaats voor, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een licht raamkozijn.
Oogsten. De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn.
Let ook op hongerige groene rupsen! Broccoli is klaar om te oogsten in 10-12 weken na het planten, dus voor de winteroogst plant u in de late zomer of VROEGE herfst. Ja, we weten dat het zo vroeg lijkt, maar het moet gebeuren, anders moet u wachten tot de lente om ze te kunnen eten.
Bepaalde gewassen zoals broccoli, kool, claytonia, boerenkool en spinazie kunnen de winter gemakkelijk overleven zonder enige bescherming . Andere gewassen zoals rucola, prei en sla gaan vaak dood als ze onbeschermd zijn tijdens periodes van extreme winterkou.
Zodra de broccolikoppen zijn geoogst en alle zijscheuten die u wilt hebben zijn afgesneden, is de plant klaar voor het seizoen. Trek hem eruit en doe hem in de compost om ruimte en voedingsstoffen te maken voor de oogst van volgend jaar .
Snijd de kop af als deze nog diepgroen is en er geen teken van geel is . Zodra de hoofdkop geel begint te worden, gaat de plant vaak zaad vormen zonder zijscheuten te vormen. Oogst 's ochtends voordat de grond opwarmt voor de beste smaak. Laat 2-3 inch van de hoofdstengel aan de plant zitten.
Goede metgezellen zijn sla, radijs, selderij, uien en rozemarijn. Hoeveel broccoliplanten produceren één broccoli? Elke broccoliplant produceert één broccolihoofd.
Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Wanneer broccoli rijp wordt, wordt de kroon of centrale stengelkop breder met meerdere groene knoppen . Stengels die zich van de hoofdstengel aftakken, beginnen groene knoppen te produceren die strak om de kroon zitten. Nu is het tijd om de plant goed in de gaten te houden voor tekenen dat de bloemen zich voorbereiden om open te gaan.
Net als de stronken kan je de bladeren van broccoli gebruiken in wok gerechten, curry's, ovenschotels en soepen. Je kan een kleine hoeveelheid bladeren ook mee blenderen in je smoothie. Dit geeft weinig smaakverschil maar wel een bom aan vitamines.
Net als bloemkool, is broccoli een bloem. Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten.
De houdbaarheid is twee tot vijf dagen. Bij een te lange of slechte bewaring krijgt broccoli een gelig uitzicht en open bloemetjes. Geblancheerd kan je hem tot twaalf maanden bewaren in de diepvries.
In water staan - Zorg ervoor dat je ze goed laat uitlekken, want als ze in water staan, gaan ze rotten. Slechte luchtstroom - er moet voldoende luchtstroom in en rond de pot zijn. Te veel warmte - spruiten, met name broccolispruiten, houden niet van warmte of hitte, waardoor ze verwelken en gaan stinken. Als dit gebeurt, gooi ze dan weg.
Een aantal omstandigheden kunnen de plant beïnvloeden, wat resulteert in een verandering van de vegetatieve groei vroeg in de ontwikkeling van de plant. Extra stressoren zoals onvoldoende water, een gebrek aan stikstof, overmatig zout in de grond, plagen of ziekten, en zelfs onkruidconcurrentie kunnen allemaal bijdragen aan problemen met broccoliknopen.
Broccolispruiten zijn kleine, onvolgroeide zaailingen van de volwassen broccoli die je in de supermarkt koopt. En hoewel volwassen broccoli bekend staat om zijn voedingswaardeprofiel – 100 gram bevat 148% van je dagelijkse vitamine C en is een goede bron van vitamine A, B6 en vezels – is het niet helemaal te vergelijken met broccolispruiten.