Een prei wassen is nodig omdat er vaak veel zand in zit. Voordat je de prei gaat wassen, snijd je de onderkant eraf. Daarna haal je een stuk van het groen weg.
Verwijder de buitenste bladeren van de prei en snijd de worteltjes weg. Halveer de preistengel in de lengte, vouw hem open en spoel hem onder de koude kraan. Verwijder ondertussen met je vingers alle vuil en aarderesten tussen de laagjes bladeren.
Methode #2: Maak de prei schoon nadat je hem hebt gesneden
Snijd of hak de prei, doe ze in een kom met water, schud ze krachtig rond zodat het vuil eraf valt en laat ze uitlekken met een schuimspaan op keukenpapier . Of doe ze in de kom van een slacentrifuge en schud ze rond, en centrifugeer ze vervolgens droog.
Ze staan erom bekend dat ze vol zitten met aarde vanwege de manier waarop ze worden gekweekt en groeien . De meeste boeren gebruiken een techniek die bekend staat als blancheren voor het kweken van prei, waarbij de aarde omhoog wordt geduwd rond de stengel van de plant om deze wit te houden (lees: malser) terwijl deze groeit.
Je kan er nog heel wat mee!
Het groen van je prei is nog perfect eetbaar. Zorg wel dat je het groen goed spoelt, want vaak zit er nog wat vuil tussen de blaadjes. Het buitenste blaadje doe je er beter af, want dat is vaak wat uitgedroogd en taai.
Er werd een analytische studie uitgevoerd met odds ratio's (OR) en 95% betrouwbaarheidsintervallen (CI). Veertig personen werden gerekruteerd voor de analytische studie (28/40 gevallen). Multivariabele analyse vond dat prei in kaassaus het enige item was dat geassocieerd werd met ziekte (aOR 51,1; 95% CI 4,13–2492,1).
Stimuleert spijsvertering
Door prei toe te voegen aan een maaltijd help je jouw maag en darmen beter te werken. Al een kleine tien centimeter van een preistengel toevoegen aan je maaltijd kan voldoende zijn.
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Spoel af in een kom met koud water : Doe de gesneden prei in een kom en vul deze met koud water. (Als de prei erg vuil is, spoel hem dan eerst af in een vergiet voordat u hem onder water zet.) Gebruik uw handen om de prei los te maken en eventueel vuil of zand te verwijderen.
Interessante weetjes: GIFTIGE DELEN: Alle delen, maar veroorzaken slechts een lage toxiciteit als ze worden gegeten ; kunnen veilig worden gegeten in kleine hoeveelheden, grote hoeveelheden worden afgeraden.
Overgebleven groenteresten kunnen gebruikt worden om een lekkere en gezonde bouillon te maken, maar door de groene toppen van prei toe te voegen, krijgt u een heerlijke groene smaak .
Begin met het snijden van de bol in ringen. Doe de ringen in een vergiet en gebruik je handen om de ringen te breken en vuil dat zich daar verstopt kan hebben los te maken. Laat de ringen uitlekken (schud ze goed) en voeg ze toe aan elk recept dat gehakte prei vereist. Of je kunt ze nog kleiner snijden nadat je ze hebt schoongemaakt.
Bewaren. Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Met een goede planning kan je bijna het hele jaar prei oogsten. Als prei warm heeft gestaan kan prei doorschieten wanneer de temperatuur opnieuw daalt. Doorgeschoten prei is eetbaar maar heeft een harde kern.
We gebruiken alleen het lichtgroene en witte gedeelte van de prei, dus begin met het afsnijden de wortel en het donkergroene gedeelte van de prei. De wortel kun je weggooien, het donkergroene gedeelte zou je eventueel kunnen bewaren voor een groentebouillon.
prei is een gewas dat in de reguliere tuinbouw veel wordt bespoten om goede prei te kunnen oogsten.
Snijd de prei in de lengte doormidden. Hou de prei onder een lopende kraan met koud water om de zandresten te verwijderen. Gebruik eventueel de vingers om de prei een beetje open te buigen, zodat hij helemaal schoon is. Duw de vingertoppen en duim naar binnen en zet het mes tegen de knokkels.
Snijd de wortel en de donkergroene bovenkanten van elke prei af. Snijd de prei in de lengte doormidden. Leg hem met de platte kant naar beneden op een snijplank en snijd hem vervolgens in halvemaanvormen .
Goede prei moet stevig aanvoelen en er gezond uitzien van wortel tot punt. De stengels moeten wit zijn - we eten de zachte witte delen, dus hoe langer hoe beter - zonder donkere of zachte plekken. De donkergroene delen moeten heel donker zijn, zonder vergeling of bruine plekken. Vermijd alles wat slap is, verwelkt is of begint te verschrompelen .
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Ze bevatten veel vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten . Ze bevatten ook vitamine A en C, die belangrijk zijn voor een gezond immuunsysteem en een gezonde huid. Prei is ook een goede bron van foliumzuur, een B-vitamine die essentieel is voor celgroei en -ontwikkeling.
Prei bevat ontstekingsremmende stoffen die het spijsverteringskanaal kunnen kalmeren, wat nuttig is bij aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis.
Vermijd grove vezelrijke producten zoals grof volkorenbrood, muesli, citrusfruit, druiven, verse ananas, champignons, grove rauwkost, koolsoorten, prei, ui, paprika, noten, pinda's en peulvruchten. Gebruik de warme maaltijd eventueel in de middag als deze in de avond meer klachten geeft.
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
Uien, knoflook, bieslook en prei behoren tot de Allium-familie en zijn giftig voor zowel honden als katten als de dosis goed is (als ze een enkele grote portie eten of herhaaldelijk kleine hoeveelheden knabbelen gedurende een langere periode). Knoflook wordt beschouwd als ongeveer vijf keer zo giftig als uien voor katten en honden.