Normaal gesproken daalt je lichaamstemperatuur als je in slaap valt, maar een koude douche verstoort dit proces omdat je lichaam eerst weer moet opwarmen. Daarom is het beter om 's avonds warm te douchen, zodat je kunt ontspannen en je lichaam zich kan voorbereiden op een goede nachtrust.
Verbeterde slaapkwaliteit: Koud douchen voor het slapengaan kan de lichaamstemperatuur verlagen en een kalmerend effect hebben, wat bijdraagt aan een diepere slaap. Vermindering van spierpijn: De kou helpt spierherstel na een lange dag of training, waardoor u ontspannen naar bed gaat.
Bij koude temperaturen produceert het lichaam minder testosteron en groeihormoon, wat onder andere kan leiden tot verminderde spiergroei en seksuele disfuncties. Tot slot kan koud douchen nadelig zijn voor uw huid. Koel water kan de huid uitdrogen en verharden, wat kan leiden tot schilfers en andere huidproblemen.
Maar als je langer in de hitte bent, is het af te raden. Bloedstroom door de vaten zorgt ervoor dat het lichaam warmte afgeeft. Dat effect wordt minder als je koud doucht. Wat er dan gebeurt, is dat bloedvaten vernauwen.
Het verlagen van de lichaamstemperatuur voor het slapengaan, kan de natuurlijke temperatuurdaling die tijdens de slaap optreedt nabootsen, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen. Bovendien kunnen de stressreductie en spierontspanning die een ijsbad biedt, helpen om beter te slapen.
Studies in de afgelopen jaren hebben aangetoond dat het nemen van een ijskoud bad voor het slapengaan daadwerkelijk een positieve impact kan hebben op slow-wave slaap, ook wel diepe slaap genoemd . Slow-wave slaap is cruciaal voor de algehele gezondheid en cognitieve functie, omdat het tijdens deze slaapfase is dat het lichaam herstelt en verjongt.
Koud douchen belast het hart extra. Dit kan bestaande klachten zoals pijn op de borst of hartritmestoornissen verergeren. Overleg het dus eerst even met je (huis)arts. Daarnaast wordt koud douchen afgeraden als het heel warm is en je lang in de hitte bent geweest.
Een bibberkoude douche van 10 minuten heeft hetzelfde effect als een fiets-workout van 1 uur. Blootstelling aan kou bevordert bovendien de aanmaak van 'bruin vetweefsel', het 'goede' vet dat energie en 'slecht' wit vet snel verbrandt en helpt ons warm te houden. Het is beter voor je huid en haar.
Start de dag met een koude douche. Zo heb je de hele dag profijt van de positieve effecten. Bouw de duur van de tijd onder de koude straal op. Begin met 20 seconden, de dag erna 30 seconden en bouw het langzaam op naar 2 á 3 minuten.
Koud water kan de productie van endorfine stimuleren, wat vervolgens kan helpen om stress en angst te verminderen en het gevoel van welzijn kan bevorderen. Daarnaast komt er tijdens het nemen van een koude douche flink wat adrenaline vrij in je lichaam, wat zowel fysiek als mentaal goed voor je is.
Koud water speelt een essentiële rol in huidverzorging door vocht in de huid in te sluiten en zo droogheid te verminderen en de algehele veerkracht van de huid te verbeteren.
Een koude douche of een winterse duik in de zee is ook een instant oppepper voor je brein. Dit komt doordat er bij een plotselinge blootstelling aan kou stoffen als endorfine en noradrenaline vrijkomen in de hersenen. Die zorgen ervoor dat je alerter wordt, en dat je concentratie verbetert.
Wanneer je 10 minuten koud doucht, ervaar je al de voordelen van koud douchen. Denk aan betere bloedcirculatie, energieboost en eventuele vetverbranding om je lichaam op temperatuur te houden.
Al heeft koud douchen geen bewezen gezondheidsvoordeel, voor de meeste mensen kan het geen kwaad om onder een ijzig koude straal water te stappen. Alleen bij hartpatiënten kan de plotseling verhoogde bloeddruk tot problemen leiden.
Het natuurlijke afkoelingsproces van het lichaam na een koude douche kan slaperigheid bevorderen en een soepelere overgang naar slaap vergemakkelijken. Koude douches kunnen ook de lichaamstemperatuur verlagen, wat geassocieerd wordt met het in slaap vallen en het in stand houden ervan, wat mogelijk de slaapkwaliteit verbetert.
Onze lichamen ondergaan 's nachts een vermindering van de stofwisseling, een afname van spierspanning en samentrekking van het hart en de bloedvaten. Bovendien vertragen de spijsverteringsprocessen om te rusten. Bijgevolg kan het nemen van een late douche de normale biologische ritmes van het lichaam verstoren .
In de avond: koud douchen zorgt voor de aanmaak van cortisol, waardoor je mentaal alerter en scherper bent. Een cortisolpiek in de avond verstoort je slaap en dat is niet wenselijk. Een warme douche, één tot twee uur voordat je gaat slapen, kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt.
Koud water heeft vooral een positieve invloed op de hoofdhuid. Toch helpt koud water ook bij pluizig haar omdat het vocht beter wordt vastgehouden. Hierdoor glanzen je lokken meer en voelt het gezonder aan. Kiezen voor een lagere temperatuur tijdens het wassen van het haar is dus zeker wel een goed idee.
Het vermindert spierpijn, ontstekingen in de spieren en spierbeschadigingen. Daarnaast voel je je na een koud bad minder vermoeid. Niet alleen voor sporters heeft een ijsbad positieve effecten op het lichaam. Wanneer je de dag goed wil starten, begin dan met een lekker koud bad.
Twee minuten koud douchen kost 19 liter water: 0,03 euro. Negen minuten warm douchen kost 85 liter water en 0,35 kubieke meter gas: 0,41 euro. Koud douchen bespaart dus 0,38 euro per douchebeurt: 138 euro per jaar.
Waarom is dit belangrijk? Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.
Neem een warme douche
Waarom gaf je moeder vroeger het advies om een warme douche te nemen wanneer je verkouden bent? Dit is niet alleen omdat een warme douche fijn aanvoelt. Het warme water heeft ook een positief effect op je lichaam. De warme damp zorgt ervoor dat je bijholtes openen en dat je beter kunt ademen.
Het verbetert de bloedcirculatie
Koud water zorgt ervoor dat het bloed sneller door het lichaam circuleert. Hierdoor wordt er meer en sneller bloed naar je organen gepompt wat als gevolg heeft dat het bloed efficiënter wordt gebruikt. Dit helpt tegen een hoge of lage bloeddruk, aderverkalking en spataderen.
Je hebt een verbeterde bloedcirculatie en een lagere bloeddruk. Ook je hart- en vaatstelsel hebben baat bij koud douchen. Koud water doet je bloedvaten samentrekken, wat bekend staat als 'vasoconstrictie'. Wanneer je weer opwarmt, zetten ze weer uit en is er sprake van 'vasodilatatie'.