Kook appels, peren, mango, abrikozen, bramen, cranberries, pruimen, rabarber tot moes en vries dit in, in een ijsblokjesbakje of plastic bakje. Een prima fruithapje voor je baby of als basis voor een heerlijke chutney bij je curry. Door je yoghurt kan natuurlijk ook.
Vries alleen fruit in dat rijp is. Onrijp fruit komt namelijk ook onrijp uit de vriezer. Laat (stukjes) fruit eerst los van elkaar bevriezen, zodat het niet als één grote klont aan elkaar vriest. Leg ze bijvoorbeeld in een grotere vershoudbak in de vriezer, zodat er wat ruimte tussen de stukken blijft.
Bijna alle soorten groenten kun je invriezen, alleen is het wel afhankelijk van hoe je ze invriest en vervolgens weer ontdooid. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je ze na het ontdooien het beste kunt gebruiken in een pasta, ovenschotel of in de soep, en niet in combinatie met aardappels en een stuk vlees.
Je kunt je banaan ook nog gepureerd invriezen. Pureer je banaan tot een glad mengsel en verdeel het vervolgens over een ijsblokjesvorm, zodat het papje niet door je hele vriezer loopt. Wanneer je aan de slag wil met de gepureerde banaan kun je deze het beste in de koelkast laten ontdooien, zodat het niet bruin wordt.
Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren. En eenmaal ingevroren verliest het veel minder snel zijn voedingsstoffen dan vers fruit.
Bevroren fruit heeft één groot nadeel: als het ontdooid is, wordt het tamelijk snel zacht en 'papperig'. Daarom is het niet altijd ideaal om het puur op te eten. Maar je kunt er wél veel andere dingen mee doen: Gebruik bevroren bessen als ijsblokjes in je glas water, homemade limonade of cava.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Deze fruitsoorten kunnen in zijn geheel ingevroren worden in een bakje of zakje. Abrikozen, nectarines, perziken enz.
Invriezen kan ook, maar na het ontdooien verandert de textuur. Je gebruikt de ontdooide kiwi's dan ook best voor verwerking in bijvoorbeeld smoothies of ijsjes. Heb je heerlijke kiwi's gekocht maar zijn ze nog niet rijp genoeg? Stop ze dan in een papieren zak samen met bananen, appels of peren.
Frambozen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Bewaar ze buiten de koelkast: In tegenstelling tot sommige andere fruitsoorten, mag je mandarijnen niet in de koelkast bewaren als je ze nog niet hebt geschild. Ze blijven goed bij kamertemperatuur. Mandarijnen invriezen is ook geen goed idee. Nadat je ze ontdooit zijn ze slap en smakeloos.
Zo behoud je smaak en vitamines zo goed mogelijk: Vries zacht fruit als aardbeien, frambozen, bessen in een plastic bakje of op een schaal. Zorg er wel voor dat je maar een dun laagje gebruikt, anders vriezen ze aan elkaar vast. Druiven en aardbeien kun je heel invriezen.
De beste manier om appels in te vriezen
Een beproefde methode voor het invriezen van appels is om ze in plakjes te snijden en ze vervolgens direct in te vriezen.
Voor je homemade schepijs en smoothies kun je dus het beste stukjes banaan invriezen. En die zijn ook nog eens heel chill om zo weg te snacken of aan je kiddo te geven als ijskoude versnapering. Kleine stukjes banaan invriezen doe je heel eenvoudig. Pel de bananen en snijd ze in stukjes van ongeveer 1 – 2 centimeter.
AARDBEIEN BEWAREN IN DE VRIEZER
Laat de aardbeien los van elkaar bevriezen zodat ze niet aan elkaar vast vriezen. Als de aardbeien bevroren zijn, kun je ze vervolgens allemaal bij elkaar in een vershoudbakje doen en in de vriezer laten staan. Op deze manier voorkom je dat je één grote klont bevroren aardbeien krijgt.
Sinaasappels invriezen
Doe de sinaasappelpartjes in een vriezerbakje of zakje. Vervolgens kun je de sinaasappelpartjes tot wel een jaar in de vriezer bewaren. Tip: ook sinaasappelsap kun je prima invriezen. In de vriezer blijven sinaasappels ongeveer 10 maanden houdbaar.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Ananas is gevoelig voor koudebederf. Een hele ananas bewaar je buiten de koelkast, maar gesneden stukjes ananas kun je beter, goed afgedekt, in de koelkast bewaren. Als je ananas invriest, verwijder dan eerst de schil en de harde kern en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Wil je ze langer bewaren? Vries je peren dan eens in. Snij ze eerst in partjes, en besprenkel ze met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan. Peren blijven in de vriezer zeker acht tot twaalf maanden.
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
In de supermarkt zijn diepgevroren producten qua voedingswaarde gelijk aan, of in sommige gevallen zelfs voedzamer, dan verse varianten. De een is dus niet minder gezond dan de ander. Bevroren fruit is handig voor smoothies en een goedkoper alternatief voor verse opties, maar de smaak van vers fruit is ongeëvenaard.